Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Επιτροπή Τροπικών Νοσημάτων: 3ετής επιτήρηση στην αιμοδοσία λόγω ελονοσίας



Τα κρούσματα δεν συνιστούν έξαρση της νόσου - Υπό αξιολόγηση το σχέδιο "Μερόπη"

Τουλάχιστον 3 χρόνια θα χρειαστεί να παρακολουθούνται οι περιοχές που έχουν αποκλειστεί από την αιμοδοσία λόγω ελονοσίας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Π.Ο.Υ και το ECDC.

Ευτυχώς όμως, πρόκειται για περιορισμένες περιοχές εντός των δήμων οι οποίοι βρίσκονται υπό επιτήρηση, ενώ ταυτόχρονα, με την καταγραφή του κάθε κρούσματος, έχει ξεκινήσει και η κατάλληλη ανθελονοσιακή αγωγή, ώστε οι ασθενείς να μην μεταδίδουν τη νόσο, έστω κι αν τους τσιμπήσει κουνούπι.

Ταυτόχρονα, τα 65 κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, δεν συνιστούν έξαρση της νόσου, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί το 2011 οπότε είχαν καταγραφεί 96 περιστατικά ή το 2012 οπότε είχαν καταγραφεί 93 κρούσματα.

Αξιολόγηση

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο "Μερόπη" για την αντιμετώπιση της νόσου ώστε να μην εγκατασταθεί στη χώρα, βρίσκεται σε ισχύ από πέρυσι και όπως προβλέπεται και από το ίδιο, θα γίνειεπαναξιολόγησή του, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του ή να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Η αξιολόγηση προβλέπεται να γίνεται σε ετήσια βάση.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η Επιτροπή Τροπικών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση της ελονοσίας στη χώρα ύστερα από την έντονη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα.

Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για τις αυξημένες απαιτήσεις σε αίμα λόγω καλοκαιριού και μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών, σε συνδυασμό με τα μέτρα πρόληψης από ελονοσία. Στη σύσκεψη θα μετέχουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Δράσεις

Σε ότι αφορά τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Τροπικών Νοσημάτων, το υπουργείο Υγείας εγκαίρως είχε ειδοποιήσει τις περιφερειακές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τους ψεκασμούς, προκειμένου να προχωρήσουν στην επιλογή αναδόχων, ενώ ταυτόχρονα οι ομάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζουν τους ελέγχους και τη χορήγηση ανθελονοσιακής θεραπείας σε μετανάστες που εισάγουν τη νόσο στη χώρα, ερχόμενοι από τις πατρίδες τους.

Στη χώρα μας είναι συχνότερο το παράσιτο Vivax καθώς τα περισσότερα κρούσματα εισάγονται από την Ασία, αν και δεν λείπουν και τα περιστατικά με παράσιτο Falciparum που προέρχεται κυρίως από την Αφρική. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, εφόσον ο ασθενής εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου (μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα από την προσβολή ή να γίνει υποτροπή μέχρι και πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση της νόσου, ανάλογα με το παράσιτο που έχει προκαλέσει τη νόσο) και πάρει ανθελονοσιακή θεραπεία, τότε η νόσος σταματά να μπορεί να μεταδοθεί.

Σχέδιο "Μερόπη"

Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο δράσης κατά της ελονοσίας με τίτλο "Μερόπη", το οποίο πήρε το όνομά του από την π. γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Μερόπη Βιολάκη, στην οποία αποδίδεται η εκρίζωση της ελονοσίας στη χώρα.
Η Μερόπη Βιολάκη Παρασκευά, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών το 1940 και το 1949 πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Ροκφέλερ και φοίτησε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χαρβαρντ. Το 1952, με υποτροφία του Π.Ο.Υ., μετεκπαιδεύτηκε στο εργαστήριο Κεντρικής Δημόσιας Υγείας Colindale και ήταν ή 1η Ελληνίδα γιατρός που πήρε μεταπτυχιακό τίτλο Δημόσιας Υγείας. 
Το 1971 ανέλαβε Γενική Διευθύντρια Υγιεινής.
Το 1981 ήταν η πρώτη Ευρωπαία που εξελέγη πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ο.Υ., από τον οποίο τιμήθηκε επίσης το 1988 με βραβείο Leon Bernard και το 1994 με το χρυσό μετάλλιο Heath for All.
Σημείο αναφοράς στο έργο της Μερόπης Βιολάκη ήταν η διαμόρφωση του ανθελονοσιακού προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο υιοθετήθηκε και αναδείχθηκε σε βέλτιστη πρακτική από τον ΠΟΥ. Χάρη στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού, η χώρα μας ανακηρύχθηκε ελεύθερη ελονοσίας το 1974.

Μπορείτε να δείτε το σχέδιο "Μερόπη", εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου