Έλαβα χθες επιστολή για το προχτεσινό μου σημείωμα με τίτλο: «Καταστροφικά μέτρα έρχονται στον ΕΟΠΥΥ». Την επιστολή υπογράφει ο τέως πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας) κ. Λεωνίδας Αναγνώστου.
Πριν δούμε αυτούσια την επιστολή και τη σχολιάσω, να σας εξηγήσω ποια είναι η ΠΟΣΙΠΥ. Είναι ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο πού έχει μέλη του τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαστηριακών ειδικοτήτων. Ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας είναι η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών ΒιοπαθολόγωνΚυτταρολόγων Παθολογοανατόμων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών και η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.
Δεν ξέρω αν ο κ. Αναγνώστου με την επιστολή του ομιλεί εξ ονόματος συνολικά του κλάδου, καθώς στο διαδικτυακό τόπο www.posipy.gr δεν αναφέρεται ποιο είναι το νέο Δ.Σ. Είμαι υποχρεωμένος να υποθέσω λοιπόν ότι εκπροσωπεί την ΠΟΣΙΠΥ. Ας δούμε τώρα τι υποστηρίζει στην επιστολή του:
«Όπως γράφετε στον τίτλο του άρθρου σας στις 18 Ιουνίου στο VIRUS «Πενία τέχνας κατεργάζεται στον ΕΟΠΥΥ. Οι φωστήρες του οργανισμού, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη συντεχνία των γιατρών και τους γαλάζιους συνδικαλιστές, ετοιμάζονται να επιβάλουν «σοβιετικού τύπου» μέτρα στις διαγνωστικές εξετάσεις, προκαλώντας ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες…
Το απίστευτο δεν είναι αυτό το ίδιο το γεγονός όπως το περιγράφετε , το απίστευτο είναι πως εσείς ένας έγκυρος και έμπειρος δημοσιογράφος στα ζητήματα υγείας κάνετε μια τόσο αφαιρετική της πραγματικότητας περιγραφή της κατάστασης στην πρωτοβάθμια υγεία ώστε τα γραφόμενα σας να αγγίζουν όχι τα κατά συνθήκη ψεύδη αλλά τα συνειδητά ψεύδη.
Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τους παρόχους είναι κλειστός;
Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε ότι για τους ασφαλισμένους δεν υπήρχε το 2012 και 2013 αντίστοιχος κλειστός προϋπολογισμός με αποτέλεσμα το πρόσθετο κόστος να το επιβαρυνθούν με τα rebate & claw back οι πάροχοι ;
Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε ότι το συνολικό ποσοστό των εκπτώσεων και διαρπαχθέντων χρημάτων από κάθε πάροχο ανήλθε σε περίπου 60 % του τζίρου που πραγματοποίησε έκαστος εξ’ αυτών .
Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε ότι τα εργαστήρια για να λειτουργήσουν χρειάζονται, εξοπλισμό και ανταλλακτικά , αναλώσιμα, αντιδραστήρια, προσωπικό, ηλεκτρικό νερό , τηλέφωνα ,υγραέριο η φυσικό αέριο ενοίκια ασφάλιση , ποιοτικό έλεγχο κ.α. που συνολικά σαν κόστος λειτουργίας εγγίζει το 70 % του τζίρου και προφανώς γνωρίζετε ότι 60+70 = 130 %
Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ICAP για το 2010 τα 15 μεγαλύτερα σε τζίρους Δ.Κ κάνουν το 56 % του τζίρου και τα υπόλοιπα 2500-3000 κάνουν το 44 %
Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε ότι κάποια από τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, ίσως γνωρίζετε και ποια, απασχολούν «πωλητές» στο προσωπικό τους οι οποίοι επισκεπτόμενοι ιατρούς αντί να πωλούν υπηρεσίες η προϊόντα αγοράζουν συνειδήσεις και υπογραφές συνταγών και παραπεμπτικών.
Γνωρίζετε η δεν γνωρίζετε ότι με την μέθοδο των πωλητών ή Δημοσίων Σχέσεων των διαφόρων που μετέρχονται τις μεθοδεύσεις αυτές έχει παραχθεί υπερσυνταγογράφηση που αγγίζει το 30-40 % επιπλέον των απαραιτήτων.
Γνωρίζετε εάν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 10ετιών έχουν λάβει οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο στην ασυδοσία αυτή ώστε στο μέτρο που αφορά τα εργαστήρια να περισταλούν οι περιττές δαπάνες και ασφαλώς γνωρίζετε ότι το μεγάλο πλιάτσικο στα ταμεία δεν το έκαναν οι γιατροί αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί με τα χρηματιστήρια , τα δομημένα ομόλογα και το PSI που «έσωσε» την χώρα.
Ας κάνουμε κάποιες παραδοχές στις οποίες μάλλον θα συμφωνήσετε.
Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα εργαστήρια απαγορεύεται να συνταγογραφούν, απαγορεύεται να αρνηθούν υπηρεσία, απαγορεύεται να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν εξετάσεις από παραπεμπτικό και τέλος θα πρέπει να αμείβονται για την εργασία που παρέχουν. Εάν αυτές οι παραδοχές είναι αντικειμενικά ορθές τότε πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και της τήρησής του.
Τι θα έπρεπε να γίνει για να μην φτάσουμε στην δήθεν «σοβιετικού τύπου» λύσεις και του Plafond ανά πάροχο
1. Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού στα standards του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
2. Αξιοποίηση του υφιστάμενου μηχανογραφικού συστήματος για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την τεχνητή και κατευθυνόμενη ζήτηση.
3. Καθιέρωση έξυπνης κάρτας με PIN στα χέρια του ασθενούς για να επιτρέπει στο γιατρό την πρόσβαση στο φάκελό του με την φυσική του παρουσία
4. Την χρήση μηχανών σήμανσης των συνταγών, όπως των τιμολογίων για την αποφυγή χρήσης κωδικών πρόσβασης στο σύστημα πλην του διαπιστευμένου γιατρού
5. Την καθιέρωση διαγνωστικών πρωτοκόλλων και τέλος
6. Την αποκάλυψη αυτών που προκαλούν την υπερκατανάλωση και καταλογισμό σε αυτούς και μόνο αυτούς το κόστος της υπέρβασης.
Επειδή όλα αυτά όπως γνωρίζετε έχουν υποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια ακόμη και από την προ ΕΟΠΥΥ περίοδο και η πολιτεία δεν τα έχει υλοποιήσει αλλά, προσπαθεί με άδικα μέτρα για παρόχους και χρήστες να επιλύσει το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης όχι στοχεύοντας στον πυρήνα του προβλήματος αλλά με αποσπασματικά μέτρα που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιτείνουν περαιτέρω.
Το plafond είναι ένα τέτοιο μέτρο και μάλιστα με τον τρόπο που υπολογίζεται τιμωρεί όσους λειτουργούσαν εντίμως και επιβραβεύει τους πονηρούς. Η άρνηση του plafond από τα μεγάλα Δ.Κ. δείχνει ένα πράγμα, την διάθεσή τους για περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών και με αθέμιτα μέσα και την απαλλαγή τους από τις ευθύνες με την επιβολή οριζόντιας αρπαγής (claw) χρημάτων από δικαίους και αδίκους.
Εάν η πολιτεία θέλει μπορεί να λύσει το πρόβλημα με τα έξι σημεία που προαναφέρω όμως σε κάθε περίπτωση είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε τα εργαστήρια πρέπει να αμείβονται για το συνολικό έργο που παρέχουν γιατί σε αντίθετη περίπτωση πάμε ακόμη πιο πίσω από τα σοβιετικού τύπου μοντέλα πάμε στο δουλοκτητικό καθεστώς της απλήρωτης καταναγκαστικής εργασίας που αν δεν κάνω λάθος τελείωσε με την λήξη του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου και τη ψήφιση της 13ης τροπολογίας του Αμερικάνικου Συντάγματος που είχε διεθνή αντίκτυπο..
Εναλλακτικά της καταβολής των αμοιβών λύση είναι το ομαδικό λουκέτο των εργαστηρίων και η εκχώρηση της ΠΦΥ σε όμιλο του εξωτερικού».
Η απάντηση: Ομολογώ ότι δεν κατανοώ πού διαφωνεί μαζί μου ο κ. Αναγνώστου και μου καταλογίζει ότι ψεύδομαι και μάλιστα συνειδητά – αν και με αποκαλεί έγκυρο και έμπειρο... Τα αντιπαρέρχομαι όμως και έρχομαι στην ουσία.
Πρώτα πρώτα, αναγνωρίζω φυσικά ότι ως έμπειρος συνδικαλιστής έχει ως κύριο μέλημα του να υποστηρίξει τα συμφέροντα του κλάδου του και εκείνων που τον εκλέγουν.
Στο επίμαχο σημείωμα είναι αλήθεια ότι δεν αναφέρθηκα στο άδικο «κούρεμα» που έχουν υποστεί οι πάροχοι τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια, λόγω της ανικανότητας των φωστήρων του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, το έχω κάνει επανειλημμένως. Άλλωστε, το θέμα μου δεν ήταν αυτό.
Κύριος σκοπός μου ήταν να αναδείξω πόσο καταστροφικό θα είναι να επιβληθεί πλαφόν ανά πάροχο, όπως σχεδιάζουν στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο Υγείας. Τόσο για τους πολίτες όσο και τον υγιή ανταγωνισμό στην ιδιωτική αγορά υγείας.
Και εκείνος παραδέχεται ότι η καθιέρωση πλαφόν ανά πάροχο, που ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στον ΕΟΠΥΥ είναι ένα άδικο μέτρο, το οποίο με τον τρόπο που υπολογίζεται τιμωρεί όσους λειτουργούσαν εντίμως και επιβραβεύει τους πονηρούς. Μα γι’ αυτό και εγώ κάνω λόγο για «σοβιετικού τύπου» μέτρα.
Όσον αφορά τις αναφορές του για "πωλητές", που εξαγοράζουν συνταγές γιατρών, τον καλώ να δώσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. Συμφωνώ απολύτως μαζί του και για τα έξι μέτρα που προτείνει. Άλλωστε, ορισμένα απ’ αυτά, περιλαμβάνονται σε όσα σημείωσα.
Μου κάνει εντύπωση όμως που δεν κάνει κουβέντα για μείωση τιμών σε εξετάσεις, οι οποίες είναι κοινό μυστικό ότι είναι υπερτιμολογημένες και ως εκ τούτου προκαλούν προκλητή ζήτηση.
Αληθεύει επίσης ή όχι ότι πολλοί εργαστηριακοί γιατροί, μέλη της ΠΟΣΙΠΥ έχουν εδώ και καιρό πάψει να εκτελούν οι ίδιοι τις περισσότερες εξετάσεις και ότι απλώς λαμβάνουν τα δείγματα, τα οποία αποστέλλουν σε κεντρικά εργαστήρια «φασόν»; Αληθεύει ότι πολλές εξετάσεις χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ από 8, 10 και 20 ευρώ, ενώ το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1 ευρώ και οι ίδιοι πληρώνουν στα εργαστήρια «φασόν» 1,5-2 ευρώ;
ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ,ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΜΟΙΟΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟ ΑΕΙ ΠΕΛΛΑΖΕΙ.ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ,ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑΤΖΗΔΕΣ ,ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΝΕΚΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΣΑΠΙΛΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κύριε Νεγκή,
ΑπάντησηΔιαγραφήγνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε ότι ο μικροβιολόγος δεν είναι έμπορος αλλά γιατρός???
αμείβεται ως τι λοιπόν?? Σκοπίμως ή όχι μιλάτε μόνο για το εμπορικό κομμάτι της ειδικότητας??
Γνωρίζεται ότι αν ένα αντιδραστήριο λήξει πετάγεται ακόμα και αν δεν έχει καταναλωθεί ??
Ἐνίοις τὸ σιγᾶν κρεῖττόν ἐστι τοῦ λαλεῖν...
Άδικα καυγαδίζουμε. Τα έξι σημεία που αναφέρει ο κ. Αναγνώστου είναι κοινός τόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως για να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά πρέπει να υπάρχει η θέληση από το Υπουργείο Υγείας που αντιμετωπίζει το ζήτημα σαν όλα αυτά να συμβαίνουν κάπου αλλού. Στο κάτω κάτω το Υπουργείο το έχει λύσει το πρόβλημα με την εξής λογική: 1. Όλοι οι πολίτες μπορούν να κάνουν όσους εξετάσεις χρειάζονται. 2. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει όσα χρήματα έχει. Κι αν δεν έχει, δεν θα πληρώνει καθόλου.
ΔιαγραφήΥ.Γ. Τα άλλα περί κόστους εξετάσεων είναι μπακαλίστικοι λογαριασμοί. Η ιατρική είναι υπηρεσία με επιστημονική εξειδίκευση πολλών ετών. Ας μην την απαξιώνουμε υπολογίζοντας πόσο κάνουν οι σύριγγες και τα γάντια μιας χρήσεως.
ΑΣ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΟΣΤΟΣ 1-2 ΕΥΡΩ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΑΣΧΕΤΟΥ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΛΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΓΙΑ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 10-20 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ( ΧΑΡΤΙ, INTERNET,ΜΟΛΥΒΙ,) ΑΡΑ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 50 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ......
ποιες εξετασεις ειναι υπερτιμημενες? αυτες που ειναι καθηλωμένες απο το 1997?Ας ειμαστε λιγο σοβαροι, η πλειονοτητα των εξετασεων δεν ειναι μαγνητικες κλπ,
ΑπάντησηΔιαγραφήοι περισσοτερες εξετασεις εχουν να αναπροσαρμοστουν απο το 1997.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ποιες υπερτιμολογημένες τιμές μας μιλάτε κ, Νεγκη. Μαλλον εισθε ασχετος .Με 1.76 η γεν ουρων και 2,88 ευρω η γενικη αιματος , που ειναι εδω και τριαντα χρονια στα ιδια επιπεδα και δεκάδες άλλες εξετάσεις (ενω το κοστος αυξανεται συνεχώς) και πολλες άλλες που για να τις κάνει κάποιος εργαστηριακός, πληρώνει και απο την τζεπη του . Δεν φθάνουν ολα αυτά, ερχεται και η αρπαγή με το γνωστό σύστημα του claw bac kai rebate .Ενημερωθείται πρωτα και μετά να γραφεται .Εκτός αν πληρωνεσται και εσείς για να παραπλανείται ο κόσμος.
ΑπάντησηΔιαγραφή