Στη δημιουργία συνεργιών και οικονομιών κλίμακας προχωρουν οι ιδιωτικές κλινικές σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης και των μέτρων ου rebate και του claw back.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας (ΣΙΚΕ), από το 2011 έως σήμερα έχουν κλείσει 35-40 κλινικές λόγω ελλιπούς ρευστότητας και όχι εξαιτίας της χαμηλής πληρότητάς τους. Σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό, τα τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ χαμηλά και αποπληρώνονται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, ενώ μέσω του claw back προσφέρεται το 60% των υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών δωρεάν.
Την ίδια ώρα οι δαπάνες του δημόσιου συστήματος έχουν μειωθεί από τα 25 στα 15 δισ. ευρώ. «Μόνο 235 εκατ. ευρώ τον χρόνο δίνει ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ποσοστό ΦΠΑ 24%» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΙΚΕ ανέπτυξε το πακέτο υπηρεσιών υγείας «Free Clinic», μέσω του οποίου προσφέρονται -έναντι προκαθορισμένου τιμήματος- προνομιακές τιμές στο σύνολο των παροχών πρωτοβάθμιας υγείας και για πρώτη φορά δωρεάν 90 χειρουργικές επεμβάσεις για το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης και τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο ασθενής επιβαρύνεται μόνο με το κόστος ειδικών υλικών και φαρμάκων και τις αμοιβές Χειρουργού και Αναισθησιολόγου.
Η νοσηλεία γίνεται σε τρίκλινο θάλαμο ενώ με παράλληλη χρήση του ΕΟΠΥΥ υπάρχει δωρεάν αναβάθμιση θέσης σε δίκλινο ή μονόκλινο δωμάτιο, ανάλογα της διαθεσιμότητας.
Το συντονιστικό κέντρο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ενώ το εν λόγω πακέτο θα κοστίζει ημερησίως 0,50€. Αυτο το διάστημα θα ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια ενώ τονίζεται πως στις συμβάσεις δεν θα υπάρχουν ψηλά γράμματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό στόχος των Ιδιωτικών Κλινικών, μέσω του συγκεκριμένου πακέτου παροχών, είναι να προσφερθούν αξιόπιστες, ασφαλείς, αποτελεσματικές, αποδοτικές και προσιτές υπηρεσίες υγείας, σε ελάχιστο χρόνο, σε τουλάχιστον στο 89% των πολιτών που σήμερα δεν διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση υγείας και λόγω της οικονομικής κρίσης, της έλλειψης ασφαλιστικής ικανότητας και του υψηλού ποσοστού ανεργίας είναι αναγκασμένο να προσφεύγει στο κρατικό σύστημα λόγω της φτωχοποίησης του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των κλινικών, μερικά από τα πλεονεκτήματα της κάρτας είναι η ανυπαρξία ανώτατου ηλικιακού ορίου (από το 15ο έτος και άνω), η πανελλαδική κάλυψη και η μη εξέταση προ υπαρχουσών ασθενειών.
Δεν μας τα λέει όλα ο ΣΙΚΕ: φυσικά ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μέγα-μπαταχτσής και θα χρεοκοπήσει όποιος έχει μόνο πελάτη το Δημόσιο. Αλλά και οι ιδιωτικές κλινικές χρεώνουν ό,τι γουστάρουν στον πελάτη, μέχρι και το να φέρουν δεύτερο μαξιλάρι σε ασθενή (ιδιωτική κλινική Θεσσαλονίκης). Πρέπει να λάβουν υπόψιν την εποχή της κρίσης και να προσαρμόσουν τιμές & υπηρεσίες. Αλλοιώς φυσικά θα κλείσουν και τίποτε δεν είναι ταμπού στον καπιταλισμό! ...Κάποιος πιο προσαρμόσιμος θα πάρει την θέση τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή