Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με φαρμακοβιομηχανίες

Ο ΕΟΠΥΥ θα τις ενημερώσει για την διάθεση των 59 σκευασμάτων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.


Σήμερα έχουν κληθεί οι φαρμακοβιομηχανίες από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ενημερωθούν για το πως θα γίνει η διάθεση και η διανομή των σκευασμάτων 1Β από τα Ιδιωτικά φαρμακεία. Συνάντηση που είχε οριστεί ακόμη δύο φορές στο παρελθόν αλλά τελικά ακυρώθηκε, ενώ όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, η σημερινή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Μιλάμε για τα 59 σκευάσματα (χάπια) που έχουν προσδιοριστεί -συνολικά τα 1Β αφορούν πάνω από 210 σκευάσματα- και αφορούν -αυτά τα 59 και μόνο- καρκινοπαθείς και ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε τελικά θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα καθώς πρέπει να δημιουργηθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα συνδέονται τα ιδιωτικά φαρμακεία με τον ΕΟΠΥΥ. Και μπορεί να λέγεται ότι θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα που έχουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όμως κάποιοι ισχυρίζονται ότι μερικά εξ αυτών διακινούν χειρόγραφες συνταγές και άρα δεν συνδέονται με το σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να είναι έτοιμο το σύστημα πριν από τα τέλη του έτους, όπως είναι και το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υγείας. Ενα εξίσου βασικό ερώτημα είναι ποιος θα επωμιστεί το οικονομικό βάρος της διακίνησης.

Σύμφωνα πάντως με παρελθούσα ανακοίνωση του ΠΦΣ, τα βήματα της διάθεσης αυτών των σκευασμάτων από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα είναι τα εξής:

- O ασθενής πηγαίνει στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

- Ο φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.

- Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το ιδιωτικό φαρμακείο για την έγκριση.

- Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. Το κόστος μεταφοράς δεν θα επιβαρύνει το φαρμακείο.

- Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

- Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (και όχι της ΗΔΙΚΑ).

- Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν παραλάβει το σκεύασμα, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία, και πάλι χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου