Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Πάνω από 213 εκατομμύρια ευρώ το clawback στον ΕΟΠΥΥ – Στα 148,4 εκατομμύρια το rebate

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εισηγούνται μέτρα ελέγχου της ζήτησης, τα οποία δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, ενώ οι "θεσμοί" πιέζουν για κλείσιμο της "ψαλίδας" clawback και δαπάνης.

Δημοσίευση: 30 Αυγούστου 2016

IATRONET.GR

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, αποτυπώνονται πλέον και επίσημα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Στην έβδομη αναθεώρησή του, αναφέρεται ότι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) για τα φάρμακα στον Οργανισμό ανέρχονται στα 148,45 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 76,9 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Το ποσό που εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (clawback) προϋπολογίζεται στα 213,06 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό δείχνει ότι η φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ “τρέχει” με ρυθμούς που ξεπερνούν σημαντικά τον ετήσιο προϋπολογισμό του 1,945 δισ. ευρώ.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκτιμούν πως η υπέρβαση θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Το clawback αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν συμβάλλει στον έλεγχο της φαρμακευτικής κατανάλωσης ή της “ζήτησης”, όπως αναφέρεται στη γλώσσα των ειδικών.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, δηλαδή, πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ του ποσού που προϋπολογίζει ο ΕΟΠΥΥ και της υπέρβασης.

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα λογιστικό μέτρο, που δεν οδηγεί σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης, το κόστος της οποίας καλύπτουν – σε μεγάλο βαθμό – η αγορά και οι ασφαλισμένοι με αυξημένες συμμετοχές.

Η παρέμβαση στη “ζήτηση” είναι ένα κρίσιμο θέμα, το οποίο θα οδηγήσει σε έλεγχο της δαπάνης και λελογισμένη χρήση φαρμάκων από τον ελληνικό πληθυσμό.

Συμβαίνει, όμως, το εξής παράδοξο: τη ζητούν όλοι, εκτός από την Πολιτεία, η οποία - αντί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο - "βολεύεται” στην...προκρούστεια λογική να κόβει ό,τι εξέχει...

ΣΦΕΕ

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το clawback θα κλείσει στο τέλος του 2016 στα 420 εκατομμύρια ευρώ για τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και στα 200 εκατομμύρια στη νοσοκομειακή δαπάνη.

Οι εταιρείες, δηλαδή, θα κληθούν να επιστρέψουν συνολικά ποσό που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, σε μία συνολική δαπάνη 2,5 δισεκατομμυρίων.

Οι "θεσμοί" έχουν ζητήσει να διορθωθεί το καθεστώς αυτό και η χώρα μας έχει δεσμευτεί να μειώσει – έως το τέλος του έτους – κατά 30% το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης και του clawback.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν μέτρα ελέγχου της ζήτησης, με θεσμικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου