Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

«Ανοίγουν» τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Ανοίγουν» με νομοθετική ρύθμιση τα χειρουργεία του ΕΣΥ το απόγευμα σε ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας. Οπως αναφέρεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, σε επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων επεμβατικών πράξεων που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετούνται ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή που δύνανται να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους εξ ιδίων χρημάτων και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να αυξήσουν τα έσοδά τους», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου. Εως πρόσφατα, το υπουργείο υπολόγιζε να προωθήσει το μέτρο με υπουργική απόφαση, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει και νομοθετική ρύθμισή του. Σημειώνεται ότι η διάταξη παραπέμπει για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων σε υπουργική απόφαση.

Εν τω μεταξύ, τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών προκαλεί διάταξη του νομοσχεδίου που επιτρέπει τη λειτουργία υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου του φαρμακείου σε ανεξάρτητο κτίριο από αυτό. Οι φαρμακοποιοί τη χαρακτηρίζουν «συνέχεια» των ρυθμίσεων υπέρ των συμφερόντων που προέβλεπε η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι τα 12.000 φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα στη χώρα δεν έχουν πρόβλημα χώρου για τα αποθέματά τους, αλλά βιωσιμότητας, λόγω των μνημονιακών πολιτικών.

«Τιμητικές αμοιβές»

Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων και «τιμητικές αμοιβές» από φαρμακευτικές εταιρείες σε γιατρούς του ΕΣΥ για τη συμμετοχή τους σε επιστημονικές εκδηλώσεις, όπως ισχύει για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και «βελτιώνει» το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τις αρμοδιότητες της Αρχής ΙΥΑ, την αποζημίωση των δοτών, κυρώσεις για τους παραβάτες κ.ά. Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα συστέγασης ιατρείων και οδοντιατρείων με καταστήματα οπτικών ειδών, εργαστήρια αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος κ.ά., ενώ δίνεται η ευχέρεια στον υπουργό Υγείας κατόπιν εισήγησης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, να ορίζει ειδικά «κίνητρα» για τους εθελοντές αιμοδότες, καθώς, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, μειώνονται τα αποθέματα αίματος από εθελοντές αιμοδότες και οπλίτες και επιπλέον τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν οι εισαγωγές ασκών αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου