Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Ενισχύεται ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού



Μπορεί η είσοδος του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, όπως εφαρμόστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να μην έπεισε ούτε τους πολίτες- όπως φάνηκε εξάλλου από τα πολύ χαμηλά ποσοστά εγγραφής -, ούτε όμως και τους γιατρούς που στην πλειοψηφία τους γύρισαν την πλάτη στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), η παρούσα ηγεσία εντούτοις της Αριστοτέλους, όπως λέει το ρεπορτάζ, και θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τη συμβολή του οικογενειακού γιατρού.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα έρθει μετά τις γιορτές στη Βουλή θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και μεταξύ των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνεται η καταγραφή των κύριων αιτιών νοσηρότητας και πρώιμης θνησιμότητας, όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα νεοπλάσματα, οι πνευμονοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή και η απουσία φυσικής άσκησης. Στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως κρίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει ατομικό ηλεκτρινό φάκελο υγείας, όπου θα υπάρχει αναλυτικό ιστορικό, τα φάρμακα που λαμβάνει, εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί, αλλά και τα εμβόλια στα οποία έχει υποβληθεί (κυρίως στην περίπτωση των παιδιών).

Την κατάρτιση του ατομικού φακέλου θα αναλαμβάνει ο οικογενειακός γιατρός, ενώ αναμένεται να έχουν πρόσβαση ανά περίπτωση, είτε νοσοκομειακοί, είτε είναι ιδιώτες γιατροί που θα μας παρακολουθούν. 

Τι θα γίνει με τις τοπικές μονάδες

Μέρος του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα βασίζεται στη μετεξέλιξη της λειτουργίας των ΤΟΜΥ και στη λειτουργική διασύνδεσή τους με τις υπόλοιπες μονάδες υγείας. Στόχος είναι η εισαγωγή ενός ενιαίου μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας (integrated health care), που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας.
Ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών ΤΟΜΥ, με το υπουργείο Υγείας να έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανεύρεση εταιρείας συμβούλων που θα αναλάβει το έργο. Στα σχέδια της Αριστοτέλους είναι το δίκτυο των ΤΟΜΥ να επεκταθεί, ώστε να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού και ειδικά τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

9 σχόλια:

  1. Ωραία έκθεση ιδεών......! Και ο Ξανθοκηφηνας έγραφε πολλές τέτοιες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Στα σχέδια της Αριστοτέλους είναι το δίκτυο των ΤΟΜΥ να επεκταθεί"..........
    Καλά δεν έλεγαν ότι θα τις καταργήσουν ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς επαναλαμβάνονται οι ανοησίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ.Οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν οτι κάθε τι το κρατικό =κρατικοδίαιτο, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Δεν πήραν ακόμη μυρουδιά ότι τα Αγροτικά Ιατρεία + τα κέντρα Υγείας + τα ΤΟΜΥ + τα πολυατρεία του πρώην ΙΚΑ + τα εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων, ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο προυπολογισμός αυτών??????????? άνευ χρημάτων γαρ ουδέν μέλλει γενέσθαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιλάμε για τις κτηνιατρικες γυφΤΟΜΥ που θα έκλειναν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάρτε το χαμπάρι συνάδελφοι, τα ζωα
    του Πολιτικού Συστήματος γαλάζια και κόκκινα μας έχουν κόψει ......κουστούμι 1500 € και φορολογία .......60% ! Τόσο .......απλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην μοναδική χώρα που το κράτος δεν ενδιαφέρεται να έχει συμβεβλημένους παθολόγους και παιδίατρους και οι δημοσιοϋπαλληλικές τομυ δουλεύουν με αποσπασμένους γενικούς ιατρούς από τα κοντινά κέντρα υγείας για να προσληφθούν δεκάδες νοσηλευτικές ειδικότητες και διοικητικοί υπάλληλοι για να κάθονται, δείχνει ανικανότητα να αντιλειφθει και να δράσει.
    Οι προηγούμενοι όταν κατάλαβαν ότι δεν μεταφράζεται σε ψήφους ο οικογενειακός ιατρός το παράτησαν.
    Οι τωρινοί βρήκαν ευκαιρία να διασκεδάσουν αφού οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται για τους γιατρούς που λείπουν ας τους αφήσουμε απλήρωτους.
    Υπουργέ αν τυχόν νοιαστείς για τους οικογενειακούς μίλα κατευθείαν με τους ίδιους και όχι με τους ιατρικούς συλλόγους που τους εχθρεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συναδελφε οι ιατρικοι και καλα συλλογοι παντα ηταν και θα ειναι εχθροι ολων των γιατρων .Φταιμε εμεις που τους δινουμε σημασια ,αν και ξερουμε τον κακο τους ρολο .Ειναι κομματικα κεντρα ασχετα με τα προβληματα των γιατρων .

      Διαγραφή