Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πως χάνονται 400 εκατ. το χρόνο από κλινικές έρευνες! Έρχεται υπουργική απόφαση


Μπορεί η Ελλάδα εν μέσω κρίσης να μπορούσε να εισπράξει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο από κλινικές έρευνες για νέα φάρμακα στα νοσοκομεία, όπως φαίνεται όμως …αδιαφορεί για αυτά τα κονδύλια. Πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς ότι στη χώρα μας γίνονται οι λιγότερες κλινικές έρευνες στην Ευρώπη την ώρα μάλιστα που πολλές φαρμακευτικές εταιρείες προτίθενται να ξεκινήσουν μελέτες στην Ελλάδα πληρώνοντας αδρά.


Την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στη χώρα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς από το βήμα του συνεδρίου για την κλινική έρευνα φαρμάκων στην Ελλάδα που διοργανώνει το Money Conferences.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά ετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα προσδιορίζει ένα ενιαίο πλαίσιο για τις έρευνες. Θα καθορίζει τις αμοιβές των νοσοκομείων, που συμμετέχουν σε ερευνητικό πρόγραμμα, το χρόνο απάντησης για τη συμμετοχή, στις 40 ημέρες, αλλά και θα διαμορφώνει ένα ενιαίο πρότυπο συμβάσεων.

«Η πολιτεία θα διασφαλίζει την ποιότητα, τα θέματα ηθικής , την ασφάλεια της έρευνας και την αποτελεσματικότητα», υποστήριξε ο κ. Σαλμάς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής τόνισε πως η κλινική έρευνα μπορεί να γίνει καταλύτης ανάπτυξης, με τη χώρα να μετατρέπεται σε κέντρο ερευνών, προσφέροντας θέσεις εργασίας υψηλής επιστημονικής αξίας, την ώρα που δεκάδες Έλληνες επιστήμονες φεύγουν από τη χώρα.

«Ελπίζουμε να έχει επιτευχθεί σε 2 χρόνια, αλλιώς χάσαμε το τραίνο», είπε ο κ. Φρουζής επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών. Μέσω της κλινικής έρευνας και οι εταιρείες μειώνουν και εξορθολογήσουν το κόστος των επενδύσεων, σημείωσε ο κ. Φρουζής, αναδεικνύοντας το οξύμωρο της ελληνικής πραγματικότητας αφού, «το Υπουργείο Υγείας δεν το ενδιαφέρουν οι επενδύσεις και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν ασχολείται με τις φαρμακοβιομηχανίες».

Σε ό,τι αφορά το σύστημα συνταγολόγησης των φαρμάκων, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, έκανε λόγο για προσπάθεια να καταστεί διαφανές και αναφέρθηκε στο μέτρο της δραστικής ουσίας, που θα επιφέρει 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και την επανέκδοση της θετικής λίστας, διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά από τα γενόσημα εκτιμάται ότι θα έχουμε όφελος 100 εκατομμύρια ευρώ έτος.

ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου