Να μπουν στον αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή δουλειά-μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία- πρόνοια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς η ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών), οι εκπρόσωποι της οποίας, συναντήθηκαν πριν από δύο ημέρες, με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη.
Η ΔΗΠΑΚ και το ΠΑΜΕ Υγείας, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα ώστε η υπόθεση της Υγείας-Πρόνοιας να γίνει υπόθεση όλου του λαού, αντιπαλεύοντας την πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου-Ε.Ε. διεκδικώντας την άμεση λύση οξυμμένων προβλημάτων, την ανάκτηση όλων των απωλειών.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, από τις προσλήψεις, την χρηματοδότηση του ΕΣΥ, τον ΕΟΠΥΥ, την μετανάστευση των νέων γιατρών, τα ογκολογικά νοσοκομεία, μέχρι τα συνεργεία καθαριότητας, την ΠΦΥ και το νέο σύστημα Προμηθειών.
Ειδικότερα, η ΔΗΠΑΚ ενημερώνει για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση:
1. Για τις τρομακτικές ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Ο υπουργός απάντησε ότι θα προχωρήσει σε 650 νέες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού σε όλη την Ελλάδα και σε 100 γιατρούς και 400 νοσηλευτές στις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθούν οι θέσεις των 1800 μη ιατρών μέσω ΑΣΕΠ που είχε υποσχεθεί ότι θα γίνουν το Φλεβάρη. Επίσης, διευκρίνισε ότι θα προβλεφθούν «παρατάσεις για το επικουρικό προσωπικό μέχρι και το Δεκέμβρη» και ότι θα προχωρήσει σε «νέες προκηρύξεις επικουρικού προσωπικού». Τόνισε ότι απαγορεύεται (!!!) να κάνει περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού «λόγω των δεσμεύσεων στο κουαρτέτο» και υποσχέθηκε ότι μετά τη συμφωνία θα γίνουν 10.000-15.000 προσλήψεις συνολικά στο Δημόσιο, όπου θα υπάρχει και πρόβλεψη για την υγεία αν φυσικά υπάρχουν λεφτά» (!!!). Όσον αφορά στον απαράδεκτο νόμο για τις προσλήψεις προσωπικού με μπλοκάκι, η απάντηση του υπουργείου ήταν πως όχι μόνο δεν σκοπεύει να τον καταργήσει αλλά να τον επεκτείνει και στο ΚΕΘΕΑ!!!
2. Για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Είπαν ότι «δεν δέχονται την κριτική ότι το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση» (!!!) Τόνισαν ότι «η χρηματοδότηση θα είναι στα μέτρα του εφικτού και θα συμβάλλει και ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα έχει αυξημένα έσοδα» (!!!) Επικαλέστηκαν την αύξηση του ορίου δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων σαν θετική εξέλιξη, ξεκαθαρίζοντας ότι «άλλο η ροή του χρήματος και άλλο η κρατική επιχορήγηση». Δηλαδή τα νοσοκομεία «θα μπορούν να αυξάνουν τον προϋπολογισμό τους από ιδία έσοδα». Επίσης ότι το πρόβλημα θα λυθεί γιατί αφενός «διαφαίνεται θετική εξέλιξη στην αξιολόγηση» και αφετέρου «θα εξοικονομηθούν πόροι από σπατάλες σε φάρμακα και προμήθειες». Η προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζόμενων συνεχίζεται αμείωτη. Το παραμύθι των «θυσιών για να έρθει η ανάπτυξη» συνεχίζεται...
3. Σχετικά με τους οργανισμούς των νοσοκομείων και αν προβλέπεται μείωση ή αύξηση κλινών. Η απάντηση ήταν ότι θα γίνει «επικαιροποίηση των προεδρικών διαταγμάτων στα πλαίσια του ρεαλισμού» και προσπάθεια για «ένα κλικ ενίσχυσης» (!!!) Ούτε κουβέντα φυσικά για άνοιγμα των νοσοκομείων, των τμημάτων και κλινών που είχαν κλείσει ή καταργηθεί.
4. Σε ότι αφορά το νέο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση. Τονίστηκε ότι «θα χρηματοδοτηθεί από ευρύτερους πόρους» . Κουβέντα για προσλήψεις προσωπικού, αφού όπως έχει ήδη ανακοινωθεί προσλήψεις δεν θα γίνουν αλλά θα μετακινηθούν γιατροί από και προς τα νοσοκομεία... Κουβέντα και για το από πού θα γίνει η χρηματοδότηση, μιας και έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα γίνει και από την «εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί εξαιτίας της μείωσης της προσέλευσης των ασθενών στα νοσοκομεία», όπως είπε ο γγ του υπουργείου Υγείας
5. Για το προσωπικό που δουλεύει στα συνεργεία (καθαριότητα, τροφοδοσία, φύλαξη). Στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΗΠΑΚ, ότι ούτε τα μπλοκάκια ούτε οι ατομικές συμβάσεις αποτελούν θετική εξέλιξη, αλλά η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η πρόσληψη των εργαζόμενων με σχέση μόνιμης και αποκλειστικής εργασίας, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι «αν βελτιωθούν τα οικονομικά, μπορεί να επανασυσταθούν οι οργανικές θέσεις». Δηλαδή, γενίκευση και μονιμοποίηση της ελαστικής απασχόλησης!
6. Για τη νέα κλαδική συμφωνία που ετοιμάζεται. Ο υπουργός ανέφερε ότι “το κουαρτέτο δέχτηκε να εξαιρεθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί από το πάγωμα των προσλήψεων, για να μπορέσει να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών”. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει 48ωρο μέσο εβδομαδιαίο χρόνος εργασίας για τους ειδικευμένους και 56ωρο για τους ειδικευόμενους και αποτελεί το δούρειο ίππο για τη διευθέτηση και την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου. Δεν ανέφερε αν θα εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία ή αν θα υπάρξει νέα κλαδική συμφωνία. Παρουσίασε σαν επιτυχία της κυβέρνησης ότι για πρώτη φορά οι εφημερίες πληρώνονται κανονικά (εδώ γελάνε).
7. Για τα Ογκολογικά νοσοκομεία. Δεν δόθηκε καμία απάντηση για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παρά μόνο ότι θα φτιαχτεί ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομείο «Αγ. Ανάργυροι» για να είναι πιο εύκολη πρόσβαση (!!!). Τα τεράστια προβλήματα των ογκολογικών νοσοκομείων είναι αόρατα για την ηγεσία του υπουργείου!
8. Για Συμβούλια- Κρίσεις. Ότι θα γίνουν το συντομότερο δυνατό και μάλιστα ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών των κρίσεων είναι η λύση στο ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού.
9. Για το νέο Νομοσχέδιο για την ειδικότητα και το ρόλο των εταιριών κορμού, τη μετανάστευση νέων γιατρών. Στην ερώτηση για το αν προβλέπεται οι επιστημονικές εταιρείες να γίνουν ΝΠΔΔ και να εμπλέκονται στην εκπαίδευση και την απονομή τίτλου ειδικότητας , η απάντηση που δόθηκε είναι ότι «το θέμα δεν έχει προτεραιότητα». Η ευθύνη για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών για άλλη μία φορά αποδόθηκε στα επιμέρους επιστημονικά τμήματα κάθε νοσοκομείου.
Τονίστηκε με έμφαση ότι με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα 17.200 γιατροί, αριθμό που δεν αμφισβήτησε το υπουργείο. Στην επισήμανση ότι ένα μέρος της μετανάστευσης οφείλεται στο γεγονός της μη ύπαρξης προοπτικής σταθερής και μόνιμης δουλειάς δεν δόθηκε καμία απάντηση.
10. Για τις Επιτροπές προμηθειών. Προαναγγέλθηκε η δημιουργία «Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας», που θα διαπραγματεύεται για τις προμήθειες, με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι και να σταματήσει το «καθεστώς μαφίας, νύχτας και κακοποιών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από την κουβέντα και το επιχείρημα της πάταξης της διαφθοράς. Κάθε φορά που η κυβέρνηση προκαλεί αγανάκτηση τότε ανασύρει από τα συρτάρια την πάταξη της διαφθοράς. Κατά τ’ άλλα όμως οι εταιρείες μπαίνουν όλο και περισσότερο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που πάει χέρι- χέρι με τη διαφθορά.
ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΑΥΤΟΙ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΆΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΠΟΤΈ? ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΒΙΛΕΣ ΕΞΟΧΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ? τη διαφθορά ολοι την βλέπουμε μόνο θεωρητικά στήν πράξη πονάει λίγο.(αυτά τα λέω για τη φράση δημόσια δωρεάν υγεία).
ΑπάντησηΔιαγραφή