Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Μία υγειονομική βόμβα νοσηρότητας έτοιμη να «σκάσει» τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα



Μία υγειονομική βόμβα αναμένεται να σκάσει τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας, η οποία συνδέεται με την αύξηση του νεανικού διαβήτη και της κατάθλιψης. Η μεγάλη νοσηρότητα στα δύο αυτά νοσήματα σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση, που έχει ως αποτέλεσμα την φτωχοποίηση των πολιτών, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για την χώρα και τους έλληνες.

Το δυσοίωνο αυτό καμπανάκι χτύπησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών Λυκούργος Λιαρόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Athens Health Forum 2014 που πραγματοποιείται από το πρωί της Τρίτης στο συνεδριακό Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής με τίτλο «Rebuilding health in Greece».

Ο καθηγητής Λιαρόπουλος, διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο το θέμα των περικοπών των δαπανών στην υγεία το οποίο είναι επιβαρυντικό, αλλά το γενικότερο περιβάλλον το οποίο συνδέεται με την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει λάβει διαστάσεις κοινωνικής κρίσης, με αποτέλεσμα την φτώχεια του ελληνικού λαού.

Τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας, τόνισε στην συνέχεια ο κ. Λιαρόπουλος, προσθέτοντας ότι το αίτημα και το ερώτημα μαζί, είναι εάν έχουμε διασφαλισμένους πόρους. Το ζήτημα επίσης είναι να μην χάνονται χρήματα, σημείωσε, διότι χρήματα χάνονται ακόμα από παντού. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι κάτι σημαντικό που βοήθησε στο νοικοκύρεμα του συστήματος, ωστόσο απαιτείται παντού ψηφιοποίηση, όπως υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών ήταν δραματικές στην χώρα, με αποτέλεσμα να είμαστε χαμηλά στις χώρες του ΟΟΣΑ αναφορικά με την προσβασιμότητα στην Υγεία. Εξάλλου ο κ. Κυριόπουλος επισήμανε ότι αντί να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια φροντίδα στην χώρα, γέμισαν τα νοσοκομεία με ασθενείς.

Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, τόνισε ότι είναι δραματικά υποχρηματοδοτημένος. Αντί για 8 δις ευρώ έχει στην διάθεση του 5, 5 δις ευρώ. Από την άλλη πλευρά, βέβαια συνέχισε, πριν από πέντε χρόνια είχαμε 3 εκατομμύρια αξονικές στην χώρα ενώ τώρα πραγματοποιούνται 1 εκατομμύριο ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου