Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Οργιο κακοδιοίκησης στο ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι συντάξεις χιλιάδων υγειονομικών. Η κακοδιαχείριση και η έλλειψη διαφάνειας στο Ταμείο τους (ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ), έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Παλαιότερη αναλογιστική μελέτη έδειξε ότι, για να γίνει βιώσιμο, το ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις εισφορών πάνω από 70% ή μειώσεις συντάξεων κατά 40,9%.

Με δεδομένο ότι από το 2015 το κράτος δεν εγγυάται για τις συντάξεις του ΤΣΑΥ, οι υγειονομικοί βρίσκονται κυριολεκτικά στα... κάγκελα. Πρόσφατη είναι η περιπέτεια με την απώλεια πιστοποιητικών προϋπηρεσίας στον Ταμείο, το οποίο εμφάνιζε ως ανασφάλιστους γιατρούς που εργάζονται επί δεκαετίες στο ΕΣΥ.

Το χάος έρχεται στο φως και από το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και Υγείας (ΣΕΥΥΠ), στο οποίο αναφέρονται: Αδυναμία είσπραξης εισφορών από κλινικές, συντάξεις που χορηγούνται αυθημερόν ή με «εντολή προέδρου». Απευθείας αναθέσεις. Αναδρομικές συμβάσεις για έργα που έχουν γίνει και έλλειψη επαρκούς λογιστικού συστήματος.

Αδύνατος ο έλεγχoς

Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετώπισαν οι ελεγκτές είναι το σχόλιό τους ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν ενδελεχή διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο, εξαιτίας αδυναμίας επιβεβαίωσης της αξιοπιστίας των στοιχείων που τους δόθηκαν!

Στις παρατηρήσεις τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Δεν συντάσσονται ισολογισμοί. Ο τελευταίος είχε συνταχθεί το 2001. Δεν έχει γίνει απογραφή, δεν τηρούνται λογιστικά βιβλία και δεν ενημερώνονται οι λογαριασμοί εξόδων στο δημόσιο λογιστικό. Θα έπρεπε να λειτουργεί λογιστική εφαρμογή στο πλαίσιο της μηχανοργάνωσης λογιστηρίου, αλλά παρουσιάζει πολλές ελλείψεις και ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται...

Οι προσωρινές συντάξεις και οι συντάξεις χηρείας χορηγούνται σχετικά σύντομα, σε έναν έως τρεις μήνες. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που χορηγούνται σε διάστημα κάτω του μήνα ή ακόμη και την ίδια μέρα!

Οι συντάξεις γήρατος χορηγούνται με καθυστέρηση έως και δύο μηνών, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις χορήγησης σε σύντομα χρονικά διαστήματα, με εντολή προέδρου.

Δεν υπάρχει έλεγχος των εργοδοτών ως προς τα στοιχεία των απασχολούμενων υγειονομικών, με αποτέλεσμα το ΤΣΑΥ να μη γνωρίζει εάν απασχολούνται υγειονομικοί. Οι ελεγκτές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «...το ισχύον σύστημα αναζήτησης ασφαλιστικών εισφορών ευνοεί τη μη καταβολή τους επί μακρόν»...

Δεν καταρτίζεται ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών. Πολλές προμήθειες γίνονται με απευθείας ανάθεση, ενώ αρκετές δαπάνες ενταλματοποιούνται με τιμολόγια που εκδίδονται είτε αναδρομικά είτε έως και 15 μέρες πριν από το τέλος της περιόδου τιμολόγησης.

Ελλιπείς εισηγήσεις

Υπάρχουν πλημμελείς και ελλιπείς εισηγήσεις προς το διοικητικό συμβούλιο για πληρωμή δαπανών, εγκρίσεων παρατάσεων και παρακολούθησης έργων. Ανατίθενται με επιλογή σε συμβούλους έργα μελετών, χωρίς προηγούμενη διαδικασία επιλογής - αξιολόγησης ή διαγωνισμό.

Εχουν χαθεί στοιχεία για προσφορές εταιρειών, φάκελοι προσφορών και πρακτικά επιτροπών. Υπογράφονται αναδρομικά συμβάσεις, ενώ ξεκινούν συμβατικές εργασίες πριν υπογραφεί σχετική απόφαση.

Οι επιθεωρητές ήρθαν αντιμέτωποι με αυθαίρετες παρατάσεις ή ανανεώσεις συμβάσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική μνεία ή αναφορά στη διακήρυξη ή την ίδια τη σύμβαση. Δεν υπογράφονται νέα κείμενα συμβάσεων για παρατάσεις ή ανανεώσεις, αλλά γίνεται «σχηματική» ανανέωσή τους με την προσυπογραφή τους από τους συμβαλλόμενους.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Καταγγέλλουν «κούρεμα» των αποθεματικών

«Κούρεμα»-μαμούθ των αποθεματικών του ΤΣΑΥ καταγγέλλουν οι υγειονομικοί. Κάνουν λόγο και για την απώλεια ενός ομολόγου αξίας 91,4 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία διαψεύδει η διοίκηση του Ταμείου. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι υπήρξε «κούρεμα», καθώς τα προ PSI ομόλογα είχαν αξία 290,3 εκατομμυρίων ευρώ, ανταλλάχθηκαν με τίτλους αξίας 226,3 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα νέα ομόλογα δημοσίου (91,4 εκατ.), τίτλους Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (43,5 εκατ.) και αποσπώμενους τίτλους ΑΕΠ με λογιζόμενη αξία 91,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου καταγγέλλουν ότι δόθηκαν 4,4 εκατομμύρια ευρώ για μηχανογράφηση του Ταμείου, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Αναφέρουν, επίσης, ότι δόθηκαν 720.000 ευρώ για μελέτες περιβάλλοντος ξενοδοχείου στους Πύργους Θερμής Λέσβου και ούτε ένα ευρώ για αποκατάσταση.

Δεν αναζητήθηκαν εισφορές από δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές κλινικές, ενώ δεν εισπράχθηκαν δάνεια και ενοίκια από ακίνητα. Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, δεν έχουν αναζητηθεί εισφορές του 13,3% από δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές κλινικές, και δεν έχουν εισπραχθεί ενοίκια από ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΣΑΥ. Την αδυναμία ελέγχου επισημαίνουν οι επιθεωρητές σε πολλά σημεία του πορίσματος.

Οι εγγενείς αδυναμίες του Ταμείου -τονίζουν- καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση του μηχανογραφικού συστήματος. Οι επιθεωρητές έχουν αποστείλει το πόρισμα, μεταξύ άλλων, στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας και στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση ή μη αξιόποινων πράξεων σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου. Ζητούν, επίσης, να σταλεί το πόρισμά τους στο γραφείο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ - ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο: