Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Claw back και rebate στο χώρο της υγείας σε ρόλο μίζας για την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ



Αποτέλεσμα εικόνας για αναγνωστου λεωνιδας μικροβιολογος
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα εφημερίδων sites και blogs Η συλλογική ευθύνη είναι τυπικό δείγμα αυταρχικών ή και ολοκληρωτικών καθεστώτων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ναζισμό που την υιοθέτησε απέναντι σε κοινωνικές και εθνικές ομάδες, όπως και απέναντι σε ολόκληρες οικογένειες ή και κοινότητες, όταν ένα μέλος τους βοηθούσε στην απόκρυψη ή τη διαφυγή Εβραίων. Η ίδια λογική της συλλογικής ευθύνης λειτούργησε στην κατοχή με το ξεκλήρισμα ολόκληρων κωμοπόλεων όπως τα Καλάβρυτα το Δίστομο και άλλα. Στο δικαστήριο της Νυρεμβέργης όμως, δικάστηκαν οι ναζί ηγέτες στη βάση της ατομικής ευθύνης που είχε ο καθένας για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν. Καμιά συλλογική ευθύνη δεν επιρρίφθηκε στον γερμανικό λαό.

Από το 2013 όμως με την ψήφιση του 2ου μνημονίου καθιερώθηκε στην «δημοκρατική» Ελλάδα η έννοια της Συλλογικής Ευθύνης των Ιατρών , των Φαρμακοποιών των Ιατρικών Εταιρειών και των Κλινικών. Η καθιέρωση της συλλογικής ευθύνης έγινε καθ’ υπαγόρευση και με πίεση των Τροϊκανών επί το κομψότερο θεσμών με την μορφή του claw back.

Το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή που o ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιεί ως ποινή (?) στις περιπτώσεις που ένας εκ των προαναφερθέντων κλάδων στους διαφόρους κωδικούς πληρωμής υπερβεί το προϋπολογισμό που έχει προβλεφτεί για αυτούς . Το claw back είναι μια οριζόντια , και γι’ αυτό άδικη περικοπή, που επιβάλλεται σε όλους ανεξάρτητα από το εάν έχουν παρουσιάσει αύξηση η μη των τζίρων τους δεν περιέχεται στην αρχικά σύμβαση και επιβλήθηκε νομοθετικά με έτσι θέλω πάνω στο κρατικό τιμολόγιο του 1991 και με περικοπή αυτών των αμοιβών κατά 40 % και την αυτόματη επιβολή έκπτωσης ανάλογα με τον τζίρο

Για την ιστορία όρος τo claw back ή επανάκτηση, είναι μια ειδική συμβατική ρήτρα που συνήθως περιλαμβάνεται στις συμβάσεις απασχόλησης των χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Ο σκοπός της ρήτρας είναι να εξασφαλίσει μια επιλογή για έναν εργοδότη να περιορίσει τα μπόνους σε περίπτωση καταστροφικής αλλαγής σε μια εταιρεία, όπως σε αυτήν της οικονομικής κρίσης του 2007-2010.

Γενικά το claw back χρησιμοποιείται ως ρήτρα ή ως ποινή για κάτι που επέφερε ζημιές οπότε εφόσον έχουν δοθεί παραπάνω χρήματα μπορούν να επιστραφούν από τους παραλήπτες εφόσον περιλαμβάνεται στην σύμβαση. Γνωρίζοντας κάτι τέτοιο τα στελέχη επιχειρήσεων που υπογράφουν μια σύμβαση claw back ζητούν και λαμβάνουν μεγαλύτερες του συνηθισμένου αποδοχές.

Εχει παρατηρηθεί ότι το clawback βοηθά να αποτραπεί η απάτη με την αλλοίωση των στοιχείων και βιβλίων της επιχείρησης προκειμένου να εμφανίσουν μια άλλη εικόνα από την πραγματική, όπως έκαναν πολλές εταιρείες από αυτές που πτώχευσαν στην Αμερική ( διάβασε περισσότερα στο: http://medlabgr.blogspot.com/2013/11/ti-clawback-rebate-rebate-deduction.html#ixzz4JYTg1rEr )

Στο χώρο της εργαστηριακής ιατρικής υπάρχουν περι 3000 ιδιωτικά εργαστήρια διαφόρων μορφών , ατομικά , εταιρικά , με μία ή και περισσότερες ειδικότητες που λειτουργούν ως πολυϊατρεία (φερόμενα ως Διαγνωστικά Κέντρα όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά αφού ο νόμος ρητά απαγορεύει την χρήση του όρου) Από αυτά τα εργαστήρια (στοιχεία του 2011) τα 15 μεγαλύτερα έχουν το 46 % της αγοράς τα υπόλοιπα 2985 περίπου το 54 % .

Σύμφωνα με τις διατάξεις περί επανάκτησης (claw back) οι «πάροχοι» υποχρεούνται να επιστρέψουν ποσοστό του τζίρου τους κατά το ποσοστό υπέρβασης του προϋπολογισμού. Έτσι παρατηρείται εάν τα μεγάλα εργαστήρια κάνουν υπέρβαση στον προϋπολογισμό αυξάνοντας του τζίρους τους π.χ. κατά 30 % του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να μοιράζονται με όσους δεν έχουν συμβάλει στην σπατάλη περίπου το 50 % της υπέρβασης.

Από την άλλη μεριά έχει παρατηρηθεί μια τεχνητή αύξηση των συνταγογραφούμενων εξετάσεων με πλασματικές ή και πλαστές συνταγές που είναι εις βάρος τόσο των ασφαλισμένων όσο και των συμβεβλημένων παρόχων που δεν μετέχουν σε αυτό «πάρτι» Οι μέθοδοι που μετέρχονται οι επιτήδειοι αυτοί συνταγογράφοι και αποδέκτες των παραπεμπτικών είναι γνωστές το αντίδοτο επίσης . Τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όσο και η πολιτική ηγεσία του ΥΥ ολιγωρούν με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και άφθονο ασφαλιστικό χρήμα χρησιμοποιώντας τα claw back και rebate ως μίζα για την σύμβαση που έχουν οι γιατροί και τα εργαστήρια .

Δρ Λεωνίδας Αναγνώστου
Βιοπαθολόγος

4 σχόλια:

  1. δεν υπαρχει πολιτικη βουληση να λυθη τοθεμα.οτι κ να προταθηκε επικρατησαν οι ισχυροι η οι ανοητοι.φωνη στην ερημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλαφον παραπεμπτικων ανα μηνα και ανα εργαστηριο ,στο υψος του χρηματικου ποσου που -με ευθυνη τους- τους επιτρεπει να αποπληρωσουν στους συμβεβλημενους , ο ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΨΟΣ προυπολογισμος τους.
    Οχι στην συλλογικη συνευθυνη του ετσιθελικα επιβεβλημενου ρεφενε των μικρων και μεσαιων ,του 54% των 2985 , προκειμενου να εξακολουθουν καποιοι να κλεινουν πονηρα το ματι στην "λειανση" των επιστροφων των μεγαλων ,του 46% των 15.
    ΔΕΝ γινεται ο προυπολογισμος ως προς τις αμοιβες και την αποζημιωση των παρόχων να ειναι ΚΛΕΙΣΤΟΣ ,αλλα ως προς το υψος και το ευρος των παρεχομενων υπηρεσιων να ειναι ΟΡΘΑΝΟΙΚΤΟΣ και τελικα τα βαρη να τα επωμιζονται αυτοι που εν πολλοις και εξ αντικειμενου ,ΔΕΝ τα συνδημιουργησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα τα λετε, αλλα παρολα αυτα ειστε ισως ο πιο φανατικος συμβεβλημενος εργαστηριακος γιατρος που γνωριζω, αρνειστε πεισματικά να διανοηθειτε εστω , τη λειτουργια του εργαστηριου σας εκτος ΕΟΠΥΥ.Γιατι;Φωτεινη Τερζιδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κε ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ.ΤΟ REBATE ΚΑΙ CLAW BACK ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ.ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ.
    ΕΩΣ 8000 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ REBATE.TO CLAW BACK META ΤΙΣ 50000 ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 50% ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    ΕΧΩ 10 ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ ΒΡΩΜΙΚΑ,ΑΡΑ ΑΧΡΗΣΤΑ,ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΒΓΑΖΩ 8 ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ.ΕΧΑΣΑ 2 ΑΛΛΑ ΕΧΩ 8 ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΑ ΜΗ ΠΑΡΟΥΝ.
    ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ(ΒΛΕΠΕ ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ)
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ.ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ.
    Μ.Σ(ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή