Δεν είναι καινούριο νέο ότι η Ελλάδα πληγώνει τα παιδιά της και τα σιγοτρώει όπως ο Κρόνος!
Τα δύσκολα δε χρόνια του μνημονίου και της τρόικας, αυτό έγινε για ακόμη μία φορά εμφανές με πολλά υποσχόμενα, νέα και κυρίως εξιδικευμένα μυαλά να τρέπονται σε φυγή, προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στο εξωτερικό, σε χώρες όπου η γνώση, η εμπειρία, οι σπουδές, αλλά κυρίως το ήθος ανταμείβονται και δεν θεωρούνται δεδομένα.
Έτσι, μαζί με την διαρκώς αυξανόμενη ανεργία που έχουμε και που αγγίζει το 27% στους νέους όμως είναι πολύ περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, βιώσαμε και το περίφημο brain drain, μία πραγματική δηλαδή ξηρασία στην Ελλάδα, με τα καλύτερα μυαλά να αναχωρούν για το εξωτερικό. Ο ιατρικός κλάδος και αυτός της φαρμακοβιομηχανίας, ήταν αυτοί που πρωτοστάστησαν στην έξοδο που σημειώθηκε και που εξακολουθεί να καταγράφεται.
Η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία η Βρετανία αποτελούν τις χώρες στόχους για τα ελληνικά μυαλά. Εσχάτως δε στο παιχνίδι έχει μπει και η Τουρκία, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τους Έλληνες γιατρούς να εργαστούν εκεί.
Ο υπουργός Υγείας της γειτονικής χώρας, χωρίς φόβο και πάθος κάλεσε τους Έλληνες γιατρούς να εργαστούν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο κ. Müezzinoğlu μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα, τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται 20.000 γιατρούς οι οποίοι είναι ειδικοί και 10.000 ιατρούς γενικής ιατρικής, προσθέτοντας:
«Η Ελλάδα έχει υψηλό πλεόνασμα του αριθμού των γιατρών που διαθέτει ... Ο αριθμός των γιατρών ανά 10.000 άτομα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 61, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Τουρκία είναι 17 », είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα το περασμένο έτος να προσλάβει 15.000 γιατρούς για εννέα χρόνια απασχόλησης.
Και την ώρα που συμβαίνει η μεγάλη έξοδος, την εποχή μάλιστα που περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται τα παιδιά της, αδειάζουν» και από ειδικευόμενους γιατρούς τα ελληνικά νοσοκομεία.
Μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας την τελευταία 5ετία έχουν μεταναστεύσει περίπου 7.500 γιατροί, με το 1/3 εξ αυτών να είναι γιατροί ανειδίκευτοι που αναζητούν νοσοκομείο του εξωτερικού να αρχίσουν ιατρική ειδικότητα.
Οι πολυετείς αναμονές των γιατρών που επιθυμούσαν να ξεκινήσουν ειδικότητα σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελούν παρελθόν. Αντιθέτως, σε αρκετές ειδικότητες η αναμονή έχει γίνει πια... μηδενική, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους Έλληνες αποφοίτους της Ιατρικής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι το 1/3 των θέσεων για ειδικευόμενους γιατρούς είναι ακάλυπτο – από τις περίπου 10.800 θέσεις για ειδικευόμενους, είναι πλήρεις οι 7.500 θέσεις.
Τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής για τις κενές θέσεις ειδικευομένων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ενδεικτικά: αναφέρονται 20 κενές θέσεις ειδικευομένων Ακτινοδιαγνωστών, 45 κενές θέσεις Αναισθησιολόγων, 29 κενές θέσεις Μικροβιολόγων, 27 θέσεις Παθολογοανατόμων. «Έλλειμμα» ειδικευομένων ιατρών διαπιστώνεται και στους Θωρακοχειρουργούς – από τις συνολικά 85 θέσεις για ειδικότητα που υπάρχουν στο ΕΣΥ, παραμένουν κενές οι 60!
Οι κενές θέσεις των ιατρικών αυτών ειδικοτήτων προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις: βασικές ιατρικές ειδικότητες αποδυναμώνονται από εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, οι ομώνυμες κλινικές υπολειτουργούν, οι υπάρχοντες ειδικευόμενοι κάνουν κυρίως «λάντζα» και λιγότερο εκπαίδευση.
Έτσι, στον αντίποδα της Θωρακοχειρουργικής, της Αναισθησιολογίας, της Ακτινοδιαγνωστικής, της Μικροβιολογίας και της Παθολογοανατομίας που δεν συγκεντρώνουν την προτίμηση των γιατρών, βρίσκονται η ενδοκρινολογία, η ρευματολογία, η ογκολογία, η οφθαλμολογία, η πλαστική χειρουργική, η παιδοψυχιατρική. Πρόκειται για ειδικότητες που επιτρέπουν και την ιδιωτική άσκηση ιατρείου, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την δύσκολη οικονομικά εποχή που ζούμε.
Και η επαγγελματική ξηρασία, εκτός από την επενδυτική συνεχίζεται! Αλήθεια, έχει σκεφθεί κανείς πως θα είναι μελλοντικά η Ελλάδα, με τόσα λαμπρά μυαλά να την έχουν εγκαταλείψε, καθώς βλέπουν ότι η χώρα τους εξακολουθεί να τους πληγώνει και να μην τους ακούει; Ποτέ δεν είναι αργά για την εκπόνηση ενόςστοχευμένου αναπτυξιακού σχεδίου από την κυβέρνηση, το οποίο θα έχει αιχμή του δόρατος την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη, με στόχο να κρατήσει τους Έλληνες γιατρούς, επιστήμονες και εργαζόμενους στην πατρίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου