Τα προβλήματα αφορούν το ασαφές θεσμικό πλαίσιο, καθώς και η εμπλοκή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού...
Με το ποσό των 203.746 ευρώ συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ στην εθνική πρόκληση για αύξηση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το διασυνοριακό έργο “Innovative Medical Tourism Strategy (In - MedTour – Interreg), συνολικής επένδυσης 897.703 ευρώ, στο οποίο ο Οργανισμός είναι επικεφαλής εταίρος.
Μετέχουν, επίσης, το υπουργείο Τουρισμού (143.398 ευρώ), ο ιταλικός Δήμος Santa Cesarea Terme (199.247 ευρώ), το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (168.015 ευρώ) και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντιζι (183.296 ευρώ).
Κατόπιν συνεννόησης των συμμετεχόντων, ανοίχτηκε τον περασμένο Ιούνιο τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη κατατεθεί χρήματα...
Ο ιατρικός τουρισμός είναι μία ταχύτατα εξελισσόμενη παγκόσμια δραστηριότητα, η οποία έχει παγκοσμίως ετήσιο από 40 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ, με αναμενόμενη αύξηση 15% έως 25% τα επόμενα χρόνια.
Παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά, με ετήσιο τζίρο ο οποίος μόλις ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Οι τιμές, όμως, δεν είναι ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ξένοι ασθενείς να συρρέουν κάθε χρόνο στη γειτονική Τουρκία.
Στο θέμα έχει εμπλακεί ενεργά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), με σκοπό την αύξηση της ιατρικής τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως τα προβλήματα αφορούν το ασαφές θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας, καθώς και η εμπλοκή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού.
Μερίδιο
Παρά τα εμπόδια, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στον ιατρικό τουρισμό. Το εξαιρετικό της κλίμα ευνοεί την αποκατάσταση και την αποθεραπεία, ενώ διαθέτει πολύ καλή υλικοτεχνική υποδομή, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Διαθέτει, επίσης, άριστο ξενοδοχειακό δυναμικό και εξακολουθεί να είναι μία ασφαλής χώρα. Σε ορισμένες κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω εξειδίκευσης και ευνοϊκής νομοθεσίας, όπως στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 ασθενείς – τουρίστες, επιτυγχάνοντας ετήσια έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Μορφές
Ο τουρισμός υγείας αφορά την πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία, ανάρρωση και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές ή φυσικές μεθόδους. Περιλαμβάνει τον παραδοσιακό ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας.
Ο ιατρικός τουρισμός αναφέρεται κυρίως στον ιατρικό τουρισμό επιλογής. Ο ασθενής αποφασίζει να ταξιδέψει για να λάβει μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, παρακινημένος από παράγοντες όπως το κόστος της υπηρεσίας, η ποιότητά της ή ακόμα και η ευκαιρία να συνδυάσει την ιατρική φροντίδα με την αναψυχή.
Ο ιαματικός τουρισμός στόχο έχει την πρόληψη, τη διατήρηση και την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και την ευεξία με τη χρήση φυσικών ιαματικών πόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου