Προ ημερών, ο Μάκης Βορίδης υπέγραψε μία σημαντική απόφαση, που αφορά στη δημιουργία μονάδων ημερήσιας νοσηλείας. Εκεί που ήμουν έτοιμος να του απονείμω τα εύσημα όμως έπεσα πάνω στο τελευταίο άρθρο, που είναι ο ορισμός του βολέματος κάποιων, αφού δημιουργεί μονάδες δύο ταχυτήτων…
Αναφέρομαι στο άρθρο 13 (γουρσούζικο πράγματι). Ενώ λοιπόν στα υπόλοιπα 12 άρθρα της απόφασης, ο υπουργός Υγείας ορίζει σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές για τις μονάδες αυτές, στο τελευταίο άρθρο ουσιαστικά αναιρεί όλα τα προηγούμενα. Πρακτικά λέει ότι όσες μονάδες ήδη λειτουργούν, τότε δεν χρειάζεται να εφαρμόζουν αυτές τις προδιαγραφές!
Ας δούμε όμως τι αναφέρει επί λέξει η απόφαση και μετά θα αναλύσουμε τι κρύβεται πίσω από τις διατάξεις. Το άρθρο 13 αναφέρει: «Όσοι φορείς λειτουργούσαν έως τώρα με άδεια λειτουργίας που εκδόθηκε με βάση τις διατάξεις άρθρου 35 του Ν.4025/2011 και τις προδιαγραφές του Π.Δ. 84/2001 οφείλουν εντός ενενήντα (90) ημερών από την έκδοση της παρούσης, προκειμένου να μετατραπούν σε Μ.Η.Ν ή να συστεγαστούν με ΜΗΝ να αναθεωρήσουν τις άδειες λειτουργίας τους. Οι άδειες στην περίπτωση αυτή εκδίδονται από την αρχή που εξέδωσε την υφιστάμενη άδεια λειτουργίας και με την χρήση κτιρίου ίδια με αυτή της υφιστάμενης άδειας. Κατά τα λοιπά για την έκδοση των αδειών αυτών εφαρμόζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της παρούσης αλλά και του Π.Δ. 84/2001 όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα».
Τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο 35 του νόμου 4025 του 2011; Τίποτε σχετικό αλλά απόλυτα καθοριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης. Το εν λόγω άρθρο κάνει λόγο για ιατρεία και οδοντιατρεία και όχι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Μάλιστα, αναφέρει ότι «αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας λειτουργίας ιατρείου, πολυϊατρείου, οδοντιατρείου και πολυοδοντιατρείου ορίζεται ο κατά τόπους ιατρικός και οδοντιατρικός σύλλογος».
Με απλά λόγια, λοιπόν, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, η νέα απόφαση λέει ότι όσα ιδιωτικά ιατρεία λειτουργούσαν ως μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (χωρίς άδεια, αφού δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Απλώς, θα χρειαστεί να βγάλουν μία νέα άδεια από τον οικείο ιατρικό σύλλογο! Από την άλλη, οι νέες μονάδες θα λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από την οικεία περιφέρεια…
Δηλαδή, αν θέλει κάποιος σοβαρός επενδυτής να βάλει χρήματα για να φτιάξει μερικές σύγχρονες ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας θα πρέπει να είναι μεγάλο κορόιδο, αφού δίπλα του θα υπάρχουν ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα, χωρίς όμως να πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές και προϋποθέσεις!
Η κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και ενδιαφέρεται να προσελκύσει υγιείς και παραγωγικές επενδύσεις, ουσιαστικά, για μία ακόμη φορά κλείνει το μάτι στη συντεχνία των γιατρών… Με αυτά και με αυτά, η κυβέρνηση καταφέρνει να «κάψει» ένα ακόμη μέτρο, το οποίο αν εφαρμοζόταν σωστά θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα μπροστά.
Πολύ σωστά.Δέν υπάρχει προηγούμενη άδεια για να αναθεωρηθεί. Σε πολλούς Ιατρικούς Συλλόγους μάλιστα υπήρχε απαγόρευση εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων από τα ιατρεία.. Τό ίδιο και από το Υπουργείο το οποίο τόνιζε ότι δεν δεν έχουν εκδοθεί οι προδιαγραφές σύμφωνα με τό άρθρο 33 του 4025/11. Πώς είναι δυνατόν να γίνεται επίκληση του άρθρου 35 του 4025/11 που απλώς μεταβιβάζει την αρμοδιότητα αδειοδότησης των ιατρείων στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους και όχι του άρθρου 33 που θεσμοθετεί τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και τονίζει ότι με Π.Δ. θά εκδοθούν οι προδιαγραφές . Όσοι τήρησαν τις αποφάσεις των συλλόγων τους και των Υπηρεσιών του Υπουργείου και ανέμεναν τις προδιαγραφές θα μειονεκτούν έναντι αυτών που λειτουργούσαν χωρίς την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων η μετέπειτα των Υπουργικών αποφάσεων; (με προδιαγραφές ύμφωνα με την δική τους κρίση κατά το δοκούν). Θά πάρουν bonus και θα επιβραβευτούν όσοι παρανομούσαν σύμφωνα με την εξαίρεση του άρθρου 13 << και με την χρήση κτιρίου ίδια με αυτή της υφιστάμενης άδειας.>> Θά αδειοδοτηθούν δηλαδή κατ΄εξαίρεση σε κτίρια με χρήση Γραφείων η κατοικιών και οχι σε <> όπως προβλέπει το άρθρο 5 της Υπουργικής απόφασης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή δεν θα υπάρχει δεύτερη έξοδος( έξοδος κινδύνου).Δεν θα υπάρχει κλιμακοστάσιο που προβλέπεται για τα κτίρια Υγείας. Δέν θα υπάρχει ούτε η ελάχιστη απαίτηση για ύπαρξη ανελκυστήρα για τα ΑΜΕΑ; Δέν θα υπάρχει Ράμπα ΑΜΕΑ στην είσοδο του κτιρίου;(αλλά αν το ανσασέρ δεν θα χωράει ούτε το καροτσάκι τι να την κάνεις την ράμπα;) Τότε τί περιεχόμενο έχει η απαίτηση για διασύνδεση των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) με Νοσοκομεία η Κλινικές; Πώς θα πραγματοποιείται η διασύνδεση από τους ορόφους πολυκατοικιών;
Ο Υπουργός πρέπει να αποσαφηνίσει το Περιεχόμενο του άρθρου 13 και των εξαιρέσεων συγκεκριμένα.
Ήδη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (Ι.Σ.Α.) κατέθεσε αίτηση αδειοδότησης μέλος Της πλειοψηφίας του Δ.Σ. ΚΑΤ΄ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Μάλλον κάτι θα του έλειπε από τις Προυποθέσεις της Υπουργικής Απόφασης. ΚΑΘΑΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ.