Θανάσης Κουκάκης , CNN Greece
Τη Γερμανία θεωρεί το ΔΝΤ ως μοντέλο αναφοράς για τις ασφαλιστικές δαπάνες στην Ευρωζώνη δεδομένου ότι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πόουλ Τόσμεν όταν θέλει να κάνει συγκρίσεις για την ασφαλιστική δαπάνη πάντα επικαλείται το γερμανικό ασφαλιστικό σύστημα.
Μιλώντας την παρελθούσα Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony's College στην Οξφόρδη με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ» ο Πόουλ Τόσμεν παρουσίασε στοιχεία για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε Ελλάδα και Γερμανία με έτος αναφοράς το 2014 υπογραμμίζοντας τα εξής:
Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα ανέρχεται μηνιαίως σε 1.152 ευρώ όταν στη Γερμανία είναι 1.287 ευρώ.
Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι 1.470 ευρώ και στην Γερμανία είναι 3.134 ευρώ.
Η μέση σύνταξη αντιστοιχεί στο 78% του μέσου μισθού στην Ελλάδα, όταν στη Γερμανία αντιστοιχεί στο 41%.
Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στη Ελλάδα είναι τα 59 και στην Γερμανία τα 64.
Το ποσοστό των αναμενόμενων αποδοχών έναντι των εισφορών των δικαιούχων (δηλαδή το πόσα λαμβάνουν σε σχέση με όσα έχουν δώσει) στην Γερμανία είναι στο 130% και στην Ελλάδα στο 280%.
Οι μεταβιβάσεις από το κράτος προς το ασφαλιστικό σύστημα ανέρχονται στο 3,1% του ΑΕΠ στη Γερμανία και στο 10,7% στην Ελλάδα.
Ωστόσο, τα στοιχεία του ΔΝΤ που παρουσιάσθηκαν στην εν λόγω εκδήλωση δεν είναι απολύτως συμβατά με αυτά των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Ήλιος του υπουργείου Εργασίας η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα είναι 893 ευρώ, με την πλειοψηφία των συνταξιούχων περίπου 83% να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη χαμηλότερη από 1.500 ευρώ περίπου 59%.
Την ίδια στιγμή από τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης που δημοσιεύει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκύπτει πως ο μέσος μισθός σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 1.176,13 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η μέση σύνταξη αντιστοιχεί στο 76% του μέσου μισθού.
Εάν η μέση σύνταξη στην Ελλάδα ως ποσοστό του μέσου μισθού ακολουθούσε το γερμανικό ποσοστό (41%) τότε θα ανερχόταν στα 482,2 ευρώ μεικτά!
Να σημειωθεί πως ειδικοί επί του ασφαλιστικού συστήματος όπως ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης διαφωνούν με τη μεθοδολογία του ΔΝΤ που εμφανίζει τη δαπάνη για συντάξεις στην Ελλάδα στο 10,7% του ΑΕΠ και υποστηρίζουν πως η δαπάνη είναι 5,5% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 3% του ΑΕΠ. Κατά τους ίδιους αυτή η διαφορά των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων οφείλεται στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης ύφεσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή ανεργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου