Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατροί εναντίον φαρμακοποιών για το δικαίωμα καθοδήγησης ασθενών



Η πλήρης απάντηση από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Πέλλας


Το 1ο Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας Φαρμακείου, που διοργανώθηκε στην Αριδαία από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Πέλλας στις αρχές του Σεπτεμβρίου, είχε τέτοιο αντίκτυπο στο χώρο της υγείας, ενδεχομένως πέρα από τις προσδοκίες αλλά ίσως και τις προθέσεις των διοργανωτών…

Στο συνέδριο αναφέρθηκαν οι υπηρεσίες υγείας που ήδη προσφέρουν και εκείνες που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι φαρμακοποιοί στην ελληνική κοινωνία και ο ρόλος του φαρμακείου στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αγωγής των ασθενών και στη συλλογή φαρμακοεπιδημιολογικών δεδομένων. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες (επιστήμονες και καθηγητές από διαφόρους κλάδους υγείας) και επισκέπτες, ήταν πραγματικά ενδιαφέρονκαι άψογα οργανωμένο.

Το εν λόγω Συνέδριο προκάλεσε όμως και αρνητικές αντιδράσεις από τον ιατρικό χώρο: Πριν ακόμα από την έναρξη του Συνεδρίου, είχε αντιδράσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης (δείτε εδώ περισσότερα). Το επόμενο κρούσμα ήρθε από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πέλλας, οι οποίοι αντέδρασαν στη διαχείριση και καθοδήγηση ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια από τους φαρμακοποιούς (θέμα που συζητήθηκε στο Συνέδριο). Οι γιατροί της Πέλλας επισημαίνουν μάλιστα -με απόφαση του Δ.Σ.- ότι οι φαρμακοποιοί δεν πρέπει να χορηγούν φάρμακα χωρίς συνταγή, αλλά ούτε δικαιούνται να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα... 

Η απάντηση του Φ.Σ. Πέλλας

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας φυσικά και απάντησε στις πρόσφατες αυτές αντιδράσεις με αυτό το πλήρες, αξιοπρεπές κείμενο.

Στο κείμενο επικαλείται το πρότυπο του μοντέλου του φαρμακοποιού κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατά το οποίο ο φαρμακοποιός οφείλει να είναι:

Decision maker: να είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις σχετικά με την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων και με κόστος/όφελος της θεραπείας
Communicator: να είναι σε θέση να επικοινωνεί ως σύνδεσμος μεταξύ ασθενή και γιατρού.
Leader: να μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο προς όφελος του συνόλου σε διεπιστημονική ομάδα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Manager: να έχει διοικητικές ικανότητες, ώστε να διαχειρίζεται φυσικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
Life long learner: να μπορεί να μαθαίνει δια βίου.
Teacher: να βοηθά στην εκπαίδευση και πρακτική άσκηση νέων φαρμακοποιών

«Σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες κοινωνίες, ο πόλεμος που μαίνεται είναι μεταξύ των επιστημόνων υγείας και της ασθένειας και η συστράτευση των υγειονομικών σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αλλοίωση και ανταλλαγή ρόλων, αλλά συνεργασία με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ενός από τον άλλο», επισημαίνει ο Σύλλογος και μάλιστα καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν στο 2ο Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας Φαρμακείου, ώστε «μέσα από την επιστημονική σύμπραξη φαρμακοποιών, ιατρών, του πανεπιστημίου και των εταιρειών να δημιουργήσουμε ένα υγιέστερο περιβάλλον για τα παιδιά μας».

2 σχόλια:

  1. Κάποτε πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο φαρμακο - ποιός , δεν ποιεί τίποτε. Αγοράζει με τιμολόγιο και πωλεί με απόδειξη, όπως και παρόμοιοι επιτηδευματίες στην αγορά. όπως οπωροπώλης κρεοπώλης, φαρκακοπώλης, παντοπώλης κ.λ.π. Εαν νομίζουν ότι αντιγράφοντας μια συνταγή την οποία χορήγησε κάποιος π. χ. Πνευμονολόγος σε εξετασθέντα ασθενή του, αυτό δεν σημαίνει ότι σε όποιον παρουσιάζει πνευμονολογικό πρόβλημα δίδεται η ίδια αγωγή, γιατί αυτό γίνεται στην καθημερινότητα , και συνήθως γίνεται απο βοηθούς κατά πλειοψηφία φαρμακείων, με εμπειρική εκπαίδευση, αφού πολύ συχνά ο φαρμακοπώλης συνήθως απουσιάζει απο το το φαρμακοπωλείο του. Και τέλος που και πότε διδάχθηκαν να λαμβάνουν την αρτηριακή πίεση ασθενών σε ποιο μάθημα της φαρμακολογίας διδάσκεται αυτό, ή πότε και που εξασκήθηκαν στην χορήγηση παρεντερικώς χορηγούμενων φαρμάκων. Αν νομίζουν ότι το πτυχίο της φαρμακολογίας τους κάνει ισοδύναμους με τους γιατρούς,, θα πρέπει πρώτα, που δεν προβλέπεται, να λαμβάνουν τουλάχιστον εξαετή ιατροκεντρκή μεταπτυχιακή ειδίκευση, και όχι να παίζουν τον ρόλο του αλμπάνη, όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω., αυτός και ο ανειδίκευτος βοηθός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΑΥΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ! ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ! ΚΑΝΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΡΩΤΑΤΑΙ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ? ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΣΘΕΝΗ! ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ? ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ? ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ? ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ, ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΩΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή