Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Στο τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο για αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων! Όλες οι λεπτομέρειες

Δευτέρα 29 Αύγουστος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Τελικώς μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι νωρίτερα, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις προμήθειες στα νοσοκομεία.

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό να είχε δεσμευτεί ότι θα αλλάξει εδώ και τώρα το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία, φαίνεται όμως ότι θα χρειαστούν λίγοι μήνες ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου, για να φθάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας συνάντησε διάφορα προσκόμματα στις αλλαγές που επιδιώκει να προωθήσει, τόσο νομικού χαρακτήρα όσο και σε σχέση με τις συμβάσεις που ισχύουν σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας πάντως διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου. Δείτε ΕΔΩ τι είχε προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας: «Έρχονται συγχωνεύσεις Οργανισμών για νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία! Τι θα γίνει με την ΕΣΑΝ»

Και το σύστημα προμηθειών θα αλλάξει και επειδή ασκούνται εδώ και καιρό έντονεςπιέσεις από τους δανειστές για να διαφοροποιηθεί άρδην ο τρόπος που γίνονται οιπρομήθειες στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και γενικότερα στο δημόσιο τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι έχουν δοθεί παρατάσεις στις συμβάσεις που έληγαν, μέχρι τέλος του χρόνου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τανοσοκομεία.

Στόχος βέβαια το νέου συστήματος που θα προωθηθεί, να υπάρξει τόσο εξοικονόμηση κονδυλίων για τα νοσοκομεία όσο και να αντικρουστούν οι πιέσεις των δανειστώνπου ζητούν εδώ και τώρα συμμάζεμα των οικονομικών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι θεσμοί είχαν εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες τους για το σύστημα αγορών, που ακολουθείται σε κάθενοσοκομείο ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές τιμές για τα ίδια προϊόντα.

Το νομοσχέδιο που δημιουργείται με τη συμβολή του υπουργείου Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει σειρά άρθρων με τα οποία αλλάζουν τα πάντα στις προμήθειες του δημοσίου, ενώ θα θέτει ένα στενό πλαίσιο ελέγχου και προδιαγραφών.

Τι αλλάζει

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται το νέο σύστημα να γίνει πιο «κεντρικογενές» ώστε να μην μπορεί ο κάθε φορέας ή νοσοκομείο να πράττει ή να αγοράζει κατά βούληση.

Παράλληλα στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, ενισχύονται οι ηλεκτρονικές διαδικασίες ώστε να είναι πιο διαφανείς.

Ακόμη καθίστανται πιο διαφανείς οι διαδικασίες, ώστε σε κάθε διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην μπορούν να αξιοποιούν…φωτογραφικές διατάξεις ή εγκυκλίους.

Ενδεικτικά για τα νοσοκομεία προβλέπεται να γίνεται πλήρης καταγραφή των υλικών που απαιτούνται μέσω ειδικής κωδικοποίησης. Επίσης προβλέπεται ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο όριο τιμών το οποίο θα ορίζεται με βάση τον μέσο όρο που ισχύει στις αγορές της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου