Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Στα «ύψη» οι βάσεις για τις ιατρικές σχολές


Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα «σκαρφάλωσαν» φέτος οι βάσεις για τις Ιατρικές σχολές, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν «πόλο έλξης» για τους αριστούχους μαθητές όλων των σχολείων.

Η προϊστάμενη γενικής δ/νσης στρατηγικού σχεδιασμού, προγραμματισμού και ηλεκτρονικής του ΥΠΠΕΘ, Καλομοίρα Μαρούγκα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε 13.000 παιδιά που διεκδικούσαν αυτές τις θέσεις. Είχαμε πολύ υψηλή επίδοση και λόγω των βαθμολογικών αποτελεσμάτων είχαμε μεγάλη εκτόξευση των βάσεων, διότι η βαθμολογική τους επίδοση στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερη από την περσινή». Όπως εξήγησε στη συνέχεια η κα Μαρούγκα, η αύξηση των βάσεων στα τμήματα αυτά ήταν πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Οι φετινές βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές, διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΙΑΤΡΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 18.760
ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ: 18.870
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: 18.648
ΙΑΤΡΙΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 18.709
ΙΑΤΡΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ: 18.745
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ: 19.063
ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 18.964

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, Στράτο Στρατηγάκη, ένας λόγος για τον οποίο παραμένει υψηλή η ζήτηση των ιατρικών σχολών, είναι ότι πολλοί θεωρούν το πτυχίο αυτό «διαβατήριο» για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, στα 18.400 μόρια «ξεκλειδώνουν» οι Φαρμακευτικές Σχολές. Πιο συγκεκριμένα, οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: 18.477
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ: 18.460
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ: 18.351

6 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΞΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Μηπως λογω ανεπαρκειας δεν εχεις αυτοπεποιθηση ,και φοβασαι τον ανταγωνισμο?..
      Και στο φιναλε απο την τσεπη σου θα πληρωθουν τα εξοδα?

      Διαγραφή
  2. Η ανεπάρκεια αφορά την έλλειψη επαγγελματισμού,δηλαδή λαμογιάς καί όχι γνώσης τού αντικειμένου.Απόδειξη αποτελούν οι ''συνάδελφοι'' χωρίς πτυχίο,πού ανακαλύπτονται κατά καιρούς να κατέχουν θέσεις σε δημόσια Νοσοκομεία-Κέντρα υγείας η καί να ιδιωτεύουν ''επιτυχώς''.Άρα γιά την επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία τού γιατρού παίζει ρόλο πρώτον η λαμογιά καί δεύτερον η οικονομική άνεση τού Μπαμπά.Ίσως στο τέλος τέλος να παίζει κάποιο ρόλο καί η γνώση τού αντικειμένου τον μικρότερο φυσικά.
    Όσοι λοιπόν ποιό πολλοί γιατροί τόσο πολλά τα λαμόγια μεταξύ αυτών δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O ανταγωνισμος είναι θεμιτός όταν γινεται με ισους ορους. Οχι με τενεκεδες λαδι και μπαγιοκο. Μην τα ξεχναμε αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν έδωσα εγω εξετάσεις στην Ιατρική (επιτυχώς-Θεσσαλονίκη-1η επιλογή) το θέμα της εκθεσης ήταν ¨πιστεύετε οτι η επιστημονική εξειδίκευση οδηγεί κατ΄ανάγκην στην πνευματική μονομέρεια ;¨ Τότε επιχειρηματολόγησα το ¨ΟΧΙ¨ και πήρα καλό βαθμό και πέρασα. Σήμερα μετά απο 33 χρόνια εξάσκησης της Ιατρικής και δυστυχώς συνεπικουρούμενα απο αυτά που διαβάζω εδώ, εχω καταλήξει ότι λάθος απάντησα και κακώς περασα τις εξετάσεις τότε.! Φίλοι μου καλοί, δυστυχώς επιβεβαιώνετε το ¨ουδείς μωρότερος των ιατρών εαν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι" Και κάτι τελευταίο περι ¨λαμογιάς¨ κλπ κανείς αγαπητε και σεβαστέ συνάδελφε δεν επιτυγχάνει τυχαίως. Αυτό που πιθανόν εσύ να ονοματίζεις λαμογιά να είναι ενα προσόν που εσύ δεν το έχεις και το έχει κάποιος άλλος που ΔΕΝ εχει πνευματική μονομέρεια. Το σκέφτηκες ποτε? Με σεβασμό στο forum. Dr Π.Μ.

      Διαγραφή