Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης η σύσκεψη στο υπ. Υγείας για την ελονοσία & την αιμοδοσία



Στην κόψη του ξυραφιού στέκεται κυριολεκτικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το θέμα που έχει ξεσπάσει για την ελονοσία, το οποίο αναδεικνύει ταυτόχρονα και την ένδεια της δημόσιας υγείας στην χώρα μας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 
- Onmed.gr

Το πιο θλιβερό ζήτημα όμως, είναι ηπολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από ένα καθαρά υγειονομικό ζήτημα, για το οποίο μάλιστα μεγαλύτερη - ή ισότιμη- ευθύνη φέρουν οι Περιφέρειες της χώρας και λιγότερο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς να την αφήνουμε απέξω φυσικά.

Σήμερα στις 11 το πρωί πάντως, η πολιτική ηγεσία, έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για τις αυξημένες απαιτήσεις σε αίμα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο λόγω της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών- όπως κάθε καλοκαίρι- σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας.

Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι τα θέματα δημόσιας υγείας, είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και ότι πάνω από όλα αυτό που απαιτείται είναι καλός και μακρόπνοος σχεδιασμός, συνέργειες και φυσικά ψυχραιμία που έχει χαθεί μέσα στην απίστευτη υπερβολή που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.

Γιατί άραγε ποιόν ωφελεί η πολιτική αντιπαράθεση του θέματος και οι απίστευτες αιχμές και ύβρεις που εξαπολύονται ένθεν κακείθεν;

Ποιος κερδίζει τελικά από τα καρφώματα που πέφτουν σαν βροχή; Σίγουρα πάντως όχι η υγεία και οι πολίτες που ζητούν λύσεις και αξιοπρέπεια στα προβλήματά τους.

Και βέβαια, ένα από αυτά τα μεγάλα καρφώματα ήταν και η δημοσιοποίηση της έκθεσης – κόλαφου του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Α. Μπένου από τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη. Μία έκθεση που αν και ο κ. Μπένος απέστειλε στα υπουργεία Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας ήδη από τις 21 Ιουλίου περιγράφοντας τις άθλιες συνθήκες υγιεινής των προσφύγων, κανείς από τους επικεφαλής των υπουργείων δεν βρήκε χρόνο να απαντήσει, βολεύτηκαν ωστόσο στην σιωπή, θάβοντας το θέμα κάτω από το χαλάκι.

Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ Αλέξης Μπένος περιγράφει τις τραγικές συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τουςπρόσφυγες, και υποστηρίζει ότι αυτά τα Κέντρα πρέπει άμεσα να κλείσουν.

Σημειώνεται, ότι σε προγενέστερο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 11 Μαρτίου 2016 με θέμα «τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια στις περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες ή πρόσφυγες», επισημαίνεται και πάλι ο κίνδυνος ελονοσίας και τονίζεται η ανάγκη έγκαιρης και συστηματικής υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης των κουνουπιών.

Και φυσικά όπως είπαμε παραπάνω, τα θέματα δημόσιας υγείας, αποτελούν αλυσίδα. Διότι η ελονοσία αυτή την στιγμή, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αιμοδοσία και το έλλειμμα αίματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας του γεγονότος ότι 12 Δήμοι της χώρας είναι αποκλεισμένοι καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ελονοσία.

Να θυμίσουμε, ότι η Ελλάδα χρειάζεται σε ετήσια βάση περίπου 600.000 μονάδες (φιάλες) αίματος προκειμένου να καλυφθούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία καθώς και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από συγγενείς ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται από την Ελβετία.

Σημειώνεται πως με παρέμβασή της προς το υπουργείο Υγείας η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε επισημάνει από τις 7 Ιουλίου το πρόβλημα της επισφαλούς κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού σε αίμα, και ζητούσε την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι αιμοδοσίες που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, χώρων αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού.

Τα νεότερα σήμερα μετά την σύσκεψη, όπου αν μη τι άλλο θα πρέπει να εξετασθούν πολύ σοβαρά οι πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων αλλά και τα ... αντανακλαστικά της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου