Μιχάλης Θερμόπουλος - IATROPEDIA
Τη διαχρονική απογοήτευση των πολιτών από τη δημόσια υγεία κατέδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία «to the point» για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας, το ποσοστό της απογοήτευσης από την παρεχόμενη υγεία διαμορφώνεται γενικά σε 64,7%, ενώ, ειδικά στις ηλικίες 55 με 65 ετών, που είναι οι πιο ευάλωτες και απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα υγείας, αγγίζει το 79,6%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «to the point», Δημήτρης Κατσαντώνης, διευκρίνισε ότι στην έρευνα συμμετείχαν 950 άτομα από όλον τον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε ότι η ίδια έρευνα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 2012 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το 2014.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα και τον απολογισμό της ηγεσίας του υπουργείου υγείας. «Οι εκτιμήσεις των πολιτών ταυτίζονται και με τη δική μας άποψη ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τα λεχθέντα από το υπουργείο υγείας, υπάρχει αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα στο χώρο της δημόσιας υγείας» πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει χειροτερέψει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η πλειονότητα των ασθενών επισκέπτεται ιδιωτικά ιατρεία, μετά νοσοκομεία και μετά συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΠΥ ενώ η επίσκεψη στα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ είναι πολύ χαμηλή, καθώς δεν δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση και χρηματοδότηση αυτών των δομών.
Γενικά μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δεν επισκέπτεται κάποιον ιδιώτη γιατρό ενώ όσοι τον προτιμούν βασίζονται στην γνώμη γνωστών και φίλων για το πρόσωπο που θα επιλέξουν.
Κόστος ιατρικών υπηρεσιών
Σε ό,τι αφορά το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών η πλειονότητα πιστεύει ότι έχει αυξηθεί και 9% μόνο θεωρεί ότι έχει ελαττωθεί. Αυτό, ωστόσο, κατά την άποψη του κ. Νίτσα, έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση των τιμών των ιατρικών επισκέψεων και συμβαίνει γιατί με έμμεσους τρόπους αυξήθηκε το κόστος των υπηρεσιών υγείας μέσω ΕΟΠΠΥ εξαιτίας της αύξησης της συμμετοχής από τη συνταγογράφηση, του πλαφόν με τα γενόσημα φάρμακα ή του πλαφόν για τη φαρμακευτική δαπάνη του ασθενή.
Οικογενειακός γιατρός
Αναφερόμενος στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, υπογράμμισε ότι το 72% των ερωτηθέντων γνωρίζει για τον οικογενειακό γιατρό, ενώ θεωρεί ότι θα δυσκολέψει γενικά τη σημερινή κατάσταση η υποχρεωτικότητα επίσκεψης σε αυτόν. Παράλληλα, ποσοστό 68% του δείγματος δεν έχει γραφτεί σε οικογενειακό γιατρό και αυτό συνέβη, όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, επειδή δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί.
«Οι συνθήκες που δίνει το υπουργείο για να υποχρεώσει τους γιατρούς να γίνουν οικογενειακοί είναι συνθήκες εργασιακής γαλέρας» σχολίασε και πρόσθεσε ότι οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο θεσμό, καθώς αμείβονται με 1.500 ευρώ μεικτά το μήνα, για να παρακολουθούν 2.500 ασφαλισμένους, με επτάωρη εργασία, χωρίς δικαίωμα αδειών, απουσίας και αναπλήρωσης και χωρίς κάλυψη για το ενοίκιο και τη γραμματέα, αλλά με υποχρέωση για την καταβολή του 40% του ποσού στον ΕΦΚΑ και του 30% στην εφορία. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι ότι εγγράφηκε στον θεσμό το 31% των ερωτηθέντων πολιτών και από αυτούς ποσοστό 61% τον επισκέφθηκαν.
Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ)
Για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ο κ. Νίτσας σχολίασε ότι «οι ίδιοι οι πολίτες βάζουν 'Χ' στις τόσο πολυδιαφημιζόμενες δομές του υπουργείου υγείας, για τις οποίες τα τρία τελευταία χρόνια ξοδεύτηκαν εκατομμύρια χρήματα του ΕΣΠΑ» και σημείωσε ότι μόλις το 4% των πολιτών έχουν επισκεφθεί μια τέτοια τοπική μονάδα υγείας.
Ηλεκτρονικής συνταγογράφηση
Σχετικά, τέλος, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση επισήμανε ότι ενώ ξεκίνησε πολύ χαμηλά και διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2012 σε ποσοστό 38%, σήμερα έφτασε στο 65%. «Θεωρούμε ότι είναι εργαλείο πολύ σημαντικό για την δημόσια υγεία. Μέσα από αυτό, το υπουργείο και όποιος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να ελέγξει τον τρόπο διακίνησης του φαρμάκου στη χώρα μας» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε όμως την ανάγκη να μπουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για όλες τις παθήσεις αντί να υπάρχουν «κόφτες» στη συνταγογράφηση που απαγορεύουν και δημιουργούν κωλύματα σε πολλά είδη θεραπείας.
Ιδιωτική ασφάλιση
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική ασφάλιση, ποσοστό 14% έχει κάποια ιδιωτική ασφάλιση ενώ η πλειονότητα των πολιτών βασίζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σε αυτό το μήκος κύματος, υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί όχι με λόγια αλλά με έργα. «Η δημόσια υγεία χρήζει εντατικής θεραπείας.Δεν άλλαξε η άποψη των πολιτών για τη δημόσια υγεία. Οι κυβερνώντες οφείλουν να αποδεχτούν τη γνώμη των πολιτών, των ερωτηθέντων και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να στηθεί με διαφορετικό τρόπο» τόνισε, λέγοντας ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ως προς την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μήπως ξέρει κανείς σας, τηλεφωνο απο το τσαυ στην αθηνα που να απαντάει?
ΑπάντησηΔιαγραφή