Νέες επιβαρύνσεις επιφυλάσσει το 2018 για περίπου 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες,αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ενώ με ασφαλιστικό χαράτσι επιβαρύνεται από φέτος και η περιστασιακή απασχόληση με αποδείξεις δαπάνης.
Από φέτος οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί γεγονός που σημαίνει επιβαρύνσεις που αρχίζουν από 8%.
Επιπλέον με την κατάργηση των εκπτώσεων για μερίδα μη μισθωτών οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και το 38%.
Ειδικά για το 2018 το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει πλαφόν στον υπολογισμό των εισφορών, το 85% του εισοδήματος προκειμένου να μην εκτοξευτεί η επιβάρυνση που θα προκύψει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Το ποσοστό αυτό από το 2019 θα γίνει πλέον στο 100% του εισοδήματος.
Ετσι, για φέτος για τον υπολογισμό των εισφορών θα λαμβάνονται υπόψιν:
Για κύρια ασφάλιση 20%
Για υγεία 6,95%
Για επικούρηση 3,5%
Εφάπαξ, όπου προβλέπεται 4%
Το 85% του φορολογητέου εισοδήματος.
Στο μεταξύ από φέτος με ασφαλιστικό χαράτσι επιβαρύνεται και η περιστασιακή απασχόληση.
Θα πρέπει πλέον όσοι παρέχουν εργασία και αμείβονται με απόδειξη δαπανών να καταβάλλουν εισφορά βάσει του άρθρου 39 δηλαδή αντίστοιχη αυτής που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.
Η εισφορά 20% αφορά στον ΕΦΚΑ και το 6,95% είναι η εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ετσι από σήμερα στις καθαρές αμοιβές- μετά την αφαίρεση της παρακράτησης φόρου 20%- των εργαζόμενων που αμείβονται με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης θα αφαιρείται το 26,95%.
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των εισπρακτικών μηχανισμών
Σκληρότερο «κυνήγι» των μικρών και ιδίως μεγάλων οφειλετών των Ταμείων, αλλαγές στους κανόνες αναδιάρθρωσης και διαγραφής ασφαλιστικών χρεών, αλλά και είσπραξη εισφορών από την Eφορία φέρνει το 2018 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργοδότες.
Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, προβλέπει τις ακόλουθες δράσεις στο «μέτωπο» της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών:
– Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες που οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ στα Ταμεία θα κατηγοριοποιηθούν με βάση το «προφίλ» τους από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) . Έπειτα οι οφειλές τους θα τεθούν σε πλάνο εξόφλησης με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
– Όλες οι οφειλές προς τα Ταμεία θα ενταχθούν στο ΚΕΑΟ. Έτσι, όλοι οι οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους και παλαιότητας χρεών θα βρεθούν στο στόχαστρο με ατομικές ειδοποιήσεις εξόφλησής τους (εφάπαξ ή τμηματικής) και, έπειτα, με κατασχετήρια στην κινητή και ακίνητη περιουσίας (σ.σ. για οφειλές προς το ΙΚΑ), αν δεν «συμμορφωθούν».
– Θα υπάρξει αλλαγή των κανόνων για τη διαγραφή χρεών προς τα Ταμεία, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες που ισχύουν για τα χρέη προς την Εφορία, έναν μήνα μετά τη δημοσίευση των σχετικών κανόνων για τα χρέη προς την Εφορία. Έτσι θα υπάρξει κοινό «δίκαιο» για τις διαγραφές χρεών γενικά προς το Δημόσιο.
– Προβλέπεται νέα αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την αναδιάρθρωση χρεώνπρος τα ασφαλιστικά ταμεία για τις βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια.
– Οι ασφαλιστικές εισφορές θα εισπράττονται από την Ανώτατη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,όπως συμβαίνει με τους φόρους και όχι από τον ΕΦΚΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου