Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR
Τα τεφτέρια έβγαλαν οι οικονομικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων για να υπολογίσουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους για τις επόμενες 15 ημέρες, ώστε να προσδιορίσουν το ακριβές ποσό που θα μετέφεραν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ελαφρώς... διαφορετική είναι η εικόνα σε άλλους φορείς που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η μεταβίβαση κεφαλαίων από τα νοσοκομεία;
Δεσμεύθηκαν στην ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, τα πρώτα ταμειακά διαθέσιμα φορέων Γενικής Κυβέρνησης, όπως προβλέπει η περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο σύνολο, τα ταμειακά διαθέσιμα υπολογίζεται πως αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ, αλλά το ακριβές ποσό που μεταφέρθηκε, τελικά, στην Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει, έως την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, άγνωστο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αξιοποιήσιμα σε πρώτη φάση είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία και μετατρέπονται σε repos.
Υπάρχουν, όμως, εξαιρέσεις από την ΠΝΠ, μεταξύ αυτών είναι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, αλλά και τα διαθέσιμα που επαρκούν για 15 ημέρες.
Έτσι, οι φορείς του Υπουργείου Υγείας, με πρώτα και κύρια τα δημόσια νοσοκομεία έβαλαν κάτω τις υποχρεώσεις τους για το επόμενο 15νθήμερο. Ό,τι περισσεύει στα ταμεία περνούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να τακτοποιηθούν υποχρεώσεις της χώρας.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να... «τα φάει η μαρμάγκα» και πως θα επιστραφούν στους φορείς από όπου προήλθαν. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, εκτίμησε ότι ο δανεισμός δεν θα κρατήσει πάνω από δύο μήνες, ενώ εάν χρειαστούν χρήματα οι φορείς (συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους Δήμους, στους οποίους και αφορούσε η συνεδρίαση) θα μπορούν να υποβάλλουν αίτησή για να τα λάβουν εντός δύο ημερών.
Μάλιστα, ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε και στην κατάθεση νόμου με τον οποίο το κράτος θα δεσμεύεται για την επιστροφή του συνόλου των ποσών στους δήμους, μετά τη λήξη του διμήνου.
Ωστόσο, για να υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση θα πρέπει, λογικά, η κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, με σημαντικό σκαλοπάτι να θεωρείται το έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής.
Αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί, δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί και άρα επαρκής ροή χρημάτων στη χώρα δεν θα υπάρξει, ούτε για την πληρωμή την τρεχουσών υποχρεώσεων ούτε για την επιστροφή των ταμειακών διαθέσιμων.
Πάντως, οι δανειστές μας μάλλον «καλοβλέπουν, όλη αυτή τη διαδικασία δέσμευσης των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης γιατί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακριβή στοιχεία για τα ποσά που διαθέτουν οι δημόσιοι φορείς.
Φορείς του Υπουργείου Υγείας
Τι μέλλει γενέσθαι όμως για τα νοσοκομεία; Θεωρητικά, οι διοικήσεις και οικονομικές επιχειρήσεις των Δημόσιων Νοσοκομείων έκαναν «τα κουμάντα» τους για τις επόμενες 15 ημέρες. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει αν μετά το πέρας του 15νθημέρου χρήματα δεν επιστρέψουν στα ταμεία τους.
Η απάντηση είναι απλή αλλά τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι σαρωτικά για τη λειτουργία των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Η απουσία χρημάτων θα σημάνει και αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων τους. Τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να προμηθευτούν υλικά, να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την προσφορά βοηθητικών υπηρεσιών, όπως η (πολύτιμη υγειονομικά) καθαριότητα και η ασφάλεια και σε κάποια νοσοκομεία ακόμη και τα πλυντήρια ιματισμού...
Δηλαδή, το πιο εφιαλτικό σενάριο θέλει βρώμικα νοσοκομεία χωρίς γάζες, βαμβάκια, γάντια κ.ο.κ., χωρίς καθαρά σεντόνια και χωρίς ασφάλεια.
Παράλληλα, από τα διαθέσιμα των νοσοκομείων καταβάλλεται και τμήμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα του επικουρικού προσωπικού, αλλά και μέρος των εφημεριών, οι λεγόμενες πρόσθετες εφημερίες.
Από τους υπόλοιπους φορείς του Υπουργείου, άγνωστο είναι ποιο διαθέτουν χρήματα στα ταμεία τους για να μεταφερθούν στην ΤτΕ. Μια μικρή έρευνα μας κατέληξε στη διαπίστωση πως τα ταμεία, ως επί το πλείστον είναι μείον σε φορείς όπως ο ΕΟΠΥΥ και το ΕΚΑΒ.
Από την Αριστοτέλους τηρείται σιγήν ιχθύος, αφού, όπως υποστηρίζουν στελέχη, το ζήτημα σχετίζεται άμεσα με το Υπουργείο Οικονομικών. Αρκούνται, ωστόσο, σε διαβεβαιώσεις πως δεν θα μείνουν ακάλυπτες οι ανελαστικές δαπάνες των νοσοκομείων.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία
«Κάτω τα χέρια από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων» , προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού, που διερωτώνται μετά το δεκαπενθήμερο τι ακολουθεί.
«Μήπως η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και η ανταποδοτικότητα των λειτουργιών του Νοσοκομείου; Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δομών και υπηρεσιών υγείας; Αυτή η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού», αναφέρουν. Εκτιμούν, δε, ότι τα νοσοκομεία δεν θα κινδυνεύσουν μόνο από την άμεση έλλειψη υλικών αλλά μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει με υπηρεσίες που πληρώνονται άμεσα από το Νοσοκομείο, όπως καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες, η μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού και οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών.
Καλούν, δε, τους «εργαζόμενους να απειθαρχήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική και να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους».
«Συγγνώμη οφείλουν στους απλήρωτους γιατρούς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ» αναφέρει από την πλευρά της σε ανακοίνωση η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών (ΑΡ.Σ.Ι.) του Νοσοκομείου Νίκαιας.
Στα τέλη του Μαρτίου, οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν ζητήσει να προκαταβληθεί μέρος των δεδουλευμένων εφημεριών από τα ταμειακά διαθέσιμα του νοσοκομείου. Το αίτημα, εκτός από τον Υπουργό Υγείας, είχε απορριφθεί και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
«Ήταν ηλίου φαεινότερον πως ο κ. Κουρουμπλής ήθελε τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων ... “ανέγγιχτα”, για να μπορεί η κυβέρνηση να τα καταληστεύσει ολόκληρα και να τα δώσει στους “δανειστές” της χώρας, όπως ακριβώς έχει κάνει με τα κονδύλια των απλήρωτων δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών» [...]
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε πλήρως», αναφέρει σε ανακοίνωση τους οι γιατροί του νοσοκομείου.
Η κυβέρνηση μπορεί να έχει αποφασίσει ότι μέσα σ΄ αυτές τις 15 ημέρες θα κλείσει συμφωνία με τους θεσμούς, θα της δώσουν ένα ποσό κι έτσι θα επιστρέψει τα διαθέσιμα στη θέση τους. Το είπε κι ο Βαρουφάκης στο μήνυμά του στη συγκέντρωση της Μελβούρνης. "Ναι σε συμβιβασμούς, όχι σε άτακτη υποχώρηση". Άρα να περιμένουμε συμβιβασμούς και υποχώρηση με τάξη! Μάλλον είνα ζήτημα λίγων ημερών η λύση του προβλήματος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μετά ξυπνήσαμε...
Διαγραφή