Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

"Δώρον άδωρον" τα 1,7 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Στη "μαύρη τρύπα" της υπερχρέωσης, της ύφεσης αλλά και των ελλειμματικών προϋπολογισμών των Ταμείων κινδυνεύουν να πέσουν τα 1,7 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί να δώσει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο του 2017 σε όσους ασφαλισμένους έχουν κάνει αίτηση για σύνταξη και εφάπαξ από το Σεπτέμβριο του 2013 , χωρίς –όμως- να έχουν λάβει έκτοτε ούτε σεντς.

Η υπόσχεση αυτή έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στα τέλη του περασμένου Ιούλιο (μετά τη λήψη της δόσης που έφερε η επιτυχής ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης), στα πλαίσια της παρουσίασης του "νέου κοινωνικού κράτους" και αναμένεται να επαναληφθεί από τον ίδιο από το βήμα των εγκαινίων της 90ης ΔΕθ στις 10-11 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, το ποσό αυτό με το οποίο ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν οι "βεβαιωμένες" υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων προς μερικούς από τους κοντά 350.000 συνταξιούχους χωρίς… σύνταξη ή χωρίς εφάπαξ (δηλαδή προς εκείνους οι οποίοι έχουν κάνει σχετική αίτηση αλλά δεν έχουν λάβει τις παροχές τις οποίες δικαιούνται) απέχει πολύ από το να μπορέσει να επιτελέσει το στόχο του που δεν είναι άλλος –πέραν της προφανούς ικανοποίησης την οποία θα προκαλέσει σε όσους πάρουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται- από το ξεμπλοκάρισμα της οικονομίας από την "παγίδα της στασιμότητας".

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στο Capital.gr :

1. Η κυβέρνηση υπόσχεται να δώσει 1,7 δισ. ευρώ για την καταβολή εφάπαξ και νέων συντάξεων στο διάστημα Ιουλίου 2016–Ιουνίου 2017, ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζει πρόγραμμα εξοικονόμησης σχεδόν… 2 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό για το 2016 -2017 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Με άλλα λόγια, στη μία τσέπη θα δώσει η κυβέρνηση 1,7 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους και από την άλλη τσέπη θα πάρει 2 δισ. ευρώ από τα "μέλη" της ίδιας κοινωνικής ομάδας, αλλά και τους ασφαλισμένους.

Άρα ό,τι "εισέλθει" στην οικονομία τη μία στιγμή θα… "εξέλθει" την επομένη, αφήνοντας έτσι (τουλάχιστον από την πλευρά της ενίσχυσης της καταναλωτικής ζήτησης των συνταξιούχων) ουσιαστικά αμετάβλητη την υφεσιακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η οικονομία στο α΄ εξάμηνο του 2016.

2. Οι συντάξεις και τα εφάπαξ παροχές τις οποίες υπόσχεται να δώσει η κυβέρνηση θα έλθουν στις τσέπες των δικαιούχων όχι μόνο με καθυστέρηση μέχρι και 3 χρόνων αλλά έχοντας υποστεί και σημαντική μείωση.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα εφάπαξ και -κατ΄ εκτίμηση- το 1/5 των επικουρικών συντάξεων θα είναι μειωμένες κατά 10-20%.

Στο μεταξύ όσοι από τους 350.000 συνταξιούχους λάβουν τις συγκεκριμένες παροχές (σύνταξη ή και εφάπαξ), θα πρέπει να εξοφλήσουν συσσωρευμένες οφειλές τους προς την εφορία, οι οποίες –όπως δείχνει η συνεχής αύξηση των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο- θα είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες που ήταν το 2013-14. Με άλλα λόγια, ένα μικρό μέρος των ποσών τα οποία θα λάβουν οι δικαιούχοι τους θα κατευθυνθεί προς την κατανάλωση ή θα παραμείνει αποταμιευμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δίνοντας έτσι "ανάσα" στη γονατισμένη αγορά και το πιστωτικό σύστημα,

3. Στο διάστημα στο οποίο θα καταβάλλονται τα 1,7 δισ. ευρώ προς τους δικαιούχους τους (σ.σ. μέχρι τον Ιούνιο του 2017), θα συνεχίσουν να προστίθενται νέες αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ. Αυτό σημαίνει πως –αν και χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων χρόνων (λόγω της αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από τον Οκτώβρη του 2015)- θα συνεχίσουν να προστίθενται αιτήσεις για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Ωστόσο, ούτε τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά ούτε και το Δημόσιο συνολικά δείχνουν με βάση τις τρέχουσες "επιδόσεις" στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους ότι θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες "ουρές" αναμονής συντάξεων και εφάπαξ σαν και εκείνες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου