Όπως είχε προγραμματιστεί, πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ασφαλιστικό από την ΕΙΝΑ με την παρουσία του νομικού της συμβούλου κου Άγγελου Πίγκα και του συμβούλου ασφαλιστικών και εργατικών θεμάτων Γιάννη Κουρέα.
Δεκάδες συνάδελφοι στον Άγιο Ανδρέα (22/2) και στο ΠΓΝΠ (23/2), παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά με γνώμες και ερωτήσεις στο διάλογο που αναπτύχθηκε (επισυνάπτονται φωτογραφίες) .
Σαν συμπεράσματα, θαρρούμε ότι μπορούν να εξαχθούν τα εξής:
Ο νόμος Κατρούγκαλου, αποτελεί την 4ηκατά σειρά –και ίσως τελική- ληστεία του ασφαλιστικού συστήματος:
Την πρώτη αποτέλεσε η άτοκη κατάθεση των αποθεματικών στην ΤτΕ από τη δεκαετία του 50.
Τη δεύτερη, η κλοπή των αποθεματικών μέσω της «επένδυσής τους» στο Χρηματιστήριο το 1999,
Την τρίτη τέλος, το «κούρεμα» του PSI το 2012, που εξαερώθηκαν αποθεματικά ταμείων και δημοσίων οργανισμών και ομόλογα ιδιωτών.
Στο ενδιάμεσο, με την έκρηξη της ανεργίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ελέω παγκοσμιοποίησης και μνημονίων, ελλείπει πλέον ο όρος αναπαραγωγής της αλληλεγγύης των γενεών αφού έχουν μειωθεί οι εισροές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), διαχωρίζονται οι συντάξεις στην Εθνική Σύνταξη πείνας των 384 ευρώ και της ανταποδοτικής σύνταξης που στηρίζεται στις αποδοχές των εργαζομένων από το 2002 και μετά.
Οι προς απόδοση συντάξεις περιορίζονται σε επιδόματα διαβίωσης και η «προσωρινή διαφορά» των ήδη συνταξιούχων θα είναι το πρώτο θύμα της «διαπραγμάτευσης» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Με αυτό το νόμο, το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωση της απόδοσης εγγύησης των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων πλην της Εθνικής σύνταξης. Ταυτόχρονα, εναρμονίζεται με τις διατάξεις του μνημονίου του 2015 που ορίζει ρητά το δραστικό περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα, ιδίως οι νέοι και αυτοί που εργάζονται με συμβάσεις, μπλοκάκια και άλλα ευφάνταστα είδη εργασίας θα καταλήξουν μετά από 40 χρόνια με συντάξεις κάτι παραπάνω από τα 400 ευρώ. Η οροφή των συντάξεων των νοσοκομειακών γιατρών που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993, θα είναι περί τα 1300 ευρώ καθαρά με 40 χρόνια ασφάλισης, με τα δεδομένα του νέου νόμου.
Η απανθρωπιά της νέας νομοθεσίας αποδεικνύεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους αδύναμους κρίκους του συνταξιοδοτικού: στη χηρεία και την αναπηρία.
Έγινε σαφές ότι δε χρειάζεται να συνεχιστεί η παράλληλη ασφάλιση για τους ασφαλισμένους πριν το 93 κι ότι δε χρειάζεται να εξαγοραστούν περισσότερα πλασματικά χρόνια από όσα χρειάζονται για να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης. Άλλωστε τριπλασιάζεται το κόστος αυτής της διαδικασίας.
Η αντισυνταγματικότητα είναι έκδηλη και ήδη φορείς και ιδιώτες προσφεύγουν στα δικαστήρια. Μεταξύ αυτών και η ΟΕΝΓΕ.
Ζητήθηκε –και θα διερευνηθεί- η δυνατότητα να δημιουργήσει η ΕΙΝΑ, ίσως σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, μια υπηρεσία έγκυρων ασφαλιστικών συμβουλών για τους συναδέλφους που πλησιάζει η ώρα της συνταξιοδότησής τους.
Πριν από λίγα χρόνια, στη Γαλλία οι μαθητές ξεσηκώθηκαν γιατί η τότε κυβέρνηση του Σαρκοζί αποφάσισε να περικόψει τις συντάξεις των παπούδων τους. Είναι καθήκον μας η αντίσταση σε αυτή την αντιδραστική νομοθεσία, για να μη βρεθούμε πεταγμένοι σα στιμμένες λεμονόκουπες όταν θα έρθει ο καιρός της αποστρατείας.
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου Απεργούμε και Συγκεντρωνόμαστε στο Υπ. Εργασίας (http://www.eina.gr/?p=5416).
Για το ΔΣ
Τάσος Γιακουμής. Πρόεδρος
Γιώργος Ευφραιμίδης, Γραμματέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου