Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Παιδίατροι: 350.000 παιδιά ακάλυπτα για την ιλαρά

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Τουλάχιστον 350.000 παιδιά ηλικίας 15 μηνών ως 4 ετών στην χώρα μας είναι ακάλυπτα έναντι του ιού της ιλαράς, αφού δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση. Αυτό επισήμανε με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε εγρήγορση και εφαρμόζουμε τις οδηγίες, που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τον μεταβαλλόμενο επιδημιολογικό χάρτη της ιλαράς στη χώρα μας και στην Ευρώπη» δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ενώ και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ έχει συστήσει σε όλους τους τόνους να εμβολιαστούν άμεσα με δύο δόσεις γιατροί, νοσηλευτές και δάσκαλοι- καθηγητές που γεννήθηκαν μετά το 1970.

Όπως σημειώνει το ΚΕΕΠΛΝΟ :

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι.

Μέχρι τις 21/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου