Γιώργος Σακκάς - Healthmag.gr
Η συνταγογράφηση των φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις είναι ανελαστική και προβλέψιμη και δε συμβάλλει στην υπερσυνταγογραφηση.
Την ανάγκη να τηρήσει ο Υπουργός Υγείας τη δέσμευση ότι θα προχωρήσει σε μια διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά στις επιβαρύνσεις που μπορεί να προκαλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, τα ορφανά φάρμακα, ζητούν εκ νέου οι σύλλογοι ασθενών και οι εταιρείες. Μάλιστα σε συζήτηση που έγινε με τη συμμετοχή φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή αναφέρθηκε ότι πέρα από την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ίσως να είναι αναγκαία και η «απομόνωση» ενός προϋπολογισμούς για τα εν λόγω σκευάσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωσε ορφανά φάρμακα και παράγωγα αίματος της τάξης των 112,8 εκατ. ευρώ έναντι 84,7 εκατ. ευρώ το 2015 και 67,5 εκατ. ευρώ το 2014. Η κατηγορία αυτή κατέχει περίπου το 3-5% της συνολικής συνταγογράφησης. Οι ανάγκες όμως διαρκώς αυξάνονται και μάλιστα εκτιμάται ότι σε διεθνές επίπεδο σε λίγα χρόνια το 20% των φαρμακευτικών δαπανών θα αφορά στις σπάνιες παθήσεις. Η εξέλιξη αυτή δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα η οποία με βάση τα στοιχεία βρίσκεται ιδιαίτερα χαμηλά τόσο στην κατανάλωση ορφανών φαρμάκων όσο και παραγώγων αίματος.
Παρόλ’ αυτά τα απαιτούμενα ποσά φαίνεται να είναι δυσεύρετα και από την άλλη μεριά το μέτρο του clawback αλλά και το νέο rebate εισόδου σε ποσοστό 25%, αποτρέπει μία εταιρεία να φέρει στην Ελλάδα νέα σκευάσματα. Όπως δε σημειώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, επί της ουσίας είναι μύθος το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων καθώς μετά την αφαίρεση των rebate και clawback οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 42% του εν λόγω μέσου όρου. Τονίζουν δε ότι διατήρηση του clawback στα ορφανά φάρμακα παρά τη δέσμευση του υπουργού για εξαίρεση, υπονομεύει επίσης και τη διατήρηση πολλών ορφανών φαρμάκων στην αγορά, ενώ έχει επίδραση αρνητικά στην εισαγωγή παραγώγων αίματος τα οποία σε διεθνές επίπεδο έχουν πολύ μεγαλύτερη ζήτηση έναντι της υπάρχουσας προσφοράς.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι σπάνιες ασθένειες είναι πάνω από 8.000, ενώ υπάρχουν μελέτες που τις ανεβάζουν σε 12.000. Συνολικά 75 ορφανά φάρμακα έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρώπη και περίπου 45 από αυτά κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τα 17 από το ΙΦΕΤ. Επίσης από το 2000 και μετά έχουν εγκριθει 124 δραστικές που αφορούν σε σπάνια νοσήματα.
Μια σημαντική πρωτοβουλία επίσης, η οποία βρίσκεται όμως σε εμβρυακή μορφή, είναι η δημιουργία του πρώτου μητρώου σπάνιων παθήσεων Grare στο οποίο όμως υπάρχουν μόλις 199 εγγραφές. Το μητρώο αποτελεί συνεργασία της ΠΕΣΠΑ, Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Απαιτείται όμως να πειστούν οι σύλλογοι ασθενών ώστε να γραφτούν σε αυτό τα μέλη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου