Το προσδόκιμο επιβίωσης στον πλανήτη αυξήθηκε κατά σχεδόν έξι χρόνια από το 1990 έως το 2013, ενώ στην Ελλάδα κατά 3 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
Ο μέσος όρος ζωής στον πλανήτη αυξήθηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες κατά 5,8 χρόνια στους άντρες και κατά 6,6 χρόνια στις γυναίκες, ενώ και στα δύο φύλα είναι 71,5 χρόνια έναντι 65,3 ετών που ήταν το 1990.
Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη αύξηση είναι σχεδόν η μισή, με τους άντρες σήμερα να ζουν 3,1 χρόνια περισσότερα απ' ό,τι το 1990 και τις γυναίκες 3,2 χρόνια περισσότερα.
Έτσι, για τους μεν άντρες το προσδόκιμο επιβίωσης είναι πλέον 77,41 χρόνια από 74,53 που ήταν το 1990, για τις δε γυναίκες είναι 82,24 χρόνια έναντι 79,44 που ήταν το 1990.
Στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η αύξηση αποδίδεται στην μείωση κατά 15% των θανάτων από καρκίνο και κατά 22% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Στις λιγότερο εύπορες περιοχές του πλανήτη, η μείωση αποδίδεται στην ραγδαία ελάττωση των θανάτων από διάρροια, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (πνευμονία) και νεογνικά νοσήματα.
Μόνο σε μία περιοχή του πλανήτη, στην υποσαχάριο Αφρική, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς οι θάνατοι από την HIV/AIDSλοίμωξη είναι τόσο πολλοί ώστε μειώνουν το προσδόκιμο επιβιώσεως των κατοίκων κατά 5 χρόνια.
«Η πρόοδος που βλέπουμε έναντι πολλών νοσημάτων είναι καλή, ενίοτε και εκπληκτική, αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρίστοφερ Μάρεϋ, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Η μελέτη έδειξε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται οι θάνατοι από σοβαρά χρόνια προβλήματα, όπως η ηπατίτιδα C (αύξηση 125% από το 1990), η χρήση ναρκωτικών (αύξηση 63%), η χρόνια νεφροπάθεια (αύξηση κατά 37%), ο διαβήτης (αύξηση κατά 9%) και ο καρκίνος του παγκρέατος (αύξηση κατά 7%).
Στην Ελλάδα, οι κύριες αιτίες θανάτου παραμένουν κατά σειρά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (συμπεριλαμβάνονται καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά κ.ά.), ο καρκίνος, τα νευρολογικά νοσήματα και ακολουθούν οι αναπνευστικές παθήσεις, τα λοιμώδη νοσήματα, οι τραυματισμοί (συμπεριλαμβάνουν τροχαία, ατυχήματα όπως οι πτώσεις, αυτοκτονίες και βία), οι νεφροπάθειες, τα πεπτικά νοσήματα και ο διαβήτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου