Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Δελτίο Τύπου ΠΟΣΙΠΥ - Η υποκοστολόγηση των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων - πράξεων στην Ελλάδα

Αθήνα, 24/06/2014

Δελτίο Τύπου

Η υποκοστολόγηση των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων - πράξεων στην Ελλάδα 

Είναι γνωστό ότι κάθε οικονομική λαίλαπα που πρόκειται να επέλθει για «προσαρμογή» του προϋπολογισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «προαναγγέλλεται» με στοχευμένα δημοσιεύματα του Τύπου που έχουν να κάνουν ή με την επίορκη συμπεριφορά του ιατρικού σώματος ή με κάποιες τιμές τιμοκαταλόγου των κέντρων αναφοράς που εκτελούν εξειδικευμένες εξετάσεις για λογαριασμό των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Όλα αυτά μοναδικό σκοπό έχουν να κρύψουν τα πραγματικά δεδομένα και να παρουσιάσουν μία πλασματική πραγματικότητα με σκοπό τη διαμόρφωση της ευνοϊκής κοινής γνώμης που έχει άδικα διαμορφωθεί ώστε να είναι φίλα προσκείμενη σε κάθε απομείωση των αποδοχών του ιατρικού σώματος για εξοικονόμηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Κανείς δεν έχει μέχρι σήμερα αναφέρει ότι υπάρχει επίσημη κοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων που λιμνάζει για χρόνια στο ΚΕΣΥ γιατί δεν είναι δυνατόν αυτή η προσαρμογή από τον τιμοκατάλογο του 1991 που ισχύει σήμερα να γίνει αποδεκτή όπως θα ήταν φυσικό από την ελληνική πολιτεία.

Αφού δεν μας δίνουν οι αρμόδιοι τα Ελληνικά κοστολογικά στοιχεία των διαγνωστικών εξετάσεων θα παραθέσουμε τα επίσημα στοιχεία του Γερμανικού δημοσίου μία και ό,τι Γερμανικό έχει καταντήσει κανόνας οικονομικής αναφοράς για τη χώρα μας.

Οι κατώτατες τιμές που αποζημιώνει το Γερμανικό δημόσιο στις κάτωθι ενδεικτικές εξετάσεις έχουν ως εξής : ( http://www.e-bis.de/goae/defaultFrame.htm )

Ουσία
Τιμές Γερμανίας
Φ.Ε.Κ. Ελλάδας
Ασφαλιστικές Τιμές
Τιμές μετά claw back/rebate (-50%)
Γενική αίματος  
3.50 e
2,88 ευρώ

1,44 ευρώ
Λευκά τύπος
1.17 e
1,76 ευρώ

0,88 ευρώ
Γλυκόζη
2.33 e
2,26 ευρώ
2,00 ευρώ
1,00 ευρώ
Hb A1
11.66 e
7,16 ευρώ
6,16 ευρώ
3,08 ευρώ
Αίμα στα κόπρανα
3.50 e
2,26 ευρώ

1,13 ευρώ
Πλακάκι αίμα
5.25 e
2,88 ευρώ

1,44 ευρώ
Φερριτίνη
14.57 e
9,51 ευρώ
8,20 ευρώ
4,10 ευρώ
CEA
14.57 e
14,0 ευρώ

7,00 ευρώ
Συμπλήρωμα
14.57 e
7,16 ευρώ

3,58 ευρώ
TSH
14.57 e
12,38ευρώ
11,00 ευρώ
5,50 ευρώ
Renine
27.98 e
26,85 ευρώ

13,42 ευρώ
Anti-Hbc
23.31 e
9,51 ευρώ

4,75 ευρώ
Παρασιτ. κοπράνων
6,99 e
2,88 ευρώ

1,44 ευρώ
Γενική Ούρων
4,95 e
1,76 ευρώ

0,88 ευρώ






Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα ότι η αποζημίωση του Γερμανικού δημοσίου όπως αναφέρεται στο επίσημο site του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας περιλαμβάνει επακριβώς και περιγράφει τις πράξεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κάθε εργαστηριακής εξέτασης που είναι επιστημονικά απολύτως αναγκαίες και που αναλυτικά είναι :


1) εκτίμηση βιολογικού υλικού κατά την λήψη και παραλαβή,
2) προετοιμασία του δείγματος, 
3) εκτέλεση εξέτασης-προσδιορισμού, 
4) ιατρική γνωμάτευση, 
5) ιατρική διάγνωση, 
6) ιατρική αιτιολόγηση, 
7) ενημέρωση και παράδοση αποτελέσματος και 
8) ενυπόγραφο έγγραφο αποτελέσματος.

Κάποιες λοιπόν τιμές που είδαν το φως της δημοσιότητας για εξετάσεις των εργαστηρίων αναφοράς αφορούν μόνο την εκτέλεση εξέτασης ενός ανυπόγραφου, ανεξέλεγκτου και μη δυνάμενου να χρησιμοποιηθεί αποτελέσματος μίας χημικής αντίδρασης που πριν την αναγωγή του σε ενυπόγραφο ιατρικό αποτέλεσμα απαιτούνται όλα τα στάδια που προσδιορίζει το Γερμανικό δημόσιο.

Η Ομοσπονδία μας είναι πρόθυμη όπως το έκανε και στο παρελθόν να ενημερώσει όποιον ενδιαφερόμενο επιθυμεί με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει προκειμένου τα δημοσιεύματα να είναι έγκυρα, ιατρικά αποδεκτά και να μην παραπλανούν με απώτερους υποκειμενικούς, διοικητικούς στόχους.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει να κάνει με την υγεία και την πρόληψη του Ελληνικού λαού που κάθε αναγκαίος πόρος που κόβεται από την πρόληψη κοστίζει πολλαπλάσια στην δευτεροβάθμια νοσηλεία που αναγκαστικά θα ακολουθήσει.

Επειδή ο προϋπολογισμός της Π.Φ.Υ. είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. και χρηματοδοτείται από το υστέρημα των παρόχων της που λειτουργούν πλέον κάτω του κόστους λόγω της οικονομικής αδυναμίας να τον καλύψει η πολιτεία, θα πρέπει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να τον αναπροσαρμόσει και να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την βιωσιμότητα τους ώστε να διαμορφωθεί το επίπεδο ιατρικής περίθαλψης της χώρα μας ανάλογο ευρωπαϊκού κράτους.

Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου  Ι. Κλεινάκης

1 σχόλιο:

  1. Σωστή η ΠΟΣΙΠΥ. Δεν θα ακούσει κανένας όμως. Η λάσπη εναντίον του κλάδου εξαπολύεται μεθοδικά και οι δημοσιογράφοι της υγείας (μη πω καμμιά κουβέντα τώρα..) πληρώνονται καλά για να την εξαπολύουν. Ολα στο βωμό της περίφημης εσωτερικής υποτίμησης!
    Βέβαια και η ΠΟΣΙΠΥ κάνει ένα "λάθος" Το cb/rb εφαρμόζεται στο τιμολόγιο δηλαδή στο 85% της ασφαλιστικής δηλ. για την TSH είναι 11χ0,85χ0,5=4,68+1,86(συμμετοχή)=6,54. Τώρα θα βγουν και θα πουν ότι "α ασθενής πληρώνει 30% συμμετοχή" και όντως τελικά έτσι είναι...η συμμετοχή μας σώζει ως τώρα αν μας σώζει δηλαδή, αλλά μην ανησυχούνε με τις νέες συμβάσεις, πάει και αυτό, η συμμετοχή θα είναι επί της ασφαλιστικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή