40ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο
Για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων μιλά ο Γενικός Ιατρός και Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (Ι.Ε.Α.) Λευτέρης Θηραιός, με αφορμή το 40ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ι.Ε.Α.
Όπως επισημαίνει ο κ.Θηραιός, ο ρόλος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, μιας από τις ιστορικότοτερες Επιστημονικές Εταιρείες στην Ελλάδα, είναι αυτός του συντονιστή, για την ανάπτυξη των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και την εφαρμογή τους στην κλινική πράξη, σε συνεργασία με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, αλλά και θεσμικούς φορείς (ΕΟΦ, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ), υπό την εποπτεία της σχετικής Εθνικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, με πρόεδρο την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.
Τι είναι όμως τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα;
Όπως λέει ο κ. Θηραιός, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι οδηγίες διάγνωσης και θεραπείας μιας νόσου, στις οποίες ενσωματώνονται τα ευρήματα της επιστήμης, οι καλές κλινικές πρακτικές, αλλά και οι προσδοκίες και οι αξίες των ασθενών έτσι ώστε να έχουμε σωστές οδηγίες καλής κλινικής πρακτικής οι οποίες να εφαρμόζονται στην καθ' ημέρα κλινική πράξη.
Όσον αφορά, σε ποιο σημείο έχει φτάσει αυτή τη στιγμή το ελληνικό Σύστημα Υγείας ως προς την εφαρμογή τους, ο κ.Θηραιός επισημαίνει ότι «οι επιστημονικές εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια έχουν αναπτύξει θεραπευτικά πρωτόκολλα και για τις ανάγκες εκπαίδευσης των γιατρών τους αλλά και για τις ανάγκες επικαιροποίησης της επιστήμης στα καινούργια δεδομένα της ιατρικής επιστήμης. Με πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει το 2011 ο ΕΟΦ, είμαστε σήμερα σε μια φάση, αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες όχι μόνο να έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να μπουν στην καθ' ημέρα κλινική πράξη, μετά από σχετική έγκριση του ΚΕΣΥ, αλλά και να ενσωματωθούν σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας είτε αυτά λέγονται πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων είτε λέγεται το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».
Στην κατεύθυνση αυτή επιλέχθηκαν Θεραπευτικά Πρωτόκολλα περίπου 40 νοσημάτων με κριτήρια επιπολασμού και επίπτωσης, συχνότητας δηλαδή του νοσήματος στην κοινότητα αλλά και συχνότητας νοσηλειών στα νοσοκομεία. Η Ι.Ε.Α. προχώρησε στην ψηφιοποίηση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων έτσι ώστε αυτά να ενσωματωθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αργότερα στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, σε συνεργασία με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, τον ΕΟΦ, την ΗΔΙΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας.
Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα πρώτα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα που αφορούν δύο νοσήματα, την οστεοπόρωση και την υπερλιπιδαιμία, ενώ πολύ σύντομα θα μπουν και για άλλα νοσήματα όπως είναι η υπέρταση, τα ρευματικά νοσήματα και ο διαβήτης.
Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, ο κ.Θηραίος, μια άλλη σημαντική πλευρά αφορά στην εκπαίδευση των γιατρών και την ενημέρωση τους για τα Θεραπευτικά Πρωτοκόλλα, αλλά και την με επιστημονικά κριτήρια, από πλευράς ΕΟΠΥΥ, αξιολόγηση της εφαρμογής τους και των συνταγογραφικών επιλογών των ιατρών.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία, υπό την εποπτεία της σχετικής Εθνικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας και αναπτύχθηκε μια ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσα από το site του υπουργείου Υγείας όπου όλα τα Πρωτόκολλα τα οποία αναπτύσσονται και επικαιροποιούνται από τις Ιατρικές Εταιρίες θα είναι αναρτημένα στο site του υπουργείου, προσβάσιμα στο γιατρό για πληροφορία και εκπαίδευση, στον ΕΟΠΥΥ για έλεγχο και αξιολόγηση των συνταγογραφικών προτιμήσεων του ιατρού με επιστημονικά κριτήρια καθώς και για διαβούλευση και συναίνεση για την τελική εφαρμογή και ενσωμάτωση τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Η συνεισφορά των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο Σύστημα Υγείας και στον ασθενή
Σύμφωνα με τον κ. Θηραίο, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, ως οδηγίες καλής κλινικής πρακτικής είναι σίγουρα από μόνα τους ένας καλός οδηγός για το γιατρό. Το σημαντικό όμως, είναι η διασύνδεση τους με τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας.
Όπως, τονίζει, αυτό είναι και ένα σημείο το οποίο επισημάνθηκε ιδιαίτερα στο πρόσφατο e-Health Forum, που διοργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, όπου εκεί αναδείχθηκαν καλές διεθνείς πρακτικές στις εφαρμογές των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας.
Στα πλαίσια του 40ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου, αναδείχθηκε ο θεσμικός ρόλος και το έργο των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών, στην ανάπτυξη των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και στην ενσωμάτωσή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας:
Ως οδηγίες σωστής κλινικής πρακτικής,
Ως βοήθημα εξορθολογισμού της χρήσης των φαρμάκων και της συνταγογράφησης.Κλείνοντας ο κ.Θηραίος επισημαίνει ότι, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που γίνονται ραγδαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, ο όποιος στόχος μείωσης και περιορισμού της δημόσιας δαπάνης της υγείας είναι μεν κατανοητός και ίσως αναγκαίος, όμως -και εδώ θα πρέπει να πρωτοστατήσουν οι Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες- θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του ασθενή στο σύστημα υγείας, η πρόσβαση του ασθενή στο γιατρό και στο φάρμακο και τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, στον εξορθολογισμό αυτής της δαπάνης, υπέρ και προς όφελος του ασθενή.
health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου