Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ακατάσχετη αιμορραγία! 18.000 γιατροί έφυγαν για το εξωτερικό



Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, Γαλλία οι χώρες πρώτης προτίμησης, 9.400 πιστοποιητικά έχει εκδώσει ο ΙΣΑ σε μέλη του από το 2010

Από τη Ρίτα Μελά - 
http://www.dimokratianews.gr/

Σε ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί τείνει να εξελιχθεί η μετανάστευση των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό χωρίς, δυστυχώς, να φαίνεται φως στο τούνελ της αποψίλωσης του ιατρικού προσωπικού της χώρας. 

Εκτιμάται ότι πάνω από 18.000 γιατροί έχουν βρει δουλειά στο εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) από το 2010, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, έως και το 2016 έχει εκδώσει πάνω από 9.400 πιστοποιητικά σε γιατρούς-μέλη του, για να εργαστούν σε νοσοκομεία της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά, στη Σαουδική Αραβία και στα Αραβικά Εμιράτα.

Ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία προσφέρουν γην και ύδωρ κυρίως στις γυναίκες γυναικολόγους και στις δερματολόγους, καθώς η θρησκεία τους επιβάλλει πολλούς περιορισμούς και φυσικά το τελευταίο που επιθυμούν οι αυστηροί Αραβες είναι άνδρας γιατρός για τις συζύγους τους. 
Ειδικότερα από 11.000 ευρώ αρχίζει ο μισθός των Ελλήνων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, που μεταναστεύουν στη Σαουδική Αραβία, ενώ οι γυναίκες γυναικολόγοι και δερματολόγοι κλείνουν συμβόλαια με μηναίο εισόδημα που αγγίζει τα 15.000 ευρώ!

Αλλες παροχές

Τα παραπάνω ελκυστικά πακέτα που προσφέρει νοσοκομειακός όμιλος στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνουν επίσης «40 ημέρες άδεια τον χρόνο και δωρεάν διαμονή σε πολυτελές συγκρότημα». Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω νοσοκομειακός όμιλος τον περασμένο Ιανουάριο διενέργησε στην Αθήνα συνέντευξη με ενδιαφερόμενους γιατρούς, προκειμένου να ενισχύσει το προσωπικό του με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μικρή κάμψη στη διαρροή γιατρών κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, φαινόμενο που σαφώς συνδέεται και με το Brexit. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 ο ΙΣΑ είχε εκδώσει 490 πιστοποιητικά σε ιατρούς-μέλη του για το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή περίπου 300 λιγότερα από αυτά που είχε εκδώσει το 2015.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το 2016 είχαν εκδοθεί από τον σύλλογο για γιατρούς-μέλη του 1.020 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 ο ΙΣΑ εξέδωσε 1.521 πιστοποιητικά για το εξωτερικό, 1.380 πιστοποιητικά το 2014 και 1.488 πιστοποιητικά για το 2013. Το 2012 παραμένει η σκληρή μνημονιακή χρονιά με τη μαζικότερη έξοδο γιατρών της Αθήνας προς το εξωτερικό. Τότε ο ΙΣΑ εξέδωσε 1.808 πιστοποιητικά. 
Η πλειονότητα των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν το 2016 από τον ΙΣΑ αφορούσε γιατρούς που είχαν ήδη λάβει την ειδικότητά τους στην Ελλάδα αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά στο Σύστημα Υγείας. 

Οι πρώτες χώρες στις προτιμήσεις των γιατρών που ζήτησαν πιστοποιητικό για το εξωτερικό παραμένουν και το 2016 η Βρετανία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Γαλλία και ακολουθούν η Ελβετία, η Σουηδία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Σε ελληνικές ιστοσελίδες αναρτώνται συνεχώς αγγελίες για νέες «άμεσες» θέσεις εργασίας στο αγγλικό σύστημα υγείας για πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, εντατικολόγοι, γυναικολόγοι, νευρολόγοι, πνευμονολόγοι, οφθαλμίατροι, ακτινολόγοι, χειρουργοί, καρδιοχειρουργοί, γναθοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, δερματολόγοι κ.ά.

Οσο για τις αμοιβές τους, αυτές ξεκινούν από 28.000 αγγλικές λίρες για τον πρώτο χρόνο (32.358 ευρώ) και ανεβαίνουν ανάλογα με την προϋπηρεσία και τον βαθμό.

Πιο δελεαστικές είναι οι αποδοχές που προσφέρονται στους γιατρούς που θα εργαστούν σε νοσοκομεία της Γαλλίας, του Βελγίου, της Σουηδίας αλλά και της Ελβετίας. 

Ο μηνιαίος μισθός σύμφωνα με τις αγγελίες ξεκινάει από 6.000 ευρώ, δηλαδή 72.000 τον χρόνο. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι ένας γιατρός του ΕΣΥ στην Ελλάδα, με ανάλογη ή ακόμα μεγαλύτερη πείρα, αμείβεται με 1.200-1.300 τον μήνα, ενώ οι διευθυντές, που συνήθως έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας, μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 2.500 ευρώ.

Το ΕΣΥ πλέον στηρίζεται στους ειδικευόμενους

Την ώρα που τα ξένα νοσοκομεία ενισχύονται με χιλιάδες Ελληνες γιατρούς, το ΕΣΥ καταρρέει εξαιτίας της δραματικής έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ξεπερνούν τις 6.000. 

Το βαρύ φορτίο του ΕΣΥ, δυστυχώς, επωμίζονται οι ειδικευόμενοι νέοι γιατροί, που ουσιαστικά είναι ακόμα μαθητευόμενοι αφού δεν έχουν πάρει ειδικότητα. Παρ’ όλα αυτά οι νέοι γιατροί στηρίζουν με τιτάνιες προσπάθειες τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία, χωρίς πολλές φορές την παρουσία έμπειρου, ειδικευμένου γιατρού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ειδικευόμενο όσο και για τον ασθενή.

Οσον αφορά τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις που εξαγγέλλονται από το υπουργείο Υγείας, αυτές στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούν γιατρούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας, που έληξαν ή λήγουν ύστερα από οκτώ ή δώδεκα μήνες, ή με μπλοκάκια. Γι’ αυτό άλλωστε και οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ.

Επιπλέον είναι κενές 35.000 οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία (νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό κ.λπ.) σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

2 σχόλια:

  1. Θα τους γυρισεις ο ......Ξανθολωλος με το.......εναμισυ χιλιαρικο στην Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1500 μεικτά. Τρελό χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή