Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Δείτε πόσα δίνουμε για νοσοκομεία και φάρμακα από την τσέπη μας πριν και μετά την κρίση!

Δευτέρα 29 Αύγουστος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Όλο και περισσότερα χρήματα δίνουν από την τσέπη τους μέσα στην κρίση οι Έλληνες για νοσοκομειακές υπηρεσίες αλλά και φάρμακα.

Ανοδική τάση παρουσιάζουν οι ιδιωτικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Οι Έλληνες αναγκάζονται να δίνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους γιανοσοκομεία αλλά και για φάρμακα, ενώ αντίθετα μειώνουν τις δαπάνες γιαοδοντιατρικές υπηρεσίες, επισκέψεις σε γιατρούς αλλά και άλλες παραϊατρικές υπηρεσίες.

Γεγονός βέβαια που δείχνει πως μεταχρονολογούν τις ανάγκες τους και δίνουν μόνο τα απαραίτητα για να βελτιώσουν την υγεία τους.
Είναι ενδεικτικό με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκε το ΙΟΒΕ το 2015, ότι το 2009 οι Έλληνες έδιναν το 19,2% των συνολικών ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία σε φάρμακα, ενώ το 2014 δίνουν πλέον το 33,3%.

Αντίστοιχα ενώ το 2009 έδιναν για νοσοκομειακή περίθαλψη το 17,5% των χρημάτων που δίνουν από την τσέπη τους για τον τομέα της Υγείας, το 2014 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 29,3%.


Αντίθετα οι Έλληνες φαίνεται ότι εξαιτίας της κρίσης δίνουν όλο και λιγότεραχρήματα για την υγεία των δοντιών τους, δεδομένου ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία καλύπτουν ελάχιστες οδοντιατρικές υπηρεσίες και σε κάποιες περιπτώσεις καικαθόλου.

Ενώ όταν ξεκινούσε η κρίση οι Έλληνες φαίνεται ότι διέθεταν ρευστό για να καλύψουν τις οδοντιατρικές τους ανάγκες, σήμερα δίνουν όλο και λιγότερα από την τσέπη τους λόγω οικονομικής στενότητας.


Με βάση τα ίδια στοιχεία του ΙΟΒΕ του 2015, το 2009 οι ασφαλισμένοι έδιναν το29,4% των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία σε οδοντιατρικές υπηρεσίες. Το 2014 το ποσοστό κατρακύλησε στο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου