Θεωρεί ο ΠΦΣ ότι όσοι προσφεύγουν στα Κοινωνικά Ιατρεία, σιωπηλοί και με μεγάλη ντροπή τις περισσότερες φορές, είναι απλά "τζαμπατζήδες", αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι του Ιατρείου Ελληνικού.
IATRONET
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ φαρμακοποιών και κοινωνικών φορέων έχει προκαλέσει το αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) να κλείσουν τα κοινωνικά φαρμακεία.
Το θέμα είχε προβληθεί τον περασμένο Αύγουστο από το Iatronet, με αφορμή γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΠΦΣ περί της λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων.
Το προεδρείο του ΠΦΣ επανήλθε και την περασμένη εβδομάδα απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία αναδείκνυε τα επιχειρήματα του κλάδου.
Εκτιμά, μεταξύ άλλων, πως δεν υφίσταται θεσμοθετημένο, καθορισμένο και σαφές πλαίσιο σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία το οποίο να ορίζει την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων.
Δεν αναφέρεται, επίσης, τίποτε στην κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία περί της προμήθειας, χορήγησης και αποθήκευσης των φαρμάκων που χορηγούνται ανεξέλεγκτα από τα κοινωνικά φαρμακεία, πόσω μάλλον για την προμήθεια, χορήγηση και αποθήκευσης ναρκωτικών…
Επικαλούμενο έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, ο ΠΦΣ τονίζει πως δεν υφίσταται θεσμοθετημένο, καθορισμένο και σαφές πλαίσιο σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία το οποίο να ορίζει την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων:
“Συνεπώς, τίθεται πέραν πάσης αμφιβολίας μείζον ζήτημα νομιμότητας ως προς την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων από οιονδήποτε φορέα”.
Για τον λόγο αυτό, καλεί τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους και τις Περιφέρειες να ενημερώσουν τους Δήμους αναφορικά με το ζήτημα νομιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων.
Ελληνικό
Εντελώς διαφορετική εκτίμηση εκφράζει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, οι υπεύθυνοι του οποίου επισημαίνουν πως δεν έχουν λείψει οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκαν τα κοινωνικά φαρμακεία.
Παραθέτει, δε, τα παρακάτω επιχειρήματα και στοιχεία:
Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι με μισθούς 200 έως 300 ευρώ, ενώ οι άστεγοι και επαίτες εξακολουθούν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Οι πολίτες περικόπτουν ακόμη και βασικά αγαθά από την διατροφή τους, τα ανεξόφλητα χρέη προς τα ταμεία και το κράτος συνεχώς διογκώνονται, ενώ η αύξηση σε άμεσους και έμμεσους φόρους πλήττει τους ασθενέστερους.
Οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στα φάρμακα με την ίδια συμμετοχή με τους ασφαλισμένους, αλλά χειροτέρεψε το καθεστώς για τους απόρους.
Άποροι
Οι άποροι προμηθεύονται τα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς συμμετοχή με εισοδηματικά κριτήρια (μέχρι 2.400 ευρώ τον χρόνο για ένα άτομο) και καλούνται, ανάλογα με το φάρμακο, να πληρώσουν την διαφορά λιανικής τιμής με την τιμή αναφοράς.
Η διαφορά αυτή τροποποιεί και τη συμμετοχή των υπολοίπων πολιτών και πλέον σπάνια ισχύουν τα ποσοστά συμμετοχής 10% ή 25% που αναγράφονται στις συνταγές. Ούτε λόγος για τα αναλώσιμα καθώς και για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (παυσίπονα, βιταμίνες).
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι με σύνταξη 384 ευρώ (4.608 ευρώ ετησίως) δεν δικαιούται 0% συμμετοχή). Πολλοί από αυτούς έχουν πολλαπλές παθήσεις (αναπνευστικό, καρδιολογικό, διαβητολογικό πρόβλημα) και δεν είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος συμμετοχής τους.
“Θεωρεί, δηλαδή, ο ΠΦΣ ότι όσοι προσφεύγουν για βοήθεια στα Κοινωνικά Ιατρεία, σιωπηλοί και με μεγάλη ντροπή τις περισσότερες φορές, είναι απλά 'τζαμπατζήδες';
Πως αρέσκονται να παίρνουν φάρμακα, που κάποιος τα δώρισε, γιατί δεν του χρειάζονταν πλέον, αντί να τα προμηθευτούν κανονικά από το φαρμακείο τους;”, αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι του Ιατρείου Ελληνικού.
Αντε τότε να καταγγείλει και ο πανελήνιος ιατρικός σύλλογος τα κοινωνικά ιατρεία για αθέμητο ανταγωνισμό....ΜΟΝΟ οι γιατροί κύριοι δείχνουν πως ασκουν λειτούργημα και έχουν αλληλεγγύη...οι υπόλοιποι μας έχουν πρήξει με τα λεφτάκια τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο Πανο καλα τα λες για τους φαρμακοπολες-μπακαλογατους
ΑπάντησηΔιαγραφή