ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 02-04-15
Κύριε διευθυντά,
Στο φύλλο της «Κ» της 11/11/14 δημοσιεύτηκε με τίτλο «Σε οριακή κατάσταση το ΤΣΑΥ» καταγγελία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Στο κείμενο εξιστορούνται καταστάσεις και γεγονότα που συμβαίνουν στο Ταμείο των Υγειονομικών.
Ας μου επιτραπεί σήμερα να προσθέσω ορισμένα στοιχεία που γνωρίζω από τα χρόνια που υπηρέτησα ως γεν. γραμματέας του ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών). Στα χρόνια εκείνα (επί προεδρίας Ν. Χαλαζωνίτη) ο ΙΣΑ παρήγγειλε μία αναλογιστική μελέτη για το ΤΣΑΥ της οποίας αντίγραφα υπάρχουν στα αρχεία του ΙΣΑ. Το συμπέρασμα ήταν ότι η οικονομική κατάσταση του ΤΣΑΥ ήταν καλή και με αισιόδοξο το μέλλον του.
Αργότερα, επί προεδρίας Χρ. Γιαννάκη, εγένετο μελέτη για το ΤΣΑΥ από τον καθηγητή κ. Υφαντόπουλο. Ο καθηγητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κατάσταση του ΤΣΑΥ φαίνεται καλή. Ο λόγος ήταν ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 5-7 εργαζόμενοι. Τα ακίνητά του αποδίδουν, τα αποθεματικά του ήταν (υποχρεωτικά) κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Κάποτε το ΤΣΑΥ έδινε από το περίσσευμα του κλάδου περίθαλψης μία επιπλέον σύνταξη. Σήμερα αυτό έχει σταματήσει.
Σημειώνω ότι τα έσοδα του ΤΣΑΥ προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων του χωρίς κοινωνικούς ή άλλους πόρους.
Σήμερα η σύνταξη του συνταξιούχου υγειονομικού υφίσταται τις ακόλουθες μειώσεις:
α) ΕΑΣ Συντ/χων (05) ΗΔΙΚΑ 140,59,
β) μείωση του Ν. 4024/2011 ΗΔΙΚΑ 44,30,
γ) μείωση του Ν. 4051/2012 ΗΔΙΚΑ 72,69,
δ) μείωση από Ν.4093/2012 195,68,
ε) Ειδ. Εισφ. Αλληλεγγύης Ν. 3986/2011 20,89,
στ) φόροι 158.
Τα ποσά αυτά αφορούν την προσωπική μου σύνταξη, η οποία από 1.562,10 ευρώ καταλήγει να φτάνει στα χέρια ως ποσό 865,42 ευρώ.
Το εξοργιστικό είναι ότι ο φόρος δεν υπολογίζεται στο ποσό που μένει μετά τις μειώσεις αλλά στο αρχικό!..
Με ποιο ηθικό δικαίωμα η πολιτεία αφαιρεί από τη σύνταξη αυτά τα ποσά, όταν δεν έχει συμβάλει ούτε κατά 1 ευρώ στη διαμόρφωσή της;
Θα μπορέσω να πάρω κάποια απάντηση;
Σπυρος Καραντζης - Ιατρός
"Με ποιο ηθικό δικαίωμα η πολιτεία αφαιρεί από τη σύνταξη αυτά τα ποσά, όταν δεν έχει συμβάλει ούτε κατά 1 ευρώ στη διαμόρφωσή της;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορέσω να πάρω κάποια απάντηση;"
Βεβαίως, θα σας τη δώσω εγώ!
Με το δικαίωμα του κράτους νταβατζή επί των υποτελών του και της επικράτησης των υπεράριθμων σιτιζόμενων ψηφοφόρων επί των ολιγάριθμων σιτιζόντων.
Θυμηθείτε στις επόμενες εκλογές να υπερψηφίσετε τον εσμό της κομματοκρατίας ΝΔΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛΚΚΕΧΑ όπου όλοι μιλάνε για το πως πρέπει να μοιραστούν τα λεφτά (των άλλων) και κανένας για το πως βγαίνουν χωρίς τη χρήση, η, τη μεροληπτική βοήθεια της κουτάλας..
Ανωνύμως λόγω απώλειας οποιασδήποτε εκτίμησης όσον αφορά τη Δημοκρατικότητα και ευρύνοια των ταγών μας.
συγχαρητηρια για το σχολιο σας
ΔιαγραφήΣτην τελευταία σύνταξη (του Μαρτιου 2015) η μητέρα μου είχε μείωση της τάξεως των 88€ καθαρά, η οποία δεν οφείλεται στη μείωση της βασικής σύνταξης, αλλά στην αύξηση των κρατήσεων (Μείωση ΕΑΣ συνταξιουχων, μείωση του Ν4051/2012, μείωση του Ν4093/2012, φόρος).
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σημειώσω πως δεν άλλαξε κάτι στην ηλικία της, που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο (πχ πάνω από το 55ο έτος ή το 65έτος)
Συνέβη και σε κάποιον άλλο συνταξιούχο κάτι ανάλογο?
Γνωρίζει κάποιος σε τι αφορά αυτή η αύξηση των κρατήσεων?
Έχει προαναγγελθεί κάτι τέτοιο?
Ευχαριστώ
Με ποιο ηθικό δικαίωμα η πολιτεία αφαιρεί από τη σύνταξη αυτά τα ποσά, όταν δεν έχει συμβάλει ούτε κατά 1 ευρώ στη διαμόρφωσή της;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει συμβάλλει όλη η κοινωνία και μάλιστα το ευαίσθητο κομμάτι της οι ασθενείς πληρώνοντας 12% επί της χονδρικής τιμής του κάθε φαρμάκου υπέρ ΤΣΑΥ
Ο κάθε άρρωστος πληρωνε την σύνταξη του γιατρού και του φαρμακοποιου.
Ένα καλό από τα χιλιάδες άσχημα που έκανε ο Σημίτης το 1998 ήταν να το σταματήσει αυτό