Οι κατάλληλες δράσεις που πρέπει να λάβουν οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) προκειμένου να διασφαλιστεί η αντοχή των συστημάτων υγείας, καθώς και η έγκαιρη εφαρμογή τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τωρινές και μελλοντικές κοινωνικές ανάγκες, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε.
Το άτυπο Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην Αθήνα το διήμερο 28-29 Απριλίου. Επίσης, οι υπουργοί Υγείας θα εξετάσουν την ανάγκη ανάπτυξης συστημάτων που θα χαρακτηρίζονται από την ισότητα στην πρόσβαση, ενώ θα συζητήσουν σχετικά με το ποιες υπηρεσίες θα διατηρηθούν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του έντυπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές χώρες, άλλες σε μικρότερο, άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό.
Αυτές ακριβώς οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης επιφέρουν μια σειρά αλληλένδετων προβλημάτων. Οι περικοπές διαρκείας στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, η σταδιακή διάλυση των νοσοκομείων και του κράτους Πρόνοιας αυξάνουν δραματικά τα επίπεδα φτώχειας και εκτοξεύουν στα ύψη την ανεργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφαλιστικής κατοχύρωσης των πολιτών της Ε.Ε.
Επιπλέον, θα εξεταστεί και το θέμα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και των προβλημάτων που αυτές προκαλούν στις κατά τόπους αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο οι υπουργοί Υγείας αναμένεται να συζητήσουν την ανάγκη δημιουργίας βάσεων δεδομένων για τους μετανάστες και το ενδεχόμενο να υπάρξει στατιστική μελέτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ακριβής αξιολόγηση της κατάστασης στην ΕΕ και σε κάθε κράτος μέλος.
Την προεδρία του άτυπου Συμβουλίου έχει η Ελλάδα. Μεταξύ άλλων η ελληνική προεδρία θα ασχοληθεί με τα οφέλη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας, τόσο για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και κατ' επέκταση την κοινωνία, όσο και για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τη μείωση των δαπανών υγείας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών σε επιθυμητό επίπεδο, εξηγεί η Προεδρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου