Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία τα διεθνή ΜΜΕ

Μίνα Αγγελίνη - http://www.protothema.gr/


Στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει αυτοδυναμία εστιάζουν οι αναλύσεις των ξένων ανταποκριτών – Πρωτοφανές το ενδιαφέρον των ξένων Μέσων, έως και 900 ξένοι ανταποκριτές έχουν διαπιστευτεί για να καλύψουν τον εκλογικό μαραθώνιο. Περισσότεροι από 870 δημοσιογράφοι και ανταποκριτές από 45 χώρες, αριθμός κατά 35% μεγαλύτερος από αυτόν στις εκλογές του 2012, εκατοντάδες τεχνικοί, κάμερες και συνεργεία δεκάδων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικτύων, μια πανστρατιά ανθρώπων της Ενημέρωσης καλύπτουν την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας.

Το πρωτοφανές ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές εκλογές αποτυπώνεται και σήμερα στα πρωτοσέλιδα και στις σελίδες των ηλεκτρονικών Μέσων σε Ευρώπη και Αμερική.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν με... κομμένη την ανάσα την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα με τον γαλλικό Τύπο να υπενθυμίζει τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, τις βρετανικές εφημερίδες να επισημαίνουν πως αν και το αντιμνημονιακό κόμμα είναι το μεγάλο φαβορί, δεν αναμένεται να επιτύχει αυτοδυναμία και τα αμερικανικά δημοσιεύματα να υπογραμμίζουν ότι με μία νίκη ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει γίνει η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη που θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει ο ξένος τύπος, έχει υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, στον ελληνικό λαό ότι θα "ακυρώσει" τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα.

Reuters

Για το πρακτορείο "Reuters", o ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μία ιστορική νίκη. "Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα με την κάλπη να βγάζει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το αριστερό κόμμα έχει δεσμευτεί να αποσύρει τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Με μία νίκη ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσε να προκύψει η πρώτη κυβέρνηση την ευρωζώνη που ανοιχτά έχει δεσμευτεί ότι θα ακυρώσει τους αντιμνημονιακούς όρους στο πρόγραμμα δανεισμού της από την Ε.Ε και του ΔΝΤ.




Le Monde

Υπό τον τίτλο: "Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ;, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει τις προεκλογικές του εξαγγελίες. "Σύμφωνα με το εκλογικό του πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος, να ενισχύσει τις επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας". γράφει η "Le Monde". Στο σχετικό δημοσίευμα, η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης και προεκλογική αφίσα του κόμματος με τον ηγέτη του να ποζάρει χαμογελαστός. Για την "Le Monde", η σημερινή κάλπη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα.

Liberation

Για την εφημερίδα L iberation : "Το Ριζοσπαστικό Κόμμα ΣΥΡIZA βαδίζει προς την εξουσία" .

Η αριστερή εφημερίδα απεικονίζει τον ηγέτη του κόμματος , Αλέξη Τσίπρα, να κραδαίνει την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.



Le Figaro

"H Ελλάδα έτοιμη να φέρει στην εξουσία την ριζοσπαστική Αριστερά", γράφει η εφημερίδα Le Figaro. H δεξιά εφημερίδα επισημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία είναι σε εξέλιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών.



Frankfurte Allgemeine Zeitung

"Από το πρωί οι Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες ενώ το αποτέλεσμα της κάλπης περιμένει με ανυπομονησία όλη η Ευρώπη", γράφει η γερμανική εφημερίδα "FAZ".



ΒΒC

"Eλληνικές εκλογές: Το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙZΑ μάχεται σήμερα τη Νέα Δημοκρατία", γράφει το BBC επισημαίνοντας ότι, τα δύο κόμματα είναι αυτά που διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους στην κάλπη με τους δύο ηγέτες των κομμάτων να εμφανίζονται χαμογελαστοί." Οι Έλληνες οδηγούνται στις εκλογές που θα αλλάξουν πιθανότατα τους όρους επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές", σχολιάζει το BBC.




Associated Press

"H Eλλάδα πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για το οικονομικό της μέλλον", γράφει το πρακτορείο Associated Press με την βρετανική εφημερίδα Guardian να αναπαράγει το δημοσίευμα. Το Associated Press υποστηρίζει επίσης ότι ο ΣYΡIZA είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών αν και, όπως επισημαίνει, δεν αναμένεται να πετύχει αυτοδυναμία.



Business Insider

Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρωζώνης, εκτιμά το Business Insider. Έχοντας ρίξει τους τόνους της ευρωσκεπτικιστικής ρητορικής του, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύεται πλέον για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας και για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους ύψους 320 δισ. ευρώ. Έντονη μεταβλητότητα παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις χρηματοοικονομικές αγορές, εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα, αν και τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συμβιβαστεί με τους πιστωτές. Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, σημειώνει το Business Insider, θα πρέπει να ζητήσει την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας στις 28 Φεβρουαρίου, όπου λήγει το τρέχον πρόγραμμα.
Εκτός από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού λήγουν ομόλογα ύψους 10 δισ. ευρώ.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν εξάμηνη «περίοδο χάριτος», στη διάρκεια της οποίας θα παγώσει το μνημόνιο προκειμένου να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί, ωστόσο, αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, το οποίο εντείνει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.


Daily Telegraph

Κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας σαρώνει την Ευρώπη, κύμα στο οποίο πρωτοστατεί η Ελλάδα, γράφει η βρετανική εφημερίδα.



El Pais: 

Ελληνικές εκλογές, «νέοι παίκτες σε ένα… αρχαίο δράμα» Η πολιτική και το δράμα είναι πάντα αλληλένδετα στην Ελλάδα, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν στο… χείλος της αβύσσου και της κοινωνικής πόλωσης. Οι ακραίες διακηρύξεις, η μονομαχία των υποψηφίων, η έντονη ρητορική των ηγετών και το πάθος των ψηφοφόρων ήταν στοιχεία που πάντοτε χαρακτηρίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πριν από 40 χρόνια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, είναι οι πρώτες εκλογές που το αποτέλεσμά τους θα κριθεί μεταξύ εκείνων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και εκείνων που φοβούνται ότι θα χάσουν τα πάντα.
Σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνεται, με τον πιθανό νικητή με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, τον ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει τη νίκη του σαν μια εκδίκηση για την ήττα των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο του 1946-1949. Παράλληλα, επισημαίνεται, είναι οι πρώτες εκλογές που η μάχη για την εξουσία δεν γίνεται μεταξύ των εκπροσώπων των μεγάλων δυναστειών που βρίσκονταν στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.



El Mundo:

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταφέρει…»Από ενδεχόμενη συμφωνία θα επωφεληθεί και το ισπανικό κόμμα Podemos. Στη σχέση των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos αναφέρεται άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, στο οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν και παρουσιάζουν πολλές διαφορές, «το ένα θέλει να αντικατοπτρίζεται στον καθρέφτη του άλλου». Αυτό συμβαίνει γιατί από τη μια πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παρουσιάσει στους έλληνες ψηφοφόρους έναν «αδελφό» με μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει την εξουσία σε μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα και με ισχυρότερη παρουσία την Ε.Ε. Από την άλλη, το Podemos θέλει να καταδείξει στους Ισπανούς ότι το σχέδιο διακυβέρνησης που πρεσβεύει μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη χωρίς να βυθιστεί ο κόσμος.
Ο χρόνος, σημειώνει ο αρθρογράφος, κυλάει υπέρ των Ισπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου