Πετρόπουλος Α.
Δραματική μείωση της περιουσίας τους, με τραγικές συνέπειες στις συντάξιμες και τις άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους, θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το "κούρεμα" (επισήμως 50%) των ομολόγων που κατέχουν, με τη διαμόρφωση του γενικού πλαισίου για το PSI στο ελληνικό χρέος.
Δραματική μείωση της περιουσίας τους, με τραγικές συνέπειες στις συντάξιμες και τις άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους, θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το "κούρεμα" (επισήμως 50%) των ομολόγων που κατέχουν, με τη διαμόρφωση του γενικού πλαισίου για το PSI στο ελληνικό χρέος.
Και αυτό γιατί, ενώ για τις αντίστοιχες απώλειες των τραπεζών υπάρχει η πρόβλεψη επανακεφαλαιοποίησης, μέσω κρατικής χρηματοδότησης και αυτή συμπεριλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει, για τα ταμεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όχι μόνο δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη, αλλά, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, στόχος της κυβέρνησης είναι "η διατήρηση ή και βελτίωση του σημερινού επιπέδου τους". Μόνο που η περιουσία που διακρατούν σε ομόλογα τα ταμεία είναι σε πραγματικά επίπεδα αρκετά μικρότερη, ακόμα και ενός πραγματικού "κουρέματος" της τάξης του 60% ή και του 70%! Με αυτό το δεδομένο και αφού η κυβέρνηση δεν εξαίρεσε τα ασφαλστικά ταμεία από το "κούρεμα", φαντάζει μονόδρομος η ανταλλαγή των σημερινών τίτλων που διακρατούν τα ταμεία με νέους, χαμηλότερης μεν αξίας, αλλά καλύτερης αξιολόγησης σε σχέση με τους σημερινούς.
Όπως είναι γνωστό, τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν συνολική κινητή περιουσία περίπου 25 δισ. ευρώ που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου τοποθετημένη σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Από τη συνολική κινητή περιουσία, τα 16 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί σε κοινό λογαριασμό (Κοινού Κεφαλαίου) στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχουν επενδυθεί σε ομόλογα, ενώ περίπου άλλα 7,4 δισ. ευρώ σε ομόλογα έχουν αγοραστεί και τα κρατούν τα ίδια τα ταμεία.
Χρηματοδότηση από τους (λιγότερους) τόκους
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη "πρώτο θύμα του ''κουρέματος'' είναι τα ασφαλιστικά ταμεία αφού θα πληγεί σοβαρά η δυσμενής χρηματοοικονομική τους κατάσταση με την απομείωση της κινητής τους περιουσίας κατά 15,6 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που το "κούρεμα" φθάσει το 60-65%, ενώ θα επέλθει και ετήσια μείωση των αποδόσεων, κατά 260 εκ. ευρώ το χρόνο από 400 εκατ. που είναι σήμερα". Σύμφωνα με τον Σ. Ρομπόλη, είναι καθοριστικής σημασίας η αναζήτηση νέων πόρων για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. "Αυτοί οι νέοι πόροι θα μπορούσαν να προκύψουν άμεσα από τη μείωση των τοκοχρεωλυτικών υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές. Δηλαδή η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των τοκοχρεωλυτικών υποχρεώσεων (υπολογίζονται κοντά στα 8 δισ. τον χρόνο) μπορούν να αποτελέσουν το χρηματοδοτικό κεφάλαιο του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία".
Βέβαια το "κούρεμα", δηλαδή η απομείωση της περιουσίας των ταμείων, δεν οδηγεί από μόνη της στη μείωση των συντάξεων, αλλά λειτουργεί επιβαρυντικά στην ήδη δραματική οικονομική κατάσταση όλων των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας στο 28% μέχρι το τέλος του 2012, της μείωσης των μισθών έως και 42% (σύμφωνα με στοιχεία ΣΕΠΕ για το 2011). Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, επίσης του ΣΕΠΕ, η μαύρη εργασία που αφορά 1 στους 3 εργαζόμενους, στερεί από τα ταμεία ετήσια έσοδα της τάξης των 8 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να προστεθούν στη διαχρονική "μαύρη τρύπα" της εισφοροδιαφυγής η οποία υπολογίζεται ότι φθάνει τα 11 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις δυσμενείς παραμέτρους το "κούρεμα" στα ομόλογα των ταμείων, που μειώνει την περιουσία τους στο μισό, δηλαδή στα 13 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή στις συντάξεις, αν δεν υπάρξει άμεση πρόβλεψη για αποκατάσταση των απωλειών, πέρα από τις γενικόλογες αναφορές για αναπλήρωση μέρους των απωλειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ώρα που η τρόικα απαγορεύει ρητά οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο και τα ταμεία για να καταβάλουν τις συντάξεις των πρώτων μηνών του 2012 θα χρησιμοποιήσουν ακόμα και πάνω από τη μισή ετήσια κρατική επιχορήγηση.
Έχασαν 3,7 δισ. σε έναν χρόνο
Τέλος θα πρέπει να θυμίσουμε ότι, πριν το "κούρεμα", τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 3,7 δισ. ευρώ από τοποθετήσεις σε ομόλογα και άλλα κρατικά χρεώγραφα, όπως προέκυψε μετά από ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ανεξάρτητου βουλευτή Παν. Κουρουμπλή στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, τα ταμεία έχουν σοβαρότατες απώλειες καθώς οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων υστερούν έναντι της ονομαστικής τους αξίας.
Αναλυτικά "στις 30.09.2011 οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 7.333.493.580,27 ευρώ και τρέχουσας αξίας 4.209.559.659,98 ευρώ. Αντίστοιχα, στις 31.03.2010, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 8.113.604.037,68 ευρώ και τρέχουσας αξίας 7.603.249.861,21 ευρώ.
Επιπλέον, "στις 30.09.2011 οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους έντοκα γραμμάτια ύψους 84.316.077,49 ευρώ, μερίδια ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 643.459.482,04 ευρώ και τραπεζικά ομόλογα ύψους 391.000.000,00 ευρώ σε ονομαστικές αξίες. Οι αντίστοιχες αξίες στις 31.03.2010 ήταν 86.151.655,53 ευρώ για τα έντοκα γραμμάτια, 773.903.678,69 ευρώ για τα μερίδια ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και 424.555.500,00 ευρώ για τα τραπεζικά ομόλογα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου