Πέμπτη 1 Δεκέμβριος 2016
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Health Report.gr
Μετά από αλλεπάλληλες ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες, βρέθηκε η χρυσή τομή για το πως θα εισάγονται πλέον τα νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά.
Επρόκειτο άλλωστε για το μεγάλο αγκάθι μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των φαρμακοβιομηχανιών που εισάγουν νέα καινοτόμα φάρμακα, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.
Από τη μία το υπουργείο Υγείας θέλει να εισάγονται με μέτρο ώστε να μην εκτοξεύεται η δαπάνη, ενώ από την άλλη οι εταιρείες επισημαίνουν ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο που παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή: «Άγριες ζυμώσεις για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο»
Συγκεκριμένα μετά από συνεχείς συσκέψεις στην οδό Αριστοτέλους της τελευταίας στιγμής, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας– λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικέςπηγές στο HealthReport.gr, κατέληξε στα μέτρα που θα εισάγει για τη νέα φαρμακευτική πολιτική. Μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των ημερών.
Τσουχτερές …εισαγωγές νέων φαρμάκων
Έτσι με βάση τις αποφάσεις αυτές, για να εισαχθεί ένα νέο φάρμακο στην ελληνική αγορά θα πρέπει να κυκλοφορεί σε 12 ή 14 χώρες της ΕΕ και να διαθέτει σε περίπου 7 χώρες πιστοποίηση αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητά του μέσω φορέα HTA (Health technology assessment).
Αφού ένα φάρμακο πληροί τις προϋποθέσεις αυτές, η φαρμακευτική εταιρεία που θα το εισάγει θα πληρώνει για δύο χρόνια 25% «χαράτσι» για να μπορεί να το διανέμει στην ελληνική αγορά και να αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση.
Με 25% «χαράτσι» θα μπαίνουν στη λίστα τα νέα φάρμακα
Φαίνεται ωστόσο ότι η διαδικασία αυτή δε θα είναι απολύτως εύκολη, καθώς συχνά λίγες χώρες διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου κυρίως επειδή είναι καινούρια.
Οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και οι επιστροφές
Ταυτόχρονα με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου υγείας προχωρά σε ενοποιήσεις των εκπτώσεων (rebate), ενώ αναμένεται να διαχωρίσει τις υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού (claw back) για δύο κατηγορίες φαρμάκων: αυτά του διαβήτη και της χοληστερίνης.
Με ξεχωριστή δαπάνη θα κινηθούν διαβήτης και χοληστερίνη
Πως θα γίνει αυτό; Ορίζοντας ένα συγκεκριμένο κονδύλι από τη φαρμακευτική δαπάνη των 1,945 δις ευρώ, για τις δύο αυτές θεραπευτικές κατηγορίες. Όταν το κονδύλι αυτό θα ξεπερνιέται, θα πληρώνουν υποχρεωτικές επιστροφές (claw back)μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα για τον διαβήτη και τη χοληστερίνη και το κόστος δε θα επωμίζονται και οι υπόλοιπες εταιρείες.
Τα γενόσημα και τα πρωτότυπα με μέσο όρο Ευρώπης
Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι συνολικά θα υπάρξει μείωση όλων των τιμών των φαρμάκων κατά περίπου 10%.
Σε ότι αφορά τις τιμές των γενοσήμων, δε θα μειώνονται οι τιμές εκείνων των φαρμάκων που κοστίζουν κάτω από 6 ευρώ.
Ωστόσο το κλειδί φαίνεται πως σχετίζεται με τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους (off patent) τα οποία και θα τιμολογούνται πλέον με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη.
Και επειδή οι τιμές των γενοσήμων είναι εξαρτώμενες από αυτές των off patent φαρμάκων, όσα γενόσημα με τη νέα τιμολόγηση θα είναι ακριβότερα από τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους, η τιμή τους θα εξομοιώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου