Επισήμως, το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων του ΕΣΥ εκτελείται κανονικά. Η αλήθεια είναι ότι – όπως αποκαλύπτουμε σήμερα – υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 100 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2014!
Η ύπαρξη της τρύπας που αντιστοιχεί περίπου στο 5% των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων (1,6 δις) τέθηκε χθες επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τα 100 εκατ. περίπου 75 εκατ. αφορούν τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας με το πιο σημαντικό πρόβλημα αφορά νοσοκομεία όπως το ΚΑΤ, το Ιπποκράτειο και το Λαϊκό. Οι διοικητές των νοσοκομείων πρακτικά «σήκωσαν τα χέρια ψηλά», λέγοντας ότι χρειάζονται επειγόντως πρόσθετη επιχορήγηση.
Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, αλλά οι πηγές μου με πληροφόρησαν ότι ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πως εξασφαλίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατ. για τα νοσοκομεία της Αττικής. Ποσό που είναι προφανές ότι θα προσφέρει πολύτιμη ανάσα ζωής στα ασφυκτιούντα ιδρύματα.
Ωστόσο, είναι εξίσου έκδηλο ότι το πρόβλημα δε λύνεται στη ρίζα του και πως αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε ξανά σε αδιέξοδο. Ήδη, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν κλείσει πάλι τις κάνουλες αποπληρωμής των προμηθευτών και οι οφειλές αρχίζουν να συσσωρεύονται ξανά, προκαλώντας αλυσιδωτές παρενέργειες στην αγορά.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσο λίπος υπήρχε στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχει πλέον λιώσει και ότι δυστυχώς η περαιτέρω μείωση απειλεί την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν δίκιο. Απλώς το ψαλίδι στις δαπάνες έγινε οριζόντια και χωρίς τεκμηρίωση με συνέπεια κοντά στα ξερά να καούν και τα χλωρά.
Ας δούμε τι λένε οι αριθμοί.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες υλικών και υπηρεσιών στα νοσοκομεία της Αττικής μειώθηκαν την περίοδο 2010 – 2013 κατά 29%. Από 869 εκατ. στα 618 εκατ.
Ήταν η σπατάλη μόνο τόσο; Αν υπολογίσουμε την απίστευτη υπερτιμολόγηση σε υλικά, όπως σεντς και ορθοπεδικά, αλλά και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση σε όγκο, τότε θεωρώ πώς όχι. Αν, δε, λάβουμε υπόψη μας ότι εδώ και μήνες η πλειοψηφία των προμηθειών γίνεται πάλι χωρίς σύμβαση, τότε η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
Η μείωση δεν έγινε σε όλα τα νοσοκομεία. Π.χ. στο Σισμανόγλειο έγινε μόλις 1%, όπως και στο Συγγρός. Στο Αγία Όλγα μόνο 14%, όπως και στο Παίδων Αγία Σοφία. Αντιθέτως, στο ΚΑΤ έγινε 50%, στο Ιπποκράτειο 36% για να μην αναφερθώ σε νοσοκομεία, που αποδυναμώθηκαν, όπως το Πατησίων, όπου η μείωση έφθασε το 70%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου