Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Το σοκ του Σεπτέμβρη: Φόροι 2,3 δισ. μέσα σε ένα μήνα!

Φόρους συνολικού ύψους άνω των 2,3 δις. ευρώ για να κλείσει η «μίνι αξιολόγηση» των 2,8 δις. ευρώ φέρνει ο Σεπτέμβριος.
 | 

http://www.thetoc.gr/

Φόρους συνολικού ύψους άνω των 2,3 δις. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα, περικοπές επικουρικών συντάξεων οι οποίες μαζί με τα αναδρομικά μπορεί να ξεπερνούν το 30% ή και το 40% αλλά και νέα μέτρα στο ασφαλιστικό για να κλείσει η «μίνι αξιολόγηση» των 2,8 δις. ευρώ φέρνει ο Σεπτέμβριος.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθούν πάνω από 2,3 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% των καταθέσεων που έχουν απομείνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μεταθέτοντας την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το τέλος Σεπτέμβρη –αρχικά είχε προγραμματιστεί για το τέλος Αυγούστου- και «σπάζοντας» στα δύο τις περικοπές των επικουρικών (σ.σ οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα έρθουν αντιμέτωποι με τη λυπητερή στις 2 Σεπτέμβρη), η κυβέρνηση «άδειασε» τον Αύγουστο από δυσάρεστες ειδήσεις.

Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα την υπερσυσσώρευση κακών νέων μέσα στον Σεπτέμβριο. Για πρώτη φορά φέτος θα συμπέσει χρονικά η καταβολή τριών φόρων: ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

Με τον λογαριασμό της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ να φτάνει στα 550 εκατ. ευρώ, τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος να ανέρχεται στα 1,2 δις. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα να υποχρεούνται σε καταβολή τουλάχιστον 600-650 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο, μόνο για τις τρεις αυτές υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρωθούν πάνω από 2,3 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% των καταθέσεων που έχουν απομείνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι περικοπές στις συντάξεις

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας να εμφανίζεται καθησυχαστικός για το ύψος των περικοπών που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στις επικουρικές συντάξεις μιλώντας για μεσοσταθμικές περικοπές της τάξεως του 8-10%, η πραγματικότητα όμως είναι ότι πίσω από τους μέσους όρους κρύβονται και χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι θα χάσουν πάνω από το 20-30% της επικουρικής τους σύνταξης.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις αντίστοιχες κύριες ξεπερνούν τα 1300 ευρώ ανά μήνα. Ταυτόχρονα από τις καταβολές του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι τέσσερις ισόποσες μηνιαίες παρακρατήσεις για τις αναδρομικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που δεν εφαρμόστηκαν πρακτικά για το τρίμηνο Ιουνίου–Ιουλίου–Αυγούστου 2016.

Ως γνωστόν, οι περικοπές στις επικουρικές, ισχύουν από τον Ιούνιο. Όμως, οι επικουρικές Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου καταβλήθηκαν ολόκληρες και τώρα οι 200.000 δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Έτσι αν πχ μία επικουρική σύνταξη προβλέπεται να μειωθεί κατά 20%, η συνολική μείωση που θα φανεί στις 2 Σεπτεμβρίου θα είναι της τάξεως του 35% λόγω των αναδρομικών. Δηλαδή 20% για το Σεπτέμβριο και 15% λόγω της 1ης ισόποσης μηνιαίας παρακράτησης που φέρνει η αναδρομική ισχύ των περικοπών από 01/06. Το ίδιο ποσοστό, θα ισχύσει μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου οπότε θα καταβληθεί η σύνταξη για τον τελευταίο μήνα του έτους μαζί με την τελευταία δόση των αναδρομικών.

Στις καταβολές του Σεπτεμβρίου θα επιβληθεί αναδρομικά (σ.σ. ισχύει από 13/5/2016) και το “πλαφόν” των 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης ) και των 3000 ευρώ ( άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).

Τα «θύματα» αυτής της περικοπής θα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με αυτούς που θα υποστούν μείωση στην επικουρική τους, ωστόσο, οι περικοπές θα είναι σημαντικές καθώς μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 10% επί του συνολικού εισοδήματος.

Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Στα 15 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης που θα αποδεσμεύσει την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ περιλαμβάνονται και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να στείλει και πάλι επώδυνες διατάξεις στη Βουλή:

Όλοι οι μικροεπαγγελματίες, θα ασφαλίζονται με το μοντέλο του ΟΑΕΕ, δηλαδή θα πληρώνουν σε εισφορές το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία. Με το ισχύον σύστημα, μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2000 κατοίκων, και δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ έχουν το προνόμιο να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

Αυτό σημαίνει χαμηλότερες εισφορές για τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ έχουν εξασφαλίσει πιο μακρά περίοδο προσαρμογής. Η άρση του καθεστώτος θα φέρει 45.000 μικροεπαγγελματίες στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουν το 27% του εισοδήματός τους στο ταμείο από την 1η ημέρα.

Θα «διορθωθεί» -εις βάρος των ασφαλισμένων- η κλίμακα των εκπτώσεων που έχει νομοθετηθεί για τις ασφαλιστικές εισφορές γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, οικονομολόγων, μηχανικών κλπ. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται σήμερα από 5%-50% ανάλογα με το εισόδημα με το κουαρτέτο να απαιτεί μικρότερους συντελεστές

Θα αναθεωρηθεί -προς τα κάτω- η έκπτωση για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης. Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους αναγνώρισης των πλασματικών ετών.Αν περάσει, ελάχιστοι θα είναι πλέον αυτοί που θα προχωρούν στην αναγνώριση των πλασματικών ετών καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι πλέον εξαιρετικά ασύμφορη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου