Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Εκατομμύρια σε αεροδιακομιδές λόγω ελλείψεων στα Νοσοκομεία στα Δωδεκάνησα

Περισσότερες από 100 ήταν οι αεροδιακομιδές ασθενών που πραγματοποίησε το ΕΚΑΒ από Ρόδο και Κω από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ίδιος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων καταδεικνύοντας έτσι το οξύ πρόβλημα περίθαλψης που υπάρχει στα κατά τόπους νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ετησίως ξοδεύονται ποσά τεράστια για την μεταφορά των περιστατικών αυτών σε νοσοκομειακές μονάδες της Αθήνας ή του Ηρακλείου, γεγονός που φανερώνει την διαχρονική αδυναμία του κράτους να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα περιστατικά αυτά σε εξειδικευμένες μονάδες εντατικής σε Ρόδο και Κω αντίστοιχα. 

Τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι από τη Ρόδο διακομίστηκαν συνολικά 58 περιστατικά συμπολιτών μας (μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά ή νεογνά) σε νοσοκομεία της Αθήνας ή το ΠΕΠΑΓΝΗ Ηρακλείου.

Αντίστοιχα από το νησί της Κω διακομίστηκαν συνολικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και τις 19 Απριλίου 2012, άλλα 46 τέτοια περιστατικά προς εξειδικευμένα νοσοκομεία των Αθηνών και του Ηρακλείου.

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, τα περιστατικά αυτά κοστίζουν στο Ελληνικό δημόσιο το καθένα από 10.000 έως 12.000 ευρώ(!) γεγονός που εκτινάσσει το κόστος αυτό μόνο για την περιοχή στης Δωδεκανήσου στο 1.270.000 ευρώ μόνο τους πρώτους τρισίμηση μήνες του έτους που διανύουμε.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο της Καρπάθου που δημοπρατείται σύντομα, θα έχει προϋπολογισμό για την κατασκευή του της τάξης των 500.000 ευρώ!
Που σημαίνει δηλαδή πιο απλά ότι αν είχαμε σωστά στελεχωμένα με μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό τα νοσοκομεία μας τότε η εξοικονόμηση από τις διακομιδές προς άλλα νοσοκομεία της χώρας, θα ήταν της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των αεροδιακομιδών ασθενών, έχει απασχολήσει έντονα την τοπική μας κοινωνία, δεδομένου ότι αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις από τις οποίες πάσχουν τα νοσοκομεία μας.

Παρεμβάσεις για τα ζητήματα αυτά, έχουν γίνει κατ' επανάληψη από τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο, τους αιρετούς στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και από το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου πριν από αρκετά χρόνια που είχαν παρουσιάσει σχετική μελέτη και ποσοστά τα οποία έδειξαν τρομακτικό αριθμό μεταφορών ασθενών ή μεταβάσεων αντίστοιχα στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό το οποίο είναι ζητούμενο είναι να ενισχυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δομές υγείας στα νησιά μας, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο αντίστοιχα ο αριθμός των διακομιδών που γίνονται με το ΕΚΑΒ προς εξειδικευμένα νοσοκομεία των Αθηνών ή του Ηρακλείου αντίστοιχα.

πηγή patmotimes.gr 23-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου