Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Άνεργος ένας τους τέσσερις φυσικοθεραπευτές


Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικοθεραπευτές


Επιδείνωση των οικονομικών των ελεύθερων επαγγελματιών, brain drain, ανεργία. Αυτές είναι μερικές από τις «μαύρες νότες» που αποτελούν την απαισιόδοξη σύνθεση της καθημερινότητας χιλιάδων φυσικοθεραπευτών, στην Ελλάδα των μνημονίων. Την ίδια ώρα, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία περιπτώσεων αντιποίησης επαγγέλματος.

Όπως κατέγραψε το Βαρόμετρο Επαγγελματιών Υγείας, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 733 φυσικοθεραπευτών, 53,4% (520) εκ των οποίων ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, ένας στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές πλήττονται από την ανεργία, ενώ οι μισοί επαγγελματίες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους. Το 73,7% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, με το 26,3% να δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται να συμβληθεί λόγω των όρων συνεργασίας κα του χαμηλού ύψους αποζημίωσης των πράξεων.

Ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 9% μεταξύ 2015 και 2014, ως απόρροια των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, όπως τόνισε η υπεύθυνη του τμήματος ερευνών της εταιρείας CMT Prooptiki, που διεξήγαγε την έρευνα, Αρετή Λιούπα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).

Το 2016 ήταν μια ιδιαίτερα αρνητική χρονιά, με το 56% των φυσικοθεραπευτών να δηλώνουν πτώση των κερδών τους, το 42% πτώση του κύκλου εργασιών, ενώ το 75% αναγκάστηκε να μειώσει το ύψος των αμοιβών του κατά 25% κατά μέσο όρο.

Όπως εξήγησε η κ. Λιούπα, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τους φυσικοθεραπευτές είναι η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αποτελώντας τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΦ, Π. Λυμπερίδη το clawback και το rebate μεταφράζεται σε ψαλίδισμα των οικονομικών κατά 30% με 40%. Στην πράξη οι φυσικοθεραπευτές δεν πληρώνονται 4 με 5 μήνες το έτος.

Κατά την κ. Λιούπα, χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στον κλάδο είναι το γεγονός ότι, πάνω από το 50% των επαγγελματιών δυσκολεύονται την τελευταία διετία να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύκλος εργασιών για την πλειοψηφία των φυσικοθεραπευτών κυμαίνεται γύρω στις 20.000 ευρώ.

Μάλιστα, ενώ για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ 3 στους 10 δήλωσαν ότι ο τζίρος τους κυμάνθηκε έως τις 20 χιλιάδες ευρώ και για 5 στους 10 δεν ξεπέρασε τις 30 χιλιάδες ευρώ, για τους μη συμβεβλημένους η εικόνα είναι χειρότερη, αφού 6 στους 10 δήλωσαν ότι ο τζίρος τους δεν ξεπέρασε τις 20 χιλιάδες ευρώ.

«Ως απόρροια αυτών των προβλημάτων, το 20% εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό, όσων σκέφτονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στους νέους φυσικοθεραπευτές, το 4 στους 10 σκέφτονται να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα, ενώ 1 στους 3 θεωρεί πολύ έως αρκετά πιθανό να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, επιτείνοντας το πρόβλημα της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό που καταγράφεται έντονα τα τελευταία χρόνια.

Αντιποίηση επαγγέλματος

Διαστάσεις έχει λάβει, σύμφωνα με τον ΠΣΦ, το φαινόμενο της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή. Απόφοιτοι ΙΕΚ, όπου ο τίτλος που αποδίδεται αφορά σε βοηθό φυσικοθεραπευτή, απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ ή κολεγίων, που έχουν μη αναγνωρισμένους τίτλους ή έχουν καταφέρει να αναγνωριστούν μέσω «πλαγίας οδού», δηλώνουν φυσικοθεραπευτές εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς και συμβάλλοντας στην παραοικονομία.

Είναι ενδεικτικό πως η είσοδος σε ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας (οι απόφοιτοι του οποίου μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, ενώ καλούνται να κάνουν και διετή πρακτική σε νοσοκομεία) είναι από τις δυσκολότερες, καθώς ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει ιδιαιτέρως υψηλά μόρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Λυμπερίδης η έλλειψη προσόντων και γνώσεων μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στον ασθενή ή στην καλύτερη περίπτωση χάνει πολύτιμο χρόνο, κατά τον οποίο θα μπορούσε να είχε λάβει ουσιαστική βοήθεια. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι εξ αυτών επιλέγουν να κάνουν μόνο κατ’ οίκον επισκέψεις, κατά τις οποίες δεν κόβουν αποδείξεις ή άλλα παραστατικά.

«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά», ξεκαθάρισε ο κ. Λυμπερίδης, αναδεικνύοντας την ανάγκη την εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα, δεδομένου ότι καταγγελίες δεν έχουν φθάσει μόνο στο Σύλλογο, αλλά και στο ΣΕΥΥΠ και στην εισαγγελία.

Νόμιμοι φυσικοθεραπευτές είναι μέλη του ΠΣΦ (υπάρχει σχετική λίστα στο site του συλλόγου), διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα, που έχει εκδοθεί από το Σύλλογο. Παράλληλα, για να συμβληθεί κάποιος με τον ΕΟΠΥΥ απαιτείται να είναι μέλος του ΠΣΦ.

1 σχόλιο:

  1. ΞΑΝΘΟΧΟΥΒΑΡΝΤΑΣ : ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΘΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΟΛΑ ! ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΨΩ ΘΕΣΕΙΣ Φ/Θ ΣΤΙΣ ΤΡΟΜΠΥ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΜΕ .....20€ ΜΕΙΚΤΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ Β.ΚΟΡΕΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή