Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ιατρικό Αθηνών: "Κινούμενη άμμος" ο ΕΟΠΥΥ



Με «κινούμενη άμμο» παρομοίασε το επιχειρηματικό τοπίο που δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ στο χώρο της Υγείας ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης του ομίλου. Αφενός οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή από τον Οργανισμό, αφετέρου οι παρακρατήσεις με τη μορφή επιστροφής της επιπλέον δαπάνης σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν ασφυξία στην αγορά, όπως σημείωσε ο ίδιος. 

Οι συνολικές οφειλές που διατηρεί ο Οργανισμός προς το Ιατρικό φτάνουν σήμερα τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών που εκκρεμούν ήδη από το 2006 γίνεται, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιατρικού Αθηνών, με το σταγονόμετρο. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι φέτος θα χάσει περίπου το 40% του τζίρου εξαιτίας του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών προς τον ΕΟΠΥΥ (clawback και rebate), γεγονός που μπλοκάρει τα σχέδια για ανάκαμψη. 

Όπως σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος, ο έλεγχος των παραστατικών και των δαπανών που προσκόμισαν στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι πάροχοι προκάλεσαν την υπέρβαση, ξεκίνησε μόλις στα τέλη Μαΐου. Παρ΄ όλα αυτά ο Οργανισμός, προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, προχωρά στην παρακράτηση, προκειμένου να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του. 

Ο πρόεδρος μάλιστα του ομίλου, Γιώργος Αποστολόπουλος, έθεσε ευθέως θέμα αλλαγής της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία δεν δέχτηκε καμία από τις προτάσεις για ανάρτηση των πληρωμών των κλινικών στη Διαύγεια, κατηγοριοποίηση των κλινικών ανάλογα με τον εξοπλισμό και τη δυναμική τους, τον καθορισμό συγκεκριμένου budget ανά κλινική και τον «real time» έλεγχο των δαπανών, όπως κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ζήτησε επίσης από την Πολιτεία να ενδιαφερθεί για τον "ευαίσθητο χώρο της Υγείας".

Ο όμιλος, δεδομένων των παραπάνω συνθηκών στην αγορά, στρέφει όλο και πιο έντονα το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού, και κυρίως προς τη Ρωσία και τη Λιβύη, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων ασθενών από το εξωτερικό, που πέρσι αποτέλεσαν το 11% του τζίρου του. Πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε δύο νέες συμβάσεις για περίθαλψη ασθενών, μία ειδικά για την πόλη της Τρίπολης και μία για τη Λιβύη στο σύνολό της, ενώ συνεργάστηκε και με τον όμιλο Μουζενίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στη ρωσική τουριστική αγορά.

Η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών προτίθεται ακόμη να προχωρήσει στην ίδρυση μονάδων ημερήσιας νοσηλείας. Όπως όμως επεσήμανε το πρόεδρος του ομίλου, η λειτουργία τους θα πρέπει αν ελέγχεται, διαφορετικά η επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς της Υγείας θα είναι ανυπολόγιστη. Αντί για εξοικονόμηση από την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, το κόστος της προκλητής ζήτησης από κάθε μονάδα που θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα, μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 300 εκατ. ευρώ, όπως εκτίμησε ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η γενική συνέλευση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Ενέκριναν τις Αναμορφωμένες Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 01/01/2012 - 31/12/2012 λόγω εφαρμογής του τροποποιημένου ΔΛΠ 19 «Παροχές σε εργαζομένους».
2. Ενέκριναν την ετήσια Οικονομική Έκθεση της εταιρικής χρήσης 01/01/2013 - 31/12/2013 στην οποία περιλαμβάνονται οι Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 01/01/2013 - 31/12/2013 (Εταιρικές και Ενοποιημένες), μετά των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτή.
3. Απήλλαξαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις και τα πεπραγμένα της εταιρικής χρήσης 01/01/2013 – 31/12/2013.
4. Ενέκριναν τα έξοδα παραστάσεως και κινήσεως μελών Διοικητικού Συμβουλίου.
5. Ενέκριναν την αμοιβή Ορκωτού Ελεγκτή για τον τακτικό και φορολογικό έλεγχο της χρήσης 2013.
6. Εξέλεξαν την προταθείσα Ελεγκτική Εταιρεία BDO Ελλάς Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών με Αριθμό Μητρώου Σ.Ο.Ε.Λ. Ε.153 για την Εταιρική Χρήση 01-01/2014 - 31/12/2014.
7. Επικύρωσαν την από 26-9-2013 αντικατάσταση του Συμβούλου Jochen Schmidt από τον Δρ. Jorn Hirschmann, Δικηγόρο, για το υπόλοιπο της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 22 του καταστατικού της εταιρείας. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη CAPITAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου