Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

«Βόμβα» χρεών 7 δισ. απειλεί τον ΕΟΠΥΥ

ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΙΝΑΙ 4,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Χρέη-«μαμούθ», που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ, έχει συσσωρεύσει ο ΕΟΠΥΥ προς παρόχους υγείας, δημόσια νοσοκομεία και ασφαλισμένους! Σε συνδυασμό μάλιστα με τις διαρκώς αυξανόμενες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον Οργανισμό -από μη αποδοθείσες εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι- δημιουργείται έντονη ανησυχία για το μέλλον του φορέα με τους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους.

Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τα οικονομικά του Οργανισμού «δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση δημοσιονομικούς κινδύνους στον κρατικό προϋπολογισμό και καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού στους ασφαλισμένους του». Όπως υποστηρίζει ο ΕΟΠΥΥ, έκλεισε τον προϋπολογισμό του 2013 και υλοποιεί τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς νέα ελλείμματα. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονταν σε 1,9 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 733 εκατ. ευρώ είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 31/12/2011) των Ταμείων που ενοποιήθηκαν για τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού «θα πληρωθούν από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ».


Επιπρόσθετα, ο ΕΟΠΥΥ έχει... λαμβάνειν από τους παρόχους. Συγκεκριμένα, από το 1,9 δισ. ευρώ δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό των 553 εκατ. ευρώ, που είναι η επιστροφή και η έκπτωση (rebate - clawback) από τις απαιτήσεις των παροχών.

«Άρα, το καθαρό σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους είναι 658 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο ΕΟΠΥΥ. Οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους είναι περί τα 100 εκατ. ευρώ και -αναφέρει η διοίκηση- αποπληρώνονται με καθυστέρηση 4-5 μηνών.

Νοσοκομεία 

Την ίδια στιγμή, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία έχουν εκτιναχθεί στα 4,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το ποσό αυτό αφορά στις ονομαστικές απαιτήσεις των νοσοκομείων, χωρίς υποβολή παραστατικών και έλεγχο για την ακρίβειά τους. Επιπρόσθετα ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι είναι υπερκοστολογημένες (με τιμές κρατικού τιμολογίου, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με ασφαλιστικές τιμές), εκτιμώντας ότι το τελικό ποσό θα μειωθεί σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έναντι των οφειλών αυτών ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί κατ΄ έτος τα νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία τους. Επίσης, οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων αθροιστικά το 2012-2014 ανέρχονται σε 421,4 εκατ. ευρώ, ενώ αμφισβητούνται κρατήσεις των Ταμείων ύψους 150 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν γίνει χωρίς κανένα νομοθετικό έρεισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου