Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Σε ασφυκτικό κλοιό η Υγεία



Αντιμέτωπος με νέες περικοπές βρίσκεται ξανά ο χώρος της Υγείας. Στο επίκεντρο βρίσκονται πιο ασφυκτικοί έλεγχοι στη συνταγογράφηση γενοσήμων από τους γιατρούς σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν μεγαλύτερες εξοικονομήσεις στις δαπάνες του φαρμάκου, αλλαγές στο σύστημα των εκπτώσεων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης του φορολογικού συντελεστή για νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οποία δημοσιεύτηκε ήδη και σε ΦΕΚ, καθορίζονται για κάθε ιατρική ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή νέοι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων. Οι στόχοι αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Όπως επίσης αναφέρεται στο ΦΕΚ, σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο, δηλαδή μη επίτευξη του στόχου κατά 5% ανά μήνα για τρεις συνεχόμενους μήνες, ο ιατρός θα καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει την συνταγογράφησή του. Από την άλλη η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η∆ΙΚΑ), η οποία χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ενσωματώνει τους στόχους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων στις θεραπευτικές κατηγορίες που έχει συνταγογραφήσει.

Την ίδια ώρα, μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στο χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων η νέα ελληνική πρόταση που στάλθηκε προς τους θεσμούς, σύμφωνα με την όποια θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις στα ποσοστά της αναγκαστικής έκπτωσης (rebate) για τα φάρμακα που δίνονται στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την πρόταση, rebate στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, ενώ τα συνολικά πρόσθετα έσοδα από τις αλλαγές στην κλίμακα υπολογίζονται σε 138,9 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για μεγάλες εξοικονομήσεις από το σύστημα εκπτώσεων των επιχειρήσεων του φαρμάκου είχε προαναγγελθεί πριν λίγες ημέρες και από τον υπουργό Υγείας, με τις εταιρείες να αντιτείνουν πως ο στόχος της εξοικονόμησης είναι μη ρεαλιστικός και δυσβάστακτος.

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές μπροστά στο ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα νοσήλια, από το 13% στο 23%. Οι κλινικές προειδοποιούν ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας θα αποτελέσει τη "χαριστική βολή" για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, σημειώνοντας πως η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ έχει διπλή επίπτωση, τόσο στο κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας, όσο σε βάρος του ασθενούς. Όπως λένε, το μέτρο αναπόφευκτα θα επιβαρύνει τις δημόσιες δομές με τεράστιο αριθμό ασθενών, στερώντας από ορισμένους ασφαλισμένους κρίσιμες υπηρεσίες υγείας που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να προσφέρει, ή προσφέρει οριακά, το ΕΣΥ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου