Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Μετέωροι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Αρρυθμίες στο νοσοκομείο της Αρτας όπου το προσωπικό σίτισης, φύλαξης και καθαρισμού παραμένει επί επτά μήνες απλήρωτο. Στον αέρα οι συμβάσεις 700 και πλέον γιατρών!

Η εμπλοκή που έχει προκύψει στο νοσοκομείο της Αρτας οφείλεται στο γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τις δαπάνες καθώς έχει συμψηφίσει τον χρόνο των συμβάσεων έργου με αυτόν των συμβάσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να έχει παρέλθει το ταβάνι της 24μηνης απασχόλησης

Εγκλωβισμένοι στην ανασφάλεια, εν απουσία ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου, βρίσκονται ένας στους δέκα εργαζομένους στο ΕΣΥ οι οποίοι απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μετά τις αρρυθμίες που έχει προκαλέσει στις κλινικές της χώρας το «τσουνάμι» της λήξης των συμβάσεων επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σειρά έχουν οι εργαζόμενοι στους νευραλγικούς τομείς τις σίτισης, της φύλαξης και του καθαρισμού.

Το παράδειγμα του νοσοκομείου της Αρτας είναι ενδεικτικό. «Οι εργαζόμενοι των τετράωρων και εξάωρων, οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ, οι εργαζόμενοι που επί 24ωρη βάση κρατούν καθαρό το νοσοκομείο και πηγαίνουν φαγητό στους ασθενείς, αυτοί οι εργαζόμενοι έρχονται κάθε μέρα για δουλειά και είναι απλήρωτοι από την 1/1/2018» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Νομού Αρτας.

Υπενθυμίζεται ότι η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία αποτέλεσε «στοίχημα» για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ομως, παρότι το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων βελτιώθηκε, καθώς σε περίπου 70 νοσηλευτικά ιδρύματα υπογράφτηκαν συμβάσεις έργου, στην πράξη δεν άλλαξε τίποτα.

«Στοιχειώνουν». Η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλές αμοιβές και τα ανεξόφλητα δεδουλευμένα συνεχίζουν να «στοιχειώνουν» την καθημερινότητα των πρώην εργολαβικών, παρότι σε αρκετές περιπτώσεις (όπως συμβαίνει στην Αρτα) οι διοικήσεις αναγνωρίζουν το πρόβλημα και αναζητούν λύση.

Ειδικότερα, η εμπλοκή που έχει προκύψει στην Αρτα οφείλεται στο γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τις δαπάνες καθώς έχει συμψηφίσει τον χρόνο των συμβάσεων έργου με αυτόν των συμβάσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να έχει παρέλθει το... ταβάνι της 24μηνης απασχόλησης.

Το Σωματείο Εργαζομένων κάνει λόγο για ένα «σαθρό νομοθετικό πλαίσιο» που κρατά σε ομηρεία το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις ενώ παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για «εμπόριο ελπίδας».

Αντίστοιχα, οι πρώην εργολαβικοί του νοσοκομείου Καλαμάτας είναι απλήρωτοι επί δύο μήνες ενώ το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να χτυπήσει εντός του καλοκαιριού και το Δρομοκαΐτειο νοσοκομείο, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες θα προκληθεί ντόμινο ελλείψεων στο ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενη, εκτός από τους συμβασιούχους, και για το επικουρικό προσωπικό (πλην γιατρών), των οποίων οι συμβάσεις επίσης έχουν υπερβεί τα δύο έτη.

Και ενώ η ηγεσία του Υπουργείου μόλις την περασμένη εβδομάδα φάνηκε να δίνει χρονική ανάσα πέντε μηνών στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων εν μέσω τουριστικής περιόδου καθυστερώντας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα την απόλυση των επικουρικών, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για κυβερνητικό εμπαιγμό.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σημειώνουν ότι παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, το επικουρικό προσωπικό απολύεται για να επαναπροσληφθεί με αποτέλεσμα «να διακόπτονται τα δικαιώματα των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

Υπό τα δεδομένα αυτά, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι η «κυβέρνηση επιδιώκει την παράταση της ομηρείας έως τις εθνικές εκλογές, αφαιρώντας ταυτόχρονα δικαιώματα διακόπτοντας τις τωρινές συμβάσεις που παρατείνει τη συνεχή εργασία πέραν του 24μήνου».

Εν τω μεταξύ, στον αέρα βρίσκονται και οι συμβάσεις 700 και πλέον γιατρών, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες των κλινικών της χώρας. Παρά τις σχετικές υπουργικές δεσμεύσεις, δεν έχει δοθεί επίσημη παράταση της θητείας τους.

Αντιθέτως και σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν λάβει εντολή να καταβάλουν τις αμοιβές τους παρακάμπτοντας τους παρέδρους. Εντούτοις, οι οικονομικοί διευθυντές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αντιδρούν, καθώς η πρακτική αυτή δεν είναι σύννομη, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν νομικές κυρώσεις.

Στοπ στις εξετάσεις διαβήτη από παθολόγους

Ανάστατοι είναι οι παθολόγοι της χώρας, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης δεν τους επέτρεπε χθες να συνταγογραφήσουν εξετάσεις για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών.

Ειδικότερα, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ εξαίρεσε τους παθολόγους από τη συνταγογράφηση του προσδιορισμού σακχάρου αίματος - γλυκόζης (GL) ανά δείγμα και απενεργοποίησε τον κωδικό Ε78.0 που αφορά διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και άλλες λιπιδαιμίες.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αντιδρά στην «αυθαίρετη» - όπως τη χαρακτηρίζει - κίνηση, υπογραμμίζοντας ότι «αναμφισβήτητα ο σακχαρώδης διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο των παθολόγων και δεν γίνεται αντιληπτή η αιτία για την οποία το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταγράφει ότι "οι παθολόγοι δεν μπορούν να καταχωρούν εξετάσεις για τις συγκεκριμένες ICD10 διαγνώσεις"».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ο παθολόγος να μπορεί να διαγνώσει, να αντιμετωπίσει τη νόσο, αλλά να μην μπορεί να αναγράψει εξετάσεις για την παρακολούθηση και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας».

Πάντως οι παθολόγοι ελπίζουν σε ένα «εκ παραδρομής σφάλμα», ενώ ο ιατρικός κλάδος μέσω του ΙΣΑ απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Υγείας να «μη θέτει ως ημερομηνία έναρξης των οιονδήποτε αποφάσεων περί συνταγογράφησης την αρχή εκάστου μηνός, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών για συνταγογράφηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου