Αποκλειστικό της Βασιλικής Καλυβιώτη
Είναι νέες και όμορφες, έχουν τίτλους σπουδών, μιλούν ξένες γλώσσες, αλλά είναι άνεργες. Καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία που τους προσφέρει ο νόμος και πωλούν το γενετικό τους υλικό αντί του ποσού των 5.000 ευρώ. Αυτός είναι ο πλέον «πρωτοποριακός» τρόπος πλουτισμού για δεκάδες νέες Ελληνίδες οι οποίες καταφεύγουν στα ιατρεία εξωσωματικής γονιμοποιήσης κυρίως της Αθήνας και ζητούν «δουλειά» αλλά όχι με την έννοια της εξαρτημένης εργασίας αλλά με την έννοια της «αρπαχτής». Μέσα σε ένα χρόνο, «πουλώντας» κατά παράβαση του νόμου και με όχημα την ανυπαρξία ελέγχων στα κέντρα εξωσωματικής, μπορεί να βγάλουν έως και 13,000 ευρώ δίνοντας ωάρια σε άτεκνα ζευγάρια.
Ικανοποιούν με αυτό το τρόπο την αυξανόμενη ζήτηση ωαρίων που υπάρχει στην αγορά, λόγω της αδυναμίας πολλών γυναικών να αποκτήσουν μωρό καθώς δεν διαθέτουν δικά τους ωάρια, και σπεύδουν με το αζημίωτο να δωρίσουν τα ωάρια τους για το καλό της επιστήμης. Αλτρουισμός σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει, όπως τουλάχιστον επιτάσσει το νομοθετικό πλαίσιο.
Οι γυναικολόγοι των μεγάλων κέντρων στα οποία πραγματοποιούνται εξωσωματικές γονιμοποιήσεις μιλούν πλέον ανοιχτά για το νέο φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα της κρίσης. «Κάποτε κυριολεκτικά ψάχναμε πιθανές δότριες ωαρίων, επί μήνες, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε μια γυναίκα άνω των 43 ετών να αποκτήσει το μωρό που τόσο επιθυμούσε. Εξαντλούσαμε τον φιλικό της κύκλο προσπαθώντας να εξηγήσουμε ότι η δωρεά ωαρίων, παρά την χορήγηση ορμονών, δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μιας γυναίκας. Τις περισσότερες φορές οι δότριες κατέληγαν να είναι αλλοδαπές, οι οποίες εκτός από το χρηματικό μπόνους διεκδικούσαν από το ζευγάρι να βοηθήσει ώστε να εκδωθεί και μια άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Σήμερα το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Κάθε εβδομάδα νέες κοπέλες, ελληνικής κυρίως καταγωγής, έρχονται στα ιατρεία μας και διαπραγματεύονται το γενετικό τους υλικό με τον ίδιο τρόπο που οι ιατρικοί επισκέπτες πλασάρουν τα φάρμακα των εταιρειών τους», τονίζει εμβρυολόγος μεγάλου κέντρου εξωσωματικής γονιμοποιήσης.
Είναι πλέον κοινό μυστικό, ανάμεσα στον ιατρικό χώρο, πως η τιμή για τον πρώτο κύκλο ωοληψίας αγγίζει τα 3-5 χιλιάδες ευρώ για αυτήν που θα αποφασίσει να γίνει δότρια, ενώ για τις επόμενες προσπάθειες σταδιακά μειώνεται στα 1,500 ευρώ. Τα χρήματα δίνονται από το υποψήφιο ζευγάρι στην δότρια , είναι χωρίς κανένα αποδεικτικό και φυσικά παράνομα καθώς ο νόμος του 2008 έχει ξεκαθαρίσει πως η δωρεά ιστών και οργάνων γίνεται χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα και αποτελεί, όπως όλες οι δωρεές, πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους αθρώπους οι οποίοι υποφέρουν.
Το προφίλ της δότριας ωαρίων
Η υποψήφια δότρια ωαρίων, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, καλύπτεται από ανωνυμία και υποχρεούται να υπογράψει ειδικά έγγραφα συγκατάθεσης, αφού της εξηγηθούν μετά από σχετική ενημέρωση. Επίσης, για να γίνει δεκτή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:
•Να έχει ηλικία από 19 έως 35 ετών
•Να είναι υγιής, μη καπνίστρια και να μην υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό γενετικών ασθενειών.
Πρακτικά η δότρια αποζημιώνεται όπως αναφέρει και ο σχετικός νόμος για απώλεια εργασίας, μετακινήσεις και άλλα έξοδα, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του κύκλου στον οποίο συμμετέχει. Το ιατρικό και φαρμακευτικό κόστος το καλύπτει το ζευγάρι, που θα κάνει χρήση των ωαρίων.
Το κόστος περιλαμβάνει: Κόστος των εξετάσεων της δότριας και του ζευγαριού (εύρος 300 έως 1.600 ευρώ). Κόστος φαρμάκων, που θα χρησιμοποιηθούν και από την δότρια και από το ζευγάρι (1.800 έως 3.000 ευρώ). Κόστος ωοληψίας/γονιμοποίησης/εμβρυομεταφοράς, κατάψυξης πιθανών πλεοναζόντων εμβρύων (1.600 έως 3.600ευρώ). Την αποζημίωση της δότριας μόνο στην περίπτωση που αυτή χρειαστεί να λείψει από την εργασία της και το ποσό μπορεί να κυμένεται από 500 έως 1.500 ευρώ.
Το άτεκνο ζευγάρι το οποίο αναζητά ωάρια γνωρίζει πως κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν καλύπτει τα φάρμακα του κύκλου δότριας/λήπτριας. Αν μία δότρια συνεργαστεί περισσότερες φορές το κόστος μειώνεται σε επόμενη φορά καθώς δεν χρειάζεται να υποβληθεί εκ νέου σε όλες τις εξετάσεις. Επίσης, επιμερίζεται το κόστος αν οι λήπτριες είναι περισσότερες.
«Η δωρεά ωαρίων δεν είναι επικίνδυνη για την δότρια, ούτε επηρεάζει την γονιμότητά της, υπό την προϋπόθεση ότι η όλη διαδικασία γίνεται από γυναικολόγο αναπαραγωγής σε εξειδικευμένο κέντρο εξωσωματικής, ο οποίος γνωρίζει και ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές και πρωτόκολλα όσον αφορά την προγεννητική διερεύνηση, την φαρμακευτική αγωγή και τις επεμβατικές διαδικασίες. Όμως ο χρηματισμός και το «πάρε-δώσε» κάτω από το τραπέζι είναι παράνομο και το γνωρίζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι γυναικολόγοι», συμπληρώνει γνωστός γιατρός μεγάλου ιδιωτικού κέντρου.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μία δότρια μπορεί να υποβληθεί σε διαδικασία εξωσωματικής έως και 3 φορές στο ίδιο έτος και 10 φορές συνολικά στην διάρκεια της ζωής της. Επίσης, ο νομοθέτης απαγορεύει να γνωρίζονται η δότρια και η λήπτρια καθώς και τη δωρεά μεταξύ συγγενών, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην πράξη καθώς η λήπτρια των ωαρίων είναι η «χρυσή χορηγός» της δότριας και κατά το ήμιση υπέυθυνη για την παράνομη συναλλαγή.
Συνήθως οι υποψήφιες δότριες απευθύνονται οι ίδιες στα κέντρα εξωσωματικής . Άλλες φορές έρχονται με κάποια γνωστή ή φίλη, που υπήρξε δότρια η ίδια. Οι υποψήφιες δότριες είναι Ελληνίδες αλλά και αλλοδαπές και δεν γίνονται όλες δεκτές παρά μόνο αυτές, που κρίνονται απόλυτα υγιείς και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, διαβεβαίωνουν οι γιατροί.
Στην μοίρα της αφέθηκε η Αρμόδια Αρχή
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αρμόδια Αρχή για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αν και γνωρίζει τις παράνομες συναλλαγές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε πολλά κέντρα, δεν μπορεί να επέμβει χωρίς να υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες που να πιστοποιούν την εμπορία ωαρίων. Κανείς εμπλεκόμενος όμως ούτε οι υποψήφιοι γονείς ούτε οι γυναικολόγοι έχουν συμφέρον να δώσουν τέτοιου τύπου δεδομένα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως σε πολλές χώρες των Βαλκανίων αλλά και χώρες όπως η Γεωργία (υπάρχει σχετικό link στην διάθεση των αρχών) οι οποίες έχουν διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο κυριολεκτικά πωλούν τις υπηρεσίες τους αναφέροντας ακόμη και τις τιμές που χρεώνουν για την εξωσωματική γονιμοποίηση με ή χωρίς χρήση ξένων ωαρίων. Στις πληροφορίες αυτές έχουν πρόσβαση τα περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Όσοι αναζητούν την διαφάνεια σε έναν χώρο που κυριολεκτικά τον διέπει η αναρχία, αφού με μία μικρή εξιδίκευση ο κάθε γυναικολόγος βαπτίζεται ως ειδικός στα προβλήματα γονιμότητας, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής την οποία ίδρυσε το κράτος αλλά σύντομα αφέθηκε «στη μοίρα της». Επίσης ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων –πειθαρχικών (ακόμη και αφαίρεση της άδειας), αλλά και ποινικών (ακόμη και κάθειρξη)- για τις μονάδες και το ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό που παραβιάζουν τον νόμο. Επιπρόσθετα η αδειοδότηση και ο έλεγχος των μονάδων εξωσωματικής, αλλά και των «τραπεζών σπέρματος» να γίνεται με τρόπο που θα εξασφαλίζεται εκ των προτέρων τόσο η ασφάλεια όσο και ένα ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου