Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Έρχονται αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο και οι συζητήσεις


Έρχονται αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο και οι συζητήσεις

Πανικός επικράτησε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας με βασικό θέμα τον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Η μαύρη τρύπα του μεγαλύτερου Οργανισμού της χώρας, προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεδομένης και της άφιξης της τρόικας στις αρχές Ιουλίου. 

Με βάση έγκυρες πηγές, ο Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε εκνευρισμένος για τους χειρισμούς της διοίκησης του Οργανισμού ιδιαιτέρως στα οικονομικά τα οποία μέρα με τη μέρα βαίνουν προς το χειρότερο. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν την γλίτωσαν και τα ...άκουσαν επίσης, παρότι ο νέος υπουργός Υγείας ελάχιστα γνωρίζει για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Φαίνεται όμως πως η διαχείριση του φορέα προβληματίζει και το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να αποκλείονται ριζικές αλλαγές το επόμενο διάστημα τόσο στη λειτουργία του φορέα όσο και σε πρόσωπα. Έγκυρες πληροφορίες του iatropedia αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν εκτενώς όλες οι λεπτομέρειες. 

Βέβαια τη δυσαρέσκειά του όπως έλεγαν πηγές είχε εκφράσει πρόσφατα και ο τέως υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για τους χειρισμούς στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως ο Μάκης Βορίδης ζήτησε δημοσίως να αυξηθεί η χρηματοδότηση στην Υγεία, κάτι που θα συζητηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πριν τεθεί στην τρόικα.

Κατά τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βέβαια τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο στην υποχρηματοδότηση αλλά και στα οφειλόμενα από τα ασφαλιστικά Ταμεία. 


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό:

Ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε τον προϋπολογισμό του 2013 και υλοποιεί τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς νέα ελλείμματα.

Η πραγματικότητα για τα οικονομικά του Οργανισμού είναι :

Οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων αθροιστικά το 2012-2014 ανέρχονται σε 421,4 εκ. ευρώ, ενώ αμφισβητούνται κρατήσεις των ταμείων ύψους, 150 εκ. ευρώ, καθώς έχουν γίνει χωρίς κανένα νομοθετικό έρεισμα. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονταν σε 1,9 δις. ευρώ. Από αυτά τα 733 εκ. ευρώ είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 31/12/2011) των Ταμείων που ενοποιήθηκαν για την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και θα πληρωθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Από το συνολικό ποσό επίσης δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό των 553 εκ. ευρώ, που είναι η επιστροφή και η έκπτωση (rebate- clawback) από τις απαιτήσεις των παροχών. Άρα το καθαρό σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους είναι 658 εκ. ευρώ. 

Οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους είναι λιγότερες από 100 εκ. ευρώ και αποπληρώνονται με καθυστέρηση 4-5 μηνών.

Οι ονομαστικές απαιτήσεις των νοσοκομείων, χωρίς υποβολή παραστατικών και έλεγχο για την ακρίβεια τους , ανέρχονται σε 4,8 δις. ευρώ και είναι υπερκοστολογημένες (με τιμές κρατικού τιμολογίου, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με ασφαλιστικές τιμές).

Έναντι των οφειλών αυτών ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί κατ΄ έτος τα νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία τους. 

“Η εικόνα των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την υστέρηση απόδοσης των εσόδων του δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση δημοσιονομικούς κινδύνους στον κρατικό προϋπολογισμό και καμία ανησυχία για την βιωσιμότητα του Οργανισμού στους ασφαλισμένους του” σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου