Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τη σκανδαλώδη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ σχετικά με την άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τη σκανδαλώδη εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ αναφορικά με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ομοιοπαθητική που ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς.

Η απαράδεκτη αυτή εισήγηση προτείνει την απαγόρευση της άσκησης της ομοιοπαθητικής από τους γιατρούς και μάλιστα τους τιμωρεί με αναστολή της ιατρικής ιδιότητας και ειδικότητας , σε περίπτωση που επιθυμούν να την ασκήσουν.

Αντίθετα παραπέμπει τις αρμοδιότητες για την άσκηση της θεραπευτικής πρακτικής στο..υπουργείο εμπορίου! Την ίδια ώρα αυτό το παράλογο και αναχρονιστικό κείμενο χαρακτηρίζει ως ασθενείς όσους απευθύνονται σε ομοιοπαθητικούς.

Τονίζουμε ότι τίθενται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία καθώς τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι νομοθετημένα ως φάρμακα από το 2013 και η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από ιατρούς που λογοδοτούν στα αρμόδια όργανα των Ιατρικών Συλλόγων.

Καταγγέλλουμε ότι η εν λόγω εισήγηση δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για το σοβαρό αυτό θέμα καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η ομοιοπαθητική όπως και κάθε εναλλακτική θεραπεία πρέπει να διενεργείται μόνο από ιατρούς. Και τούτο γιατί κάθε πράξη για θεραπευτικούς, διαγνωστικούς και προληπτικούς σκοπούς εμπίπτει στην έννοια της θεραπευτικής πράξης σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3418/2005.

Όταν μη ιατρός εκτελεί τις θεραπευτικές αυτές πράξεις πρόκειται για παράνομη άσκηση της ιατρικής που εγκυμονεί κινδύνους για τι δημόσια υγεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

4 σχόλια:

 1. Καλά θα είναι να μην ασκείται η ομοιοπαθητική ούτε από γιατρό. Σε προηγμένα κράτη την έχουν καταργήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ομοιοπαθητική δεν έχει επιστημονική βάση - διαβάστε και τον Simon Singh,το βιβλίο του κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Μοιάζει περισσότερο με την θεραπευτική του μάγου της φυλής. Μαζί με άλλες "εναλλακτικές" θεραπείες ανθεί χάρις στην ευπιστία των ανθρώπων και το φαινόμενο placebo. Όταν όμως κατεβαίνουν ομοιοπαθητικοί στις εκλογές του ΙΣΑ και παίρνουν αξιόλογο ποσοστό, είναι φυσικό να εκδηλώνεται συνδικαλιστικό ενδιαφέρον και οι μή ιατροί να θέλουν επίσης κομμάτι από την πήττα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ετσι είναι. Αλλά τι να περιμένει κανείς από συμφεροντολόγους συνδικαλιστές. Αν υπήρχε ήθος η ιατρική δεν θα ήταν σε τέτοιο χάλι στην Ελλάδα.

   Διαγραφή