Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Στις τελικές βελτιώσεις βρίσκεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει αλλαγές και προσθαφαιρέσεις στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, αλλά και το πολύπαθο Υπουργείο Υγείας.
'Ωρες αγωνίας για κάποια στελέχη και βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι προαλείφονται για τις καρέκλες της ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας. Κάποιοι αναμένουν με αγωνία το τηλέφωνό τους να χτυπήσει, ώστε να λάβουν την πρόσκληση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση.
Πολλά τα φαβορί, αλλά όχι τελική η λίστα με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια και μαζί με αυτά και τα -ήδη έτοιμα- πρώτα νομοσχέδια για την Υγεία, τα οποία θα ψηφιστούν ταχύτατα με την έναρξη της λειτουργίας της νέας Βουλής.
Οι θέσεις του υπουργού, αναπληρωτή, γενικών γραμματέων και λοιπών θεσμικών που θα αποτελέσουν το νέο σχήμα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και γι'αυτό ο νεοεκλεγής πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή του. Ο τομέας της Υγείας είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας, που αποτελεί πρόκληση και στοίχημα για τη νέα διακυβέρνηση.
Το στίγμα της διακυβέρνησης της ΝΔ θα δοθεί, πάντως, από αυτούς που θα επιλεγούν στα υφυπουργεία και κυρίως στις θέσεις των γενικών γραμματέων,εκεί δηλαδή που παράγεται όλο το έργο. Κι εκεί θα τοποθετηθούν τεχνοκράτες με επαγγελματική και οργανωτική πείρα.
Ο έμπειρος πρώην Υπουργός και ο εξωκοινοβουλευτικός που “γνωρίζει καλά τα θέματα της Υγείας”
“Πονοκέφαλο” για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί η επιλογή των κατάλληλων προσώπων, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των βουλευτών που έβαλαν “πλάτη” στα “πέτρινα χρόνια” της αντιπολίτευσης και προσώπων που μπορεί να μην είναι πολιτικοί, όμως, μπορούν να συνεισφέρουν στη νέα κυβέρνηση με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.
Οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας, θα μπορούσαν να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στο νέο σχήμα, αφού με την αντιπολιτευτική δράση τους εντός και εκτός Κοινοβουλίου -ως Τομεάρχες Υγείας της Νέας Δημοκρατίας- αποτέλεσαν ανάχωμα στα λάθη ή παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Βασίλης Οικονόμου θέτει "υποψηφιότητα" για τη θέση του υπουργού, ενώ για τη θέση αναπληρωτή ή γενικού γραμματέα δεν αποκλείεται να γίνει πρόταση στον Ιάσονα Φωτήλα.
Μεταξύ άλλων προσώπων που έχουν συζητηθεί για τον Υπουργικό θώκο είναι αυτό, του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του πρώην γενικού γραμματέα Υγείας και συνδιαμορφωτή του προεκλογικού προγράμματος για την Υγεία της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ωστόσο, παρ' ότι οι τελευταίοι αποτελούν “δοκιμασμένες λύσεις” έχοντας στις αποσκευές τους την προηγούμενη θητεία τους στο Υπουργείο Υγείας, δεν αποκλείεται να επικρατήσει άλλο πρόσωπο από αυτό του Μάκη Βορίδη για τη θέση του υπουργού. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει, πάντως, σημαντικές πιθανότητες να λάβει πρόταση για τη θέση του Υπουργού ή αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Εντωμεταξύ -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- φαίνεται να “πέφτει στο τραπέζι” και μάλιστα με συντριπτικές πιθανότητες, η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά (2012-2013), Κώστα Τσιάρα, ο οποίος είναι γιατρός μικροβιολόγος και βιοπαθολόγος κι έχει διατελέσει στο παρελθόν Τομεάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην υφυπουργός έχει σημειώσει, επίσης, και σημαντική συνδικαλιστική δράση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καρδίτσα.
Στο πλαίσιο της “ανανέωσης”, όμως, που υποσχέθηκε ο νέος πρωθυπουργός, μια άλλη επιλογή που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες -αν και από χθες φαίνεται να υποχωρεί- είναι αυτή εξωκοινοβουλευτικού προσώπου-έκπληξη, καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος “γνωρίζει καλά τα θέματα της Υγείας”.
Οι άνθρωποι που φεύγουν από το Υπουργείου Υγείας
Παίρνοντας στις αποσκευές τους τα έργα, τα λάθη, τις επιτυχίες και τις παραλείψεις τους οι απερχόμενοι -υπουργός και αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, ετοιμάζονται να αλλάξουν μετερίζι και να περάσουν σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιθανότατα από τη θέση των Τομεαρχών Υγείας του κόμματος.
Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, πάντως, κατόρθωσε να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, ενώ ο και ο Παύλος Πολάκης επικράτησε στη μάχη του σταυρού και στον “εσωκομματικό εμφύλιο” έναντι του Γιώργου Σταθάκη, ως ευνοούμενος του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο στήριξε ο σκληρός πυρήνας του κόμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου